Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājnieki un novadnieki avīžu bildītēs

Liepājnieki un novadnieki avīžu bildītēs
Foto: Egons Zīverts
13.06.2018 07:09

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Mākslinieka Viļņa Bulava vasarai atbilstošā karikatūru izstāde “Avīžu bildītes” galerijā “Romas dārzs” Liepājā aicina uzņemt C vitamīnu ar smieklu  devu. Izstādē karikatūrists piedāvā ielūkoties pēdējo desmit gadu darbos, kas tapuši laikraksta “Kursas Laiks” un portāla “irliepaja.lv” uzdevumā.

Vilnis Bulavs dzimis Liepājā, taču māksliniecisko izglītību ieguvis J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, kur absolvējis grafikas nodaļu, kā arī ieguvis mākslas maģistra grādu. Viņa pirmie nopietnie mēģinājumi karikatūras žanrā saistāmi ar laiku pēc studijām, paralēli pamatdarbiem. Rīgas laikrakstos sācis publicēties ap 1999. gadu.

2004. gadā V. Bulavs sācis sadarbību ar laikrakstu “Kursas Laiks” un publicējas tajā līdz pat šodienai. Izstādei atlasīti ap 90 darbu no pēdējās desmitgades – politiķu, mūziķu, aktieru, citu kultūras un mākslas jomas pārstāvju, Liepājas un apkārtējo novadu sabiedrībā atpazīstamu personu karikatūras, apspēlētas arī dažādās situācijās un kontekstos. Autors izstādei izvēlējies darbus, kas nolasāmi arī bez papildinoša vai izskaidrojoša teksta, kāds parasti mēdz būt pie karikatūru publikācijām medijos, tāpat atlases kritērijs bijis paša vērtējums par to, kuri darbi ir veiksmīgi. “Ja vajadzētu atlasīt tādus ļoti veiksmīgus, varētu kādus desmit atlikt, ar ko esmu pilnībā apmierināts,” kritiski sevi vērtē V. Bulavs.

Mākslinieka kontā ir karikatūras ne tikai Liepājas un galvaspilsētas medijiem, bet arī dažādām politiskajām partijām. Ir karikatūras, kas glabājas viņa kariķēto personu īpašumā. Piemēram, savulaik Andris Grūtups esot žurnālam “Klubs” izprasījis V. Bulava veidoto karikatūru. Karikatūras par sevi glabājis arī pirms dažiem gadiem mūžībā aizgājušais Ivars Ķervis. Arī Liepājas domes priekšsēdētājs no V. Bulava iegādājies gleznoto karikatūru “Laikabiedra portrets”.

Lai gan karikatūra tiek uzskatīta par sarežģītu mākslas žanru, izstādes autors uzskata, ka viss ir salīdzinoši un katrā situācijā citādi. Ir reizes, kad ideja ir skaidra uzreiz un var ķerties pie karikatūras. “Un ir reizes, kad domāju – ar reālistisku portretu būtu vienkāršāk,” viņš smaida un norāda, ka karikatūra ir filozofisks žanrs, kas rosina domāt par lietu prioritātēm, citādi, māksliniekaprāt, mēs savā ikdienā pārāk nopietni attiecamies pret mazsvarīgām lietām un paskrienam garām būtiskām. Tāpat karikatūrā svarīgs ir sižets. “Es gan neesmu talantīgs uz gatavu sižetu izdomāšanu,” autors atzīstas. V. Bulavam sižetus pasūta žurnālisti, un viņam atliek tos vizuāli apspēlēt. Taču mākslinieks piebilst, ka ir temati, par ko viņš nekad neveidotu karikatūras. “Lai gan sarži uz to balstās, ka pastiprināti uzsver cilvēka vizuālo izskatu, bet nevar ņirgāties par cilvēka slimībām un tamlīdzīgām lietām. Tas ir neētiski un var būt aizvainojoši,” viņš uzsver.

V. Bulava karikatūru izstāde “Avīžu bildītes” galerijā “Romas dārzs” skatāma līdz 4. augustam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz