Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslas salonā “Ludviķis” uzzied neskaitāmas saulespuķes

Mākslas salonā “Ludviķis” uzzied neskaitāmas saulespuķes
Foto: Ģirts Gertsons
04.11.2019 07:06

"Kurzemes Vārds"

Mākslas salona “Ludviķis” trešajai gadadienai par godu 25. oktobrī tajā uzziedējušas neskaitāmas saulespuķes. Dažādu paaudžu divpadsmit Liepājas mākslinieku darbu kopums saucas “Dzeltenais kadmijs”. “Tā kā ir tumšais laiks, gribam saulīti pavilkt,” saka mākslas salona īpašnieks Aivars Kleins.

Dzeltenais kadmijs ir spilgtākā dzeltenā krāsa, kuru atklāja 19.gadsimta otrajā pusē. 1887. gadā Vinsents van Gogs, gaidot ciemos Polu Gogēnu, uzgleznoja otro saulespuķu ciklu ar mērķi izdekorēt savas mājas viesistabu. Šodien bez šīs krāsas būtu grūti iemūžināt saules pielietos ziedus.

“Gribu, lai vairāk būtu krāsas bildēs, vēlos saglabāt klasisko glezniecību, kur redz krāsu, eļļu,” stāsta A. Kleins. Viņš vēlējies sarīkot savu domubiedru darbu izstādi un aicinājis viņus gleznot sava dārza saulespuķes. Ja esot dzirdēts par rožu plenēriem, tad kādēļ gan ne saulainos ziedus.

“Šie ir mani cīņubiedri no plenēra pirmsākumiem, uz viņiem es varu paļauties. Vairāki mākslinieki atnāca uz manu dārzu, piemēram, Aldis Kļaviņš, kurš turpat blakus dzīvo, arī Irina Tīre. Zināju, ka Andra Pelna ir gleznojusi saulespuķes, arī Jānis Judins, jo viņam arī ir dārzs,” pastāsta galerijas vadītājs. Viņš nosmejas, ka Vilnis Bulavs gleznojot visprofesionālāk, jo viņa saulespuķes “nevis skatās ar ģīmīšiem, bet no sāniņa”.

Izstādīta arī mūžībā aizgājušā liepājnieka Māra Uldriķa glezna “Saulespuķe burkā”. A. Kleins nezinot, kad tā gleznota, varētu būt 70. gadu sākums.

“Paldies tiem, kas palīdzējuši mums trīs gadus noturēties! Ir Liepājā pilsoņi, kas nobalsojuši ar savu maku,” atzīst galerijas vadītājs.

Izstāde “Ludviķī” būs skatāma līdz 14. decembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz