Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā apskatāma Līgas Purmales gleznu izstāde

Liepājas muzejā apskatāma Līgas Purmales gleznu izstāde
22.02.2007 14:40

0

Atslēgvārdi

Piektdien, 23. februārī Liepājas muzeja mazajā zālē skatāma latviešu mākslas dzīvas leģendas, populārās un tautā mīlētās mākslinieces Līgas Purmales darbu personālizstāde ”Variācijas par tēmu”. Izstāde tapusi sadarbībā ar ”Rīgas galeriju” un tās vadītāju Inesi Riņķi. Izstādē var iepazīties ar gleznām, kuras tapušas laikā no 1993.-2005. gadam. Izstāde Liepājas muzejā aplūkojama līdz 18. martam. Gleznotāja ir radījusi personīgo fotoreālisma adaptāciju, izstrādājot un pievēršot īpašu uzmanību tādiem elementiem kā gaismēnas, neona reklāmas vakara gaismā, stikla dubultatspulgi, mākslinieces slavenā dūmaka.

Tas viss tiek papildināts ar optiskajiem efektiem, kuru izmantošanā Līga Purmale ir liela meistare. Pēc Ineses Riņķes teiktā – Līgas Purmales gleznās tēli nepozē, tie it kā notverti nejaušā mirklī – apstādināti dzīves kadri, kuros cilvēki pat nenojauš, ka tiek novēroti, kā tas redzams darbā ar kafejnīcas skatu, māksliniece gleznojusi pilnīgi nejaušas situācijas, attēlojot acu mirklīgus iespaidus – aizbraucoša mašīna, garām ejošs cilvēks. Tā ir apstādinātā realitāte, kurai mēs noticam, taču patiesībā tās ir pašas mākslinieces aranžētas un inscenētas situācijas.

Līga Purmale (dz.1948) latviešu mākslā spoži ienāca kopā ar Miervaldi Poli 20. gs. 70. gadu vidū. Abu mākslinieku dzīvesstils un radošā darbība uzspridzināja tā laika sabiedrībā ierastos kanonus. Viņu dzīve un māksla bija spilgts kontrkultūras paraugs. Līgu Purmali un Miervaldi Poli pamatoti var uzskatīt par fotoreālisma principu pamatlicējiem latviešu glezniecībā.

Līgas Purmales darbi atrodami Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Klāva Sīpoliņa fonda kolekcijā Kanādā, Aināra Gulbja privātkolekcijā kā arī citās privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs, Jane Voorhees Zimmerli Art Museum, Rugers University (ASV).

Kristīne Circene,
Liepājas muzeja Mārketinga nodaļas vadītāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz