Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas rakstnieces stāsts uz skatuves

Liepājas rakstnieces stāsts uz skatuves
Amatierteātra "Projekts" aktrises Ildze Matute (no kreisās) un Lāsma Novada uzvedumā "Aiziet jūriņā!". (Foto: Egons Zīverts)
03.03.2020 07:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Īpašajā februāra dienā, ko piedzīvojam vien reizi četros gados, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs (LTMKC) aicināja apmeklēt Latvijas amatierteātru iestudējumu skates “Gada izrāde 2019” Kurzemes reģiona izrādes. Viena no pieprasītākajām bija Janas Egles “Aiziet jūriņā!” Karīnas Tatarinovas režijā.

“Kā, vairs nav vietas?” nedaudz aizkaitināti uz izrādi “Aiziet jūriņā!” ieradušies apmeklētāji drūzmējās pie ģērbtuvēm. “Jā, diemžēl vietiņu vairs nav, viss pilns,” apstiprināja garderobes darbinieks. Uzvedums norisinājās uz lielās skatuves, kur bija izveidota labi izgaismota skatuve skatuvē. Arī apmeklētāju sēdvietas bija izkārtotas turpat uz paaugstinājuma. “Mēs tiešām nebijām gaidījuši tik lielu atsaucību,” klātesošajiem skaidroja gan LTMKC direktore Baiba Kļava, gan izrādes režisore K. Tatarinova. Izrādi redzēt vēlējas ne tikai rakstnieces J. Egles atbalstītāji, bet arī amatierteāra “Projekts” dalībnieku radi un draugi. Iepriekš šis amatierteātris plašāk bija zināms kā Metalurgu Tautas teātris. Protams, liels bija arī galvenās lomas, Jūrnieka, atveidotājas Andas Albužes talanta cienītāju pulks.

Klātesošie ar lielu interesi sekoja norisēm uz skatuves, kāds ik pa laikam iesmējās un aprāvās, cits pēcāk ģērbtuvēs atzinās: “Man skudriņas skrēja.” Stāsts patiešām bija skaudrs un ļoti īsts. Tas vēstīja par kādu dzīvi, kas rit tepat līdzās pastāvošajai kārtībai, pieņēmumiem par “pareizi/nepareizi”, par bailēm, norobežošanos, nesaudzīgu vientulību, un pretī ir tie, kas skatās tam visam pāri un sniedz palīdzīgu roku. “Stāstu “Aiziet jūriņā!” zinu no galvas. Katru teikumu. Zināju, ka nācās īsināt, lai iekļautos samērīgā laikā. Tāpēc ļoti satraucos, vai izrāde spēs trāpīt uz to stīgu, kas mani šinī stāstā īpaši saviļņo. Viņi to izdarīja. Es raudāju un smējos vienlaikus, aktieri bija izcili, nekā netrūka, un nekā nebija par daudz. No sirds ceru, ka arī žūrijas sirdis tika aizkustinātas. Turu īkšķus,” par uzvedumu saka stāsta autore J. Egle.

Skate ir gadskārtējs Latvijas amatierteātru snieguma izvērtēšanas pasākums, kas notiek jau vairāk nekā 25 gadus un tiek pielīdzināts “Spēlmaņu naktij” profesionālajiem teātriem. Šogad LTMKC amatierteātru izpildījumā varēja redzēt vēl divas izrādes. Pēc čehu rakstnieka Karela Čapeka darba motīviem Ināras Kalnarājas režijā veidotā “Kā rodas izrāde” ļāva skatītājiem ielūkoties teātra izrādes tapšanas aizkulisēs un mēģinājumu procesa dienās un nedienās. Savukārt Jauniešu teātra studija rādīja izrādi “Bērniņi”, kas tapusi pēc vācu rakstnieka Dīna R. Kunca darba “Nakts balss” motīviem Jura Ločmeļa režijā, ir vēstījums par divu jauniešu draudzību, pašapliecināšanos, ticību, nodevību un vecāku svarīgo lomu bērnu dzīvē. Izrāde ir aktuāla gan jauniešiem, gan ne mazāk svarīga arī pieaugušajiem – vecākiem, kas bieži ir aizņemti un nenojauš, kas patiesībā notiek bērnu dzīvēs.

Reģiona skates dalībniekus mazliet vērīgāk nekā pārējie apmeklētāji vērtēja Latvijas Nacionālā kultūras centra apstiprināta žūrija – trīs teātra mākslas eksperti: teātra zinātniece un kritiķe, žurnāla “Teātra Vēstnesis” galvenā redaktore Edīte Tišheizere, teātra zinātniece un kritiķe, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Līga Ulberte un Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš. Uzreiz pēc izrādes “Aiziet jūriņā!” E. Tišheizere laikrakstam atklāja savu viedokli par to: “Laba. Patiešām laba izrāde. Par amatierteātriem ir jāsaprot – šie cilvēki to dara savam priekam. “Aiziet jūriņā!” ir tik vienota un kompakta izrāde, ka tā ir vienkārši jābauda, ne jākritizē. Arī mans uzdevums ir vērtēt, ne kritizēt. Nupat redzētais atbilst visaugstākajiem amatierteātra kritērijiem, jo ir absolūti skaidri redzams mērķis, kāpēc vispār šie aktieri ir uz skatuves, – viņi grib pastāstīt un parādīt, cik svarīgs viņiem šis stāsts ir. Viņi skaidri apzinās, kāpēc ir izvēlējušies rādīt šo skarbo likteni, ko piedzīvojis kāds cilvēks. Viņi to dara ar mīlestību. Brīnišķīga izrāde.”

“Uz Kurzemes reģiona skati šobrīd izvirzīti 46 kolektīvi, 10 no tiem tiks virzīti tālāk uz finālu,” piebilst B. Kļava. Pēc visu reģiona skatēm pieteikto izrāžu noskatīšanās 10 veiksmīgākos iestudējumus žūrija izvirzīs “Gada izrādes 2019” finālam, kas tradicionāli notiks Dailes teātrī 18. un 19. aprīlī. To rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar mērķi nodrošināt amatierteātru tradīcijas saglabāšanu un nepārtrauktību, popularizēt amatierteātru iestudējumus Latvijas sabiedrībā, kā arī motivēt tos radošai darbībai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz