Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslas dienas iegriezīs Liepāju “Zelta Griezumā”

Mākslas dienas iegriezīs Liepāju “Zelta Griezumā”
28.04.2008 21:07

0

Atslēgvārdi

Liepājas mākslas vidusskola Liepājā ievieš Zelta griezumu – mākslas dienu pasākumus, kas notiks 2. un 3. maijā. Lai izveidotu harmonisku kompozīciju savos darbos, mākslinieki jau vairākus gadsimtus izmanto zelta griezuma principu. Zelta griezumu atklāja sengrieķu matemātiķis Eiklīds. Tas nosaka priekšmeta harmoniju un to, vai tas telpā izvietots harmoniski.

Kas ir ”Zelta griezums”

Zelta griezums ir ideāls samērs starp veselo un atsevišķo, starp veselo un tā daļām. Zelta griezumu atrod, taisnes nogriezni AB sadalot tādās divās daļās, lai taisnstūris, kura malas ir viss nogrieznis un viena tā daļa, būtu vienāds ar kvadrātu, kas konstruēts uz otras daļas. Abu daļu attiecība ir aptuveni 8 : 13 jeb 1 : 1,26. Šī proporcija skatītājam izraisa pozitīvas emocijas. Šīs attiecības nav izdomātas, bet dabas dotas. Ja apkārtējā vidē tiek ievērots zelta griezums, tā cilvēku ietekmē pozitīvi.

”Zelta griezums” Liepājā

Tieši tāpat kā apkārtējā vide ietekmē katru cilvēku, tā arī cilvēki ietekmē savu pilsētu, savu vidi. Liepājas mākslas vidusskola, radot Mākslas dienas ”Zelta griezums”, rūpējas par Liepājas pilsētvides un Liepājas iedzīvotāju pozitīvu ietekmēšanu, kas notiks, iesaistot liepājniekus pašus un arī tos, kas kādreiz bijuši saistīti ar Liepāju. ”Zelta griezuma” laikā, tēlotāja mākslai pievienosies citas mākslas: oratora un klausīšanās māksla starptautiskajā konferencē ”Māksla un bizness zelta griezumā”, kulinārā māksla jeb kopīgas zupas vārīšana un radošo darbu pārdošanas māksla tirdziņā un izsolē promenādē, visādu mākslu sajaukums bērnu radošajās izpausmēs, kā arī ūdens pieradināšanas māksla. Visas darbības radīs savu ietekmi momentāni to veikšanas laikā, kā arī šī ietekme turpināsies ilgākā laika posmā.

Mākslas dienu tradīcijas Liepājā

Mākslas dienu tradīcijas ir veidojušās jau padomju laikos, kad tā bija vienīgā iespēja parādīt sabiedrībai, ka apkārtējā pasaule nav tikai pelēka. Pēc neatkarības atgūšanas, Mākslas dienas Latvijas reģionos tika aizmirstas. ”Pirmie, kas centās reanimēt senās tradīcijas, bija ”Kultūras un informācijas centrs K@2”, kas 2006.gada maijā organizēja Mākslas dienas Liepājā Kurzemes Mākslas Masāža””, stāsta Liepājas mākslas vidusskolas direktora vietniece izglītības jautājumos Ieva Leismane, ”2007.gada aprīlī Liepājas Mākslas vidusskola aizsāka Mākslas dienu pasākumu atdzīvināšanu ar semināru mākslas pedagogiem ”Zelta griezums” un radošo darbnīcu organizēšanu, šogad gribam šo tradīciju turpināt jau plašāk, vienkopus sapulcinot mūsu bijušos skolas absolventus – māksliniekus, un godinot tos ar nomināciju pasniegšanu ”Zelta griezums 2008” par ieguldījumu mākslā.”

Liepājas mākslas vidusskola katru gadu rīko un piedalās dažādos mākslas un kultūras pasākumos, projektos, konkursos gan Latvijā, gan ārvalstīs: Leonardo da Vinci, Socrates,  Comenius, Youth un ESF programmās ar sadarbības partneriem Somijā, Francijā, Zviedrijā, Slovākijā, Beļģijā, Itālijā, Polijā, Lielbritānijā. Skola regulāri piedalās arī Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas pilsētas Izglītības un Kultūras pārvaldes projektu konkursos.

Liepājas mākslas vidusskola dibināta uz Lietišķās mākslas vidusskolas bāzes 1926. gadā. Liepājas mākslas vidusskola ir vienīgā vidējā profesionālā mākslas vidusskola Kurzemes reģionā, kā arī vecākā šāda tipa skola Latvijā, kas 2006. gadā atzīmēja 80. jubileju. Pašlaik Liepājas mākslas vidusskola piedāvā 4 gadu vidējās profesionālās izglītības apguvi, pēc 9. klases beigšanas, vienā no vienpadsmit izglītības programmām.

Aicināti visi LMV apsolventi, audzēkņi un pārējie kuriem sirdī māksla!

Kristīna Kandevica,
SIA ” Aģentūra Baringtons K” mārketinga speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz