Trešdiena, 15. maijs Sofija, Taiga, Airita, Arita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas Simfoniskais orķestris plāno sadarboties ar Klaipēdas kamerorķestri

Liepājas Simfoniskais orķestris plāno sadarboties ar Klaipēdas kamerorķestri
Foto: Publicitātes
04.06.2014 12:58

LETA

Liepājas Simfoniskais orķestris iecerējis pastāvīgi sadarboties ar Klaipēdas kamerorķestri, un jau 19.jūnijā plānots kopīgi uzstāties festivāla “Liepājas vasara” atklāšanas koncertā, intervijā “Rietumu radio” sacīja Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.
“Tas būs brīnišķīgs sadarbības projekts, jo šajā programmā būsim viens liels orķestris,” sacīja Lipskis. “Mums ir sens sapnis būt lielam orķestrim, un Klaipēdā mums ir radniecīgs kolektīvs, kur spēlē lietuviešu mūziķi, kas ilgus gadus jau strādājuši Liepājas Simfoniskajā orķestrī. Mēs esam ļoti radniecīgi un mums ļoti labi saskan.”

Lipskis stāsta, ka finanšu krīzes laikā Liepājas Simfoniskā orķestra sastāvs ticis samazināts par trešdaļu – no 89 mūziķiem līdz 65, kas attiecīgi samazinājis stīgu instrumentu grupas jaudu un radījis vairākas citas problēmas. Sadarbībā ar Klaipēdas kamerorķestri Lipskis saskata iespēju izveidot lielu un spēcīgu orķestri, ar kuru varētu spēlēt apjomīgus skaņdarbus.

Liepājas Simfoniskais orķestris nākamajā sezonā plāno pievērst īpašu uzmanību jaunās koncertzāles “Lielais dzintars” atklāšanas koncertiem un pirmās sezonas repertuāra sagatavošanai.

Lipskis uzsver, ka jaunās koncertzāles pirmajā sezonā katram koncertam jābūt “satriecoši labam”, jo pirmā sezona ietekmēs orķestra tēlu nākamos desmit vai pat 20 gadus. “Katrs koncerts būs ļoti liela atbildība,” sacīja Lipskis.

“Jo tuvāk nāks koncertzāles atklāšana, jo vairāk pievērsīsimies tieši atklāšanas koncertu gatavošanai,” sacīja Lipskis. “Mums ir arī nolūks vairāk koncentrēties uz ierakstu veikšanu, jo tam nepieciešama ļoti augsta koncentrācijas pakāpe, līdz ar to tas ir ļoti veselīgs veids, kā uzlabot precizitāti un noteiktus spēles parametrus. Viss ir dzirdams un noklausāms atkārtoti.”

Kā stāsta Lipskis, Liepājas Simfoniskais orķestris ieinteresējis arī ārvalstu ierakstu kompānijas. Tāpat norit sarunas par koncertēšanu ārvalstīs, tomēr plašāk šīs iespējas orķestra vadītājs nekomentēja, norādot, ka līgumi vēl nav parakstīti.

“Iepriekšējā sezona bijusi bagāta, var pat teikt, ka raiba,” sacīja Lipskis. “Šis ir piektais gads, kopš darbojamies jaundibinātajā valsts SIA formātā ar jaunu galveno diriģentu [Atvaru Lakstīgalu]. Var redzēt ieguldītā lielā darba pirmos augļus, un ir signāli par orķestra izaugsmi, reputācijas pieaugumu šajos gados. To var manīt pēc labiem piedāvājumiem no Latvijas partneriem, kā arī intereses no ārvalstīm.”

No iepriekšējās sezonas Lipskis īpaši izcēla rudenī notikušo Antona Bruknera 4.simfonijas Mibemolmažorā (“Romantiskā”) atskaņojumu, ko nelieli orķestri reti spēlē. Pavasarī savukārt Liepājas Simfoniskais orķestris demonstrējis “pārsteidzoši labu” sniegumu Gustava Mālera 4.simfonijas atskaņojumā.

Pagājušajā sezonā Liepājas Simfoniskais orķestris uzstājies 15 pilsētās visā Latvijā un devies divās Latvijas koncerttūrēs. Arī nākamās sezonas sākumā, šā gada septembrī, Liepājas Simfoniskais orķestris dosies Latvijas koncerttūrē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz