Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas akmens Eiropas skulptūrā

Liepājas akmens Eiropas skulptūrā
02.04.2009 07:04

Atslēgvārdi

Marta beigās Liepājā viesojās pasaulē pazīstamais austriešu tēlnieks Hanss Mūrs. Mākslinieks mūsu pilsētā vēlējās atrast un iegādāties vietējo laukakmeni, lai pēc tam to pievienotu citiem kopējā lielā skulptūrā “Eiropas valstu sadraudzība”. Austrietim šajā darbā palīdzēja mūsu pilsētas vienīgais tēlnieks Raimonds Gabaliņš. Viņš vajadzīgā izmēra mūsu pusē tik raksturīgo pelēki brūno neapstrādāto granītu atrada ar akmeņkaļa Voldemāra Kandēvica palīdzību.

Hanss Mūrs dzimis 1934.gadā Grācā, studējis Vīnē, savas zināšanas papildinājis citās valstīs, daudz meklējis un atradis kā autodidakts, ieguvis arī vairākus patentus, kā mācībspēks strādā Vīnes, Amsterdamas un citās mākslas augstskolās, vada savas meistardarbnīcas. Mākslinieks no daudziem citiem tēlniekiem atšķiras ar to, ka strādā tikai ar akmeni un ūdeni, proti, veido tikai akmens/ūdens skulptūras. Turklāt viņš lielu uzmanību pievērš katra akmens dabiskajai faktūrai un iespējami pilnīgi to atklāj. Mākslinieka kontā ir daudzi desmiti šādu brīnišķīgu lielāku un mazāku vai pat ļoti lielu vides objektu, strūklaku, mākslinieciski formā un apjomā unikāli “dzeramā trauka” objekti, kas atraduši vietu ne tikai pasaules valstu pilsētu ielās, laukumos, bet arī dārzos, skvēros, telpu interjerā.

“Hanss Mūrs bija aizkustināts un priecīgs par liepājnieku atsaucību,” stāsta Raimonds Gabaliņš. “Viņš bija sajūsmināts kā bērns par tik skaistu akmeni, kādu mēs viņam sagādājām. Pašlaik Liepājas puses laukakmens ar kuģi jau ceļo uz Nīderlandi un tālāk, lai pēc tam ieņemtu savu vietu milzu skulptūrā, kas atradīsies Vīnē. Skulptūras atklāšana paredzēta 2010.gadā,” tikšanās iespaidus pabeidz Raimonds Gabaliņš.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Austriešu tēlnieks Hanss Mūrs, liepājnieki Raimonds Gabaliņš un Voldemārs Kandēvics.

Viens no Hansa Mūra akmens/ūdens skulpturālajiem brīnumiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz