Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā atklās Liepājas teātra simtajai jubilejai veltītu izstādi par bērnu izrādēm

Liepājas muzejā atklās Liepājas teātra simtajai jubilejai veltītu izstādi par bērnu izrādēm
17.01.2007 12:07

0

Atslēgvārdi

Piektdien, 19.janvārī, plkst.16 Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē atklās izstādi “Atļausimies pasapņot”, kas būs veltīta teātra simtajai jubilejai, aģentūra LETA uzzināja Liepājas muzejā. Izstāde būs par Liepājas teātra bērniem veidotajām izrādēm, kas ietver plašu materiālu klāstu no Liepājas teātra kolekcijas. Ekspozīciju rīko Liepājas muzejs sadarbībā ar Liepājas teātri, lai teātra simtajā gadadienā atcerētos bērniem veidotos iestudējumus gadu gaitā. Atklāšanā piedalīsies Liepājas teātra aktieri Lelde Kaupuža un Marģers Eglinskis.

Izstāde “Atļausimies pasapņot” aicina doties vēsturiskā ceļojumā kopā ar draisko nebēdni peli Rozāliju no bērnu iecienītās izrādes “Pifa piedzīvojumi”.

Retrospektīvajā izstādē varēs aplūkot vēsturiskos izrāžu kostīmus – Pelnrušķītes balles kleitu no izrādes “Kristāla kurpīte”, trīs siventiņu tuklos tērpus no “Trīs siventiņiem”, Sarkangalvītes tērpu no izrādes “Sarkangalvīte un vilks” un citu neparastus kostīmus, kā arī mākslinieku veidotās skices, pēc kurām darināti kostīmi.

Apskatāmas arī izrāžu butaforijas – teātra butaforu veidotas lietas, cepures un dažādas galvassegas, senās fotogrāfijas, izrāžu afišas un programmas.

Liepājas teātra literārā padomniece Edīte Tišheizere uzsvēra, ka Liepājas teātris vienmēr ir domājis par mazajiem skatītājiem, kas pirmo reizi saskaras ar skatuves mākslu. Teātra pastāvēšanas simt gados bērniem uzvestas vairāk nekā simt lugas. Pašu pirmo sev domāto iestudējumu bērni varēja redzēt jau Liepājas teātra atklāšanas sezonā – 1908.gada 17.februārī priekškars vērās pasakai “Skroderis par princi jeb trīs varoņdarbi”.

Tišheizere norādīja, ka kopš tā laika katru sezonu tapa kāds iestudējums bērniem. Tomēr vislabākā dzīve mazajiem teātra cienītājiem bija no 1949.līdz 1966.gadam, kad teātrī darbojās īpašs leļļu ansamblis, kura repertuārā bija gandrīz vai vienas vienīgas pasakas. Visvairāk iestudējumu šajā laikā piedzīvojusi pasaka par Pelnrušķīti: dažādu autoru pārstrādājumos un ar atšķirīgiem nosaukumiem, arī “Stikla kurpīte” un “Kristāla kurpīte”. Stāsts par Pelnrušķīti uz skatuves parādījies astoņos dažādos uzvedumos. Allaž iemīļotas bijušas Annas Brigaderes, Raiņa, Leona Paegles bērnu ludziņas. “Sprīdītim”, “Maijai un Paijai”, “Zelta zirgam” bijuši pa četriem iestudējumiem, vairākkārt uzvesta “Runga iz maisa”.

Visilgāk spēlētās bērnu izrādes gods pienākas “Sarkangalvītei un vilkam”, ko režisors Oļģerts Kroders iestudēja 1979.gadā, un Anitas Kvālas tēlotajai Sarkangalvītei.

Pašlaik arī Liepājas teātra repertuārā ir vairākas izrādes bērniem – “Kristāla kurpīte”, “Riekstkodis un peļu karalis”, “Lupatu Anna”. Nākammēnes, 6.februārī, tām pievienosies luga “Sniegbaltītes skola” ar dziesmām, kuras varēs dziedāt līdzi ne tikai bērni, bet arī vecāki un vecvecāki.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz