Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas teātrim piecas “Spēlmaņu nakts” balvas

Liepājas teātrim piecas “Spēlmaņu nakts” balvas
Foto: LETA
23.11.2016 22:41

"Kurzemes Vārds"; liepajniekiem.lv

Latvijas teātru profesionālo balvu pasniegšanas ceremonijā “Spēlmaņu nakts”, kas trešdienas vakarā norisinājās Dailes teātrī, Liepājas teātris tika pie piecām balvām.

Par gada labāko aktieri atzina Egonu Dombrovski par Džona Merika lomu izrādē “Ziloņcilvēks”, balvas saņēma arī izrādes “Portreti. Vilki un avis” scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, bet izrāde “Sniegbaltīte un septiņi rūķīši” tika pie bērnu žūrijas speciālbalvas.

Kā katru gadu, teātra ciltij piederīgiem un teātri mīlošie, cienošie skatītāji trešdienas vakaru pavadīja pie TV ekrāniem, jo 

“Spēlmaņu nakts” balvu pasniegšanas ceremonija, kurā izvērtē pērnās sezonas veikumu, norisinājās 23.reizi. Liepājas teātris par radošo veikumu 2015./2016. gada sezonā bija izvirzīts “Spēlmaņu nakts” balvai astoņās nominācijās, bet novērtēts ar piecām balvām.

Ar Liepāju šogad saistās četras individuālās balvas.

Aktieris Egons Dombrovskis par pārcilvēcīgo Džona Merika lomu izrādē “Ziloņcilvēks” ir atzīts par gada labāko aktieri. “Noskatoties pretendentu video, viņi visi neizskatījās īpaši,” sacīja Dombrovskis. Viņš pateicās žūrijai un Laurai Grozai-Ķiberei, kas atradusi Džonu Meriku.

“Tā vien ir vērts kāpt uz skatuves, kad vari pastāstīt skaistu, bet arī bēdīgu stāstu,” uzsvēra Dombrovskis, un novēlēja: “Klausīties un dzirdēt, skatīties un redzēt, domāt un just.”

Trīs balvas saņēma Liepājas izrādes “Portreti. Vilki un avis” radošā grupa – scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kurš par gada labāko scenogrāfu tika novērtēts arī pērn, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Reinis un Krista Dzudzilo novērtēti arī par darbu izrādē “Uguns un nakts” Nacionālajā teātrī, bet gaismu mākslinieks O. Pauliņš – par darbu arī izrādēs “Uguns un nakts”, “Mežapīle” un “Asins kāzas” Nacionālajā teātrī.

Bet Liepājas teātra izrāde “Sniegbaltīte un septiņi rūķīši” Dž. Dž. Džilindžera režijā ieguva bērnu žūrijas speciālo balvu. 

“Paldies jaunajai žūrijai. Ir, kas arī kaut ko saprot!” sacīja Džilindžers.

Režisors pateicās Liepājas teātrim, Rasai Bugavičutei-Pēcei, kas pēc brāļu Grimmu pasakas motīviem radījusi iestudējuma literāro materiālu. “Pēdējo reizi balvu saņēmu Liepājas teātrī par izrādi “Kaligula” Dailes teātrī, tagad Dailes teātrī par Liepājas teātra izrādi,” uz interesantu faktu norādīja Džilindžers.

Šogad “Spēlmaņu naktī” par mūža ieguldījumu sveica aktierus Olgu Dreģi un Juri Strengu. Pērnās sezonas favorītizrāde žūrijas vērtējumā bija Nacionālā teātra izrāde “Asins kāzas”, kas saņēma gan gada lielās formas izrādes balvu, gan “Grand Prix”, turklāt Vladislavs Nastavševs par šo izrādi un “Melno spermu” Ģertrūdes ielas teātrī tika sveikts kā gada režisors, kā arī par mūziku, ko viņš kopā ar Tomu Auniņu radījis izrādei “Asins kāzas”. Par gada mazās formas izrādi žūrija atzina “Smaržo sēnes” Valmieras Drāmas teātrī. Par gada izrādi bērniem – režisora Jāņa Znotiņa izrādi “Kaka un pavasaris” galerijā “Istaba”.

Par gada aktrisi atzīta Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa par Spīdolas lomu izrādē “Uguns un nakts” Nacionālajā teātrī. Par gada labāko darbu otrā plāna lomās novērtēti Nacionālā teātra aktieri Maija Doveika (Gīna Ekdāle izrādē “Mežapīle”) un Arturs Krūzkops (Melnais bruņinieks izrādē “Uguns un nakts”). Par gada jaunajiem māksliniekiem nosaukti Nacionālā teātra aktieri Agnese Cīrule (Līgava izrādē “Asins kāzas”) un Uldis Siliņš (Klaudio izrādē “Zēns”).

Pērnās sezonas vērtējumā absolūtais ieguvējs ir Latvijas Nacionālais teātris, uz kuru kopumā attiecas 12 “Spēlmaņu nakts” balvas.

Horeogrāfe Linda Mīļā par darbu Latvijas Nacionālās operas un baleta operā “Makbets” atzīta par gada kustību mākslinieci, dejas izrāde “Vērpete” – par gada sasniegumu laikmetīgajā dejā. Bet nominācijā “Gada sasniegums baleta mākslā” vislabāk novērtēta balerīna Alise Prudāne par lomām izrādēs “Šeherezade un viņas stāsti”, “Raimonda”, “Bajadēra”, “Bolero…”. Gada sasniegums oriģināldramaturģijā – Justīnes Kļavas luga izrādei “Dāmas” “Teātrī TT”.

 

 

 

 

 

 

 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz