Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslas un laika pēcgarša. Apskatāmas divas jaunas izstādes

Galerijā “Romas dārzs” atvērtas divas jaunas izstādes. Biedrības “Grafikas kamera” uzaicinātie mākslinieki piedāvā savas sajūtas par pasauli pēc pandēmijas, bet Kristians Brekte un Modris Svilāns izstādē “Baltic Sia” – savu skatījumu uz saražoto preču pārmērības attiecībām ar jūru.

Mākslas un laika pēcgarša. Apskatāmas divas jaunas izstādes
Ieva Nagliņa (no kreisās) un Lāsma Pujāte sajutušas, ka pandēmijas laiks devis iespēju apkopot domas. "Pašlaik ir tik daudz notikumu, sabiedrībā ir dažādi viedokļi. To visu mākslinieki izlaidīs caur sevi, un noteikti taps jauni darbi," saka L. Pujāte. (Foto: Egons Zīverts)
15.06.2021 06:00

#SIF_MAF2021

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Izstādes “Pēcgarša” kuratore un vizuālās identitātes autore ir Lāsma Pujāte, viņas darbi devuši tai nosaukumu. “Biju iesākusi sīkumu, dažādu ikdienišķu lietu dokumentāciju pati sev,” viņa stāsta. “Nolēmu uzaicināt grafiķus paust savas sajūtas par to, kā mēs dzīvosim tad, kad viss atkal ieies ierastajās sliedēs.” Divpadsmit mākslinieku iesniegtie darbi bija pārsteigums, un izstādē skatāmajā video viņi runā par to, ka īstā pēcgarša tikai būs. “Šis bija laiks atskatīties uz paveikto, pārdomāt, cik liela jēga ir darīt un ieguldīt līdzekļus jaunu darbu tapšanā, ja tos nekur nevar realizēt. Izstādē dominē sarkanā un melnā krāsa – draudīga kombinācija. Arī manos darbos tās rada dramatismu,” saka L. Pujāte.

Grafiķe atzīst, ka arī mākslinieks nevar dzīvot bez skatītāja: “Tā ir tāda nieze, tu sāc kasīties. Mākslinieks rada, un viņam vajag, lai to redz, lai par to runā. Izstāžu atklāšanas arī ir kolēģu satikšanās un domu apmaiņa.” L. Pujāte uzsver, ka izstādes norises vieta ir simboliska, jo galerija atrodas pagrabā, kas ir patvērums, kur noslēpties no visām problēmām.

Ieva Nagliņa valkā sejas masku ar uzrakstu “Cancel” (atcelts – angļu val.). Tā izšūta pirmā, tad radusies ideja par lielāku mākslas darbu. Tāpat kā norises, atcelti tika arī termiņi, par ko vēsta vārdi “No Deadline”. “Ikdienas dzīves ritms bieži balstās uz termiņiem, kuros kaut kas jāpaspēj. Tad pēkšņi vairs nav dedlainu, un saproti, ka arī iepriekš nebija, mēs paši sevi un viens otru ierobežojam,” secinājusi māksliniece. Viņas pandēmijas laika sajūtas esot vairāk pozitīvas, nekā negatīvas. “Šis ir bijis laiks vairāk būt ar sevi un savām pārdomām un atziņām, norimt un nomierināties. Šajā augsnē dzimst jaunas vērtīgas lietas,” saka I. Nagliņa.

“Romas dārza” vadītāja Astra Dzērve ir ļoti priecīga pēc tik ilgiem laikiem redzēt galerijā cilvēkus. “Izstādes pēcgarša noteikti būs patīkama un iedvesmojoša, bet tas, kāda būs šī laika pēcgarša katram, paliek pašu ziņā,” viņa norāda.

Bez pēcgaršas neatstāj arī “Baltic Sia”. K. Brekte un M. Svilāns pievērsušies klimata izmaiņām, Baltijas jūras piesārņojumam. Iedvesmu autoru tandēms guvis ceļojumā uz Vjetnamas dienvidu daļu, kur sabiedrība ir visai vienaldzīga pret milzīgo atkritumu daudzumu vidē. Izstādē redzamie darbi izgatavoti no Liepājas pludmalē atrastām un savāktām lietām. Gan nopietni, gan ar ironiju mākslinieki piedāvā padomāt, uz ko īsti mēs skatāmies, kad apjūsmojam jūru.

Izstāde “Pēcgarša” skatāma līdz 28. augustam, izstāde “Baltic Sia” – līdz 1. augustam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz