Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas teātrī pirmizrāde Moljēra “Iedomu slimniekam”

Liepājas teātrī pirmizrāde Moljēra “Iedomu slimniekam”
04.10.2006 19:19

0

Atslēgvārdi

Šodien Liepājas teātrī pirmizrāde šosezon jau trešajam jauniestudējumam – Žana Batista Moljēra komēdijai “Iedomu slimnieks”, ko iestudējis lietuviešu režisors, Panevēžas teātra mākslinieciskais vadītājs Rimants Teress, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Giedre Bražīte. Tā ir Moljēra pēdējā komēdija, kas rakstīta jau tad, kad dramaturgs pats bijis smagi slims un daudz cietis no dakteriem, kuriem tad nu lugā ticis visvairāk apsmiekla, pastāstīja teātra literārā padomniece Edīte Tišheizere. R.Teresa kontā jau ir vairāk nekā desmit Moljēra iestudējumu gan Lietuvā, gan ārvalstīs.

“Moljēra komēdiju raksturi ir arhetipiski,” savu nepārejošo interesi par dramaturgu skaidro režisors. “To dziļākā būtība nemainās laikiem līdzi. Komēdija “Iedomu slimnieks” vēsta par tāda cilvēka drāmu, kas pieņēmis šarlatānus par autoritātēm, šķitumu – par esošo. Tieši tāpat mēs šodien cienām šķietamus politiķus, pielūdzam šķietamus praviešus, aizstāvam šķietamu demokrātiju. Tomēr Moljēra spilgtie raksturi, no kuru uzskatiem, aizspriedumiem un rīcības izriet dažādās komiskās situācijas, ļauj uz šķietamo vērtību pielūgsmes drāmu paskatīties smejot. Un varbūt tādējādi kaut ko šajā dzīvē labāk saprast, mainīt savu vērtību sistēmu.”

“Iedomu slimnieka” galveno varoni Arganu (Leons Leščinskis) ir apmājusi viena vienīga kaislība – ārstēties par spīti veselajam saprātam. Ja nebūtu kalpones Tuanetes (Maija Romaško) atjautības un Argana brāļa Beralda (Uldis Stelmakers) praktiskuma, vājinieks šķirtos no dzīves, bet viņa meita Andželika (Lelde Kaupuža) netiktu ne pie iemīļotā Kleanta (Edgars Pujāts), ne mantojuma. Pārējās lomas spēlē aktieri Inese Jurjāne, Ivars Krastiņš, Marģers Eglinskis, Armands Kaušelis, Kaspars Gods un Ivars Lūsis.

Skats no izrādes “Iedomu slimnieks: no kreisās – Arganu (Leons Leščinskis), Kleants (Edgars Pujāts) un Andželika (Lelde Kaupuža).  

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz