Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepāja un Grobiņa – par vikingiem

Liepāja un Grobiņa – par vikingiem
07.06.2010 07:00

Vikingu kultūras mantojuma vieta jeb Grobiņas arheoloģiskais komplekss – iekļaujams Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Pasaules mantojuma sarakstā.

Šī mērķa sasniegšanā piedalīsies Liepāja un Grobiņas novads, informē Liepājas domes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Abu pašvaldību vadītāji Uldis Sesks un Aivars Priedols parakstījuši nodomu protokolu par iesaistīšanos šajā starptautiskajā projektā, kurā piedalās arī Zviedrija, Norvēģija, Īslande, Vācija un Dānija. U. Sesks un A. Priedols apņēmušies, ka abas pašvaldības sniegs informāciju un citu atbalstu Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai un projekta starptautiskajai Vadības komitejai.

Liepāju tas interesē tādēļ, ka vikingu kultūras mantojums ir vēsturiski saistīts ar teritoriju, kas ir daudz plašāka nekā arheoloģisko pieminekļu teritorija Grobiņā. Tagadējā Liepājas teritorija noteikti bija vikingu vārti ceļā no jūras uz iekšzemi. Līdz šim Grobiņā notikušajos arheoloģiskajos izrakumos atrasto skandināvu senlietu kolekcijas daļa glabājas Liepājas muzejā.

Nākotnē, ja projekta mērķis tiks sasniegts, tas veicinās Latvijas, Liepājas un Grobiņas starptautisko atpazīstamību, veicinās zinātnieku sadarbību un tūrisma attīstību, tā, atsaucoties uz VKPAI pārstāvi, arheologu Juri Urtānu, ziņo A. Štāls. Liepāja tikšot iekļauta vienotajā vikingu kultūras vietu mantojuma maršrutā.

“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz