Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājnieki aplaudē filmas pirmizrādē

Liepājnieki aplaudē filmas pirmizrādē
Foto: Andris Gertsons
07.11.2017 07:05

"Kurzemes Vārds"

Uz roka vēsturei veltītās dokumentālās filmas pirmizrādi piektdienas vakarā skatītāju sanāca tik daudz, ka Latviešu biedrības nama Kamerzālē bija jāienes vēl vismaz divas rindas papildu krēslu.

“Septiņdesmitie. Spožums un posts” ir otrā filma triloģijā “Savējie sapratīs”. Pirmā daļa bija veltīta pagājušā gadsimta 60. gadiem – roka sākumam Latvijā. Pēc tam, kad pati pirmā pirmizrāde jau aizvadīta Latvijas 1. rokkafejnīcā Rīgā, atsevišķu pirmizrādes seansu filmas režisors Mareks Bērents sarīkoja arī Liepājā. Tas tādēļ, ka Liepājai ir gana liela nozīme tajās norisēs, kas pirms gadiem četrdesmit veidoja mūzikas un arī visas sabiedrības ainavu Latvijā.

Sanākušajiem filma patika, lai arī to demonstrēja uz salīdzinoši neliela izmēra ekrāna, – par to liecināja publikas smiekli un citas emocionālas reakcijas tās laikā un aplausi pēc tās. Tiem, kas septiņdesmitos atceras, tā ir iespēja tajos atgriezties, tiem, kas tad vēl nebija dzimuši, – iespēja mācīties vēsturi.

“Spožums un posts” stāsta par grupu “Menuets”, “Modo”, “Sīpoli”, “Credo”, “Līvi” dzimšanu, par Pita Andersona “Naturālo produktu”, par, iespējams, piemirstām, bet roka vēsturē būtiskām Liepājas grupām “Stroncijs ­– 70”, “Jolanta”, “Santa”. Un stāsta par nebrīvo, aizliedzošo, liekulīgo, aizdomu pilno padomju realitāti.

“Skatījos un domāju – tā valsts, kurā dzīvoju, tā nemaz nedrīkstēja eksistēt, ” pēc seansa domīgi saka viens no filmas varoņiem Juris Pavītols, runādams gan par mūziku, gan citiem dzīves aspektiem. “Tā ir mūsu dzīves salaidusi tādā dēlī, ka mēs vēl tagad netiekam ārā.”

Ja viss sakritīs ar plāniem un finansēm, tad nākamā gada novembrī vajadzētu būt trešajai, noslēdzošajai, triloģijas daļai – par astoņdesmitajiem, sola M. Bērents. Bet otrā daļa jau pavisam drīz būšot pieejama plašai publikai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz