Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājnieki kinofilmā pārtop revolucionāros

Liepājnieki kinofilmā pārtop revolucionāros
Foto: Egons Zīverts
09.11.2017 07:12

"Kurzemes Vārds"

Liepājas Universitātes bijušajā kopmītņu ēkā Baseina ielā jau otro nedēļu rit filmēšanas darbi. Tur uzņem vienu no Latvijas simtgades filmām – režisora Gata Šmita spēlfilmu “1906” ar Liepājas teātra aktieri Mārtiņu Kalitu galvenajā lomā. Masu skatos piedalās arī citi liepājnieki.

“Sociāldemokrātu kaujinieks Pelēkais uzsāk dēku ar dekadenti Violetu. Ir 1906. gada novembris, ko Rīgā vēlāk atceras kā vētrainas bohēmas un asiņaina terora mēnesi,” teikts filmas “1906” pieteikumā. Režisors Gatis Šmits ar šo filmu vēlas aktualizēt pārāk viennozīmīgi vērtēto 1905. gada revolūciju un vēsturisko periodu, par kuru literatūrā un kino runāts maz. “No bērnības mums ir ieaudzināts kaut kāds tēls par gaišajiem revolucionāriem, kas labas nākotnes vārdā cīnās ar ļaunajiem vāciešiem un briesmīgajiem kapitālistiem. Tas būtu jāmīkstina, tā nav taisnība,” norāda režisors. Taču uzsver, lai arī veikts pamatīgs izpētes darbs par šo laikposmu, filma nav iecerēta kā vēstures lekcija.

Filmas centrā ir divu cilvēku un vēl vairāku viņu līdzgaitnieku dzīve uz revolūcijas norieta notikumu fona. Galvenajās lomās Mārtiņš Kalita – revolucionārs Pelēkais un Valmieras Drāmas teātra aktrise Inese Pudža – dzejniece Violeta. Filmas darbība norisinās Rīgā. “Stāsts ir par Rīgu visintensīvākajā posmā visas vēstures garumā. Par šo augošo industriālo trīs un vairāk valodās runājošo, pārapdzīvoto pilsētu, kurā ir bohēmas dzīve un augstās mākslas dzīve, spiritisti un narkomāni, revolucionāri un psihopāti, un visvisādi citi cilvēki,” stāsta režisors. “Pats nāku no Rīgas, un ļoti gribējās parādīt, kāda Rīga bija pa īstam dzīva un pilna. Un tas pats uz Liepāju attiecas. Esmu pārliecināts, ka 1906. gadā te bija daudz lielāka biežņa – gan cilvēku, gan ideju.”

Filma iecerēta kā drāma ar daudz spriedzes ainām un kriminālfilmas elementiem, to caurvij arī romantiska stīga. Liepājā filmēšanas darbi notiks līdz 17. novembrim, tad tie turpināsies Rīgā. Uz ekrāniem filma “1906” nonāks nākamā gada novembrī.

Otrdien Baseina ielas 9 pagalmā filmēja ainu, kuras darbība risinās rūpnīcā “Felzer”. Revolucionāri rūpnīcas strādnieku algas dienā apzog kasi. Tā bija pirmā filmēšanas diena ar masu skatiem. Strādnieku lomās iejutās vairāki desmiti liepājnieku un ne tikai. Starp viņiem kora “Dziedonis”, tautas deju ansambļa “Rucavietis”, kora “Laiks” dalībnieki, aktieris Aivars Kalnarājs, šova “Saimnieks meklē sievu” dalībnieks, grobiņnieks Andris Leimants, uzņēmējs Jānis Jēkabsons un daudzi citi. Kopumā ap 50 cilvēku. Bija jāierodas jau sešos no rīta.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 9. novembra numurā.

 #kvards-20171109-10#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz