Otrdiena, 19. marts Jāzeps, Juzefa
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Spēlmaņu naktī liepājnieku “Šekspīram” tiek vairākas balvas

Pirmdien “Spēlmaņu nakts” ceremonijas tiešraidē no Liepājas teātra sadalītas Latvijas profesionālo teātru gada balvas. Liepājas teātra iestudējums “Šekspīrs” (režisors Elmārs Seņkovs) atzīts par gada lielās formas izrādi, bet Ričarda III lomas atveidotāja Inese Kučinska nosaukta kā gada aktrise.

Spēlmaņu naktī liepājnieku “Šekspīram” tiek vairākas balvas
Foto: Justīne Grīnberga
23.11.2020 23:48

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Liepājas teātrim teātra balvas statueti nopelnījis arī gada scenogrāfs Reinis Suhanovs (“Šekspīrs”) un gada kostīmu māksliniece Madara Botmane (“Purva bridējs ugunī”).

Skatītāju balsojumā par labāko aktrisi jau otro gadu pēc kārtas uzvarējusi Inese Kučinska, bet izrāde “Šekspīrs” saņēmusi skatītāju balvu kā gada izrāde.

Latvijas Nacionālā teātra iestudējums “Puika, kurš redzēja tumsā”, kas tapis pēc Liepājas teātra dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces grāmatas, saņēmis “Spēlmaņu nakts” galveno balvu, kā arī gada mazās formas izrādes balvu. Šīs izrādes režisors Valters Sīlis saņēmis gada režisora balvu, Kārlis Reijers, kurš spēlē galveno varoni Jēkabu, atzīts par gada aktieri, bet gada gaismu mākslinieka balvu, uz kuru pretendēja arī Liepājas teātra gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis, saņēma Lienīte Slišāne.

Šogad eksperti pirmo reizi vērtēja Covid-19 pandēmijas ierobežojumu apstākļos tapušos iestudējumus digitālā formātā. Par gada notikumu digitālajā vidē atzīta E. Seņkova iestudētā tīmekļa izrāde “Irānas konference”, kurā vienu no lomām atveido arī I. Kučinska.

2019./2020. gada sezonas izrādes Latvijas teātros vērtēja eksperti Līga Ulberte, Andra Rutkēviča, Eduards Liniņš, Undīne Adamaite un Jevgēnija Šermeņeva.

Balva par gada izrādi bērniem piešķirta režisora Toma Treiņa izrādei “Pagalms atdzīvojas”, bet par gada izrādi pusaudžiem atzīta “Dirty Deal Teatro” uzvestā režisores Kristas Burānes izrāde “Netikumīgie”.

Par gada režisoru atzīts gada izrādes radītājs Sīlis. Gada aktrises tituls piešķirts Liepājas teātra aktrisei Inesei Kučinskai par Ričarda IIl lomu “Šekspīrā”, bet gada aktiera tituls piešķirts Latvijas Nacionālā teātra aktierim Kārlim Reijeram par lomām izrādēs “Puika, kurš redzēja tumsā”, “Katls” un “Margarēta”.

Par gada aktrisi otrā plāna lomā atzīta Jaunā Rīgas teātra aktrise Elita Kļaviņa par viņas Felicitas Ertneres atveidojumu izrādē “Meklējot Spēlmani”, savukārt par gada aktieri otrā plāna lomā atzīts Ģertrūdes ielas teātra aktieris Kaspars Dumburs par lomas Luī attēlojumu izrādē “Te sākas nakts”.

Šogad par gada jauno skatuves mākslinieku pasludināts aktieris Kārlis Arnolds Avots par viņa veikumu V lomā Dailes teātra izrādē “Elpa” un Dmitrija Prokofjeviča Razumihina atveidojumu Valmieras drāmas teātra izrādē “731. solis”. Tāpat šī balva piešķirta Rihardam Zelezņevam par viņa veikumu teātra apvienības “PERFOrācija” izrādēs “Plastmasas huligāni” un “Vol.1 Antiņš”, kā arī Valmieras vasaras teātra festivāla izrādē “Pagalms atdzīvojas” un teātra apvienības “ESARTE” izrādē “Medības”.

Balva kategorijā “Gada sasniegums oriģināldramaturģijā” pasniegta “Dirty Deal Teatro” autoru kolektīvam – Kristai Burānei, Lailai Burānei, Marijai Luīzei Meļķei, Kirilam Ēcim un Raimondam Ķirķim.

Savukārt par gada scenogrāfu pasludināts Reinis Suhanovs par izrādēm “Šekspīrs” un “Margarēta”. Balva kategorijā “Gada kostīmu mākslinieks” pasniegta Madarai Botmanei par viņas veikumu Latvijas Nacionālā teātra izrādē “Alise Brīnumzemē”, kā arī Liepājas teātra izrādē “Purva bridējs ugunī”.

Kategorijā “Gada gaismu mākslinieks” apbalvota Lienīte Slišāne par viņas veikumu izrādē, kas atzīta par gada labāko izrādi – “Puika, kurš redzēja tumsā”. Savukārt par gada video māksliniekiem atzīti Gints Gabrāns, Toms Zeļģis un Gustavs Voldemārs Lociks par darbu Latvijas Nacionālā teātra izrādē “Alise Brīnumzemē”.

Kā “Gada kustību mākslinieks” nosaukta Elīna Gediņa un viņas veikums Latvijas nacionālā teātra izrādē “Tukšais zieds (Jerma)” un izrādē “a SAPIENSI” Valmieras vasaras teātra festivālā.

Par gada muzikālās partitūras autori atzīta Anna Ķirse par darbu Jaunā Rīgas teātra izrādē “Zalkša līgava” un Dailes teātra izrādē “Elpa”. Par gada notikumu digitālajā vidē pasludināta režisora Elmāra Seņkova tīmekļa izrāde “Irānas konference”.

Savukārt skatītāju balsojumā par gada labāko aktieri atzīts Andris Keišs, bet gada aktrises gods skatītāju vērtējumā piešķirts Inesei Kučinskai. Savukārt gada labākā izrāde, skatītāju prāt, bijusi “Šekspīrs” Liepājas teātrī.

Vienlaikus piešķirtas bērnu un jauniešu žūrijas specbalvas. No bērnu izrādēm specbalvas piešķirtas režisora Intara Rešetina izrādei “Inspektors Tutū”, ko izrādīja Dailes teātrī, kā arī režisoru Beatrises Zaķes un Pamelas Butānes tiešsaistes izrāde “Vol.1 Antiņš”.

Specbalva kategorijā “Izāde jauniešiem” piešķirta režisora Kārļa Krūmiņa izrādei “Nelabā roka”, kas tapusi, Ģertrūdes ielas teātrim sadarbojoties ar Latvijas Kultūras akadēmiju.

Vorobjovs informē, ka sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā. To darīja teātra zinātniece, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Līga Ulberte, teātra kritiķe Andra Rutkēviča, komentētājs, tulkotājs Eduards Liniņš, teātra kritiķe, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite un teātra žurnāliste Jevgēņija Šermeņeva.

Šogad “Spēlmaņu nakts” balvas tika pasniegtas jau 27.reizi un ceremoniju veidoja Mārtiņš Kalita, Rasa Bugavičute-Pēce, Dainars Albužis, Mārtiņš Feldmanis, Milda Ziemane, Raitis Beķeris, Jevgenija Skoraja un Asnate Siliņa.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz