Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslinieka Roberta Stārosta 100.jubilejai gatavo grāmatu

Mākslinieka Roberta Stārosta 100.jubilejai gatavo grāmatu
27.02.2007 18:28

0

Atslēgvārdi

Mūsu novadniekam māksliniekam Robertam Stārostam nākamajā vasarā ar grāmatas izdošanu, plenēru un citām norisēm plaši tiks atzīmēta 100.dzimšanas diena.Roberts Stārosts dzimis 1908.gada 15.jūnijā Grobiņas ciema “Dziedoņos”, vēlāk ģimene pārcēlusies dzīvot uz Grobiņas pagasta “Velmēm”, kurās nākošais mākslinieks arī nodzīvojis lielāko daļu sava mūža. Roberts Stārosts beidzis Liepājas Daiļamatniecības skolu (tagadējā Mākslas vidusskola) un absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu.

Četrdesmitajos gados ne viens vien mākslinieks tika salauzts, apspiests absurdā sociālistiskā reālisma prasību dēļ. Tas negāja secen arī Robertam Stārostam, īpaši asi tādēļ, ka viņš bija no tiem māksliniekiem, kuri nepakļāvās ideoloģiskajām prasībām. To neizturēja viņa sirds, un mākslinieks pēkšņi no dzīves aizgāja 1957.gadā 59 gadu vecumā.

Tomēr šodien viņš ir viens no izcilākajiem pašportretu meistariem, pēc stila konsekvents reālists, kura darbi glabājas muzeja krātuvēs un privātkolekcijās. To no jauna apliecināja Stārosta grafikas personālizstāde no Ainara Gulbja privātkolekcijas, kas tika atklāta 2002.gada februārī Rīgā, galerijā “Daugava”, un kas radīja pārsteigumu mūsdienu mākslas kritiķu un mākslinieku sabiedrībā.

Tagad Grobiņas pagasta ļaudis ar tā priekšsēdētāja Aivara Priedola ieinteresētu atbalstu nolēmuši godināt un iemūžināt savu ievērojamo novadnieku, pirmām kārtām sagatavojot un izdodot grāmatu – katalogu, kurā būtu gan atainots viņa dzīves gājums, gan ievietoti mākslas darbi. Tāpat ir iecere laukakmenī darināt piemiņas zīmi māksliniekam. Šobrīd pagasta darba grupā strādā dramaturģe Sandra Vensko (koordinatore), idejas iniciatore, pagasta bibliotekāre Laima Liepiņa, mākslas zinātnieks Alberts Eglītis, viņiem pievienojusies arī Liepājas Rajona padomes Kultūras nodaļas vadītāja Ilga Skābarde un Liepājas Pedagoģijas akadēmijas Humanitārās fakultātes dekāne Inta Genese–Plaude ar akadēmijas spēkiem. Liepājnieki nāks talkā, palīdzot organizēt mākslinieku plenēru un citas norises.

Laimīgā kārtā savulaik, Mākslas akadēmiju beidzot, diplomdarbu par Robertu Stārostu rakstījis mums labi pazīstamais mākslas zinātnieks Alberts Eglītis. Viņa pētījums un atziņas kļūs par pamatu kataloga tekstam, bet grāmatu izdot ar savu pieredzi palīdzēs Pedagoģijas akadēmijas izdevniecība “LiePa” un tās vadītāja Inga Ronče. Grobiņnieku aicinājumam palīdzēt grāmatas tapšanā atsaucies Saeimas deputāts (ZZS), dramaturgs Pauls Putniņš. Līdzfinansējums tiks meklēts, arī rakstot projektu Valsts kultūrkapitāla fondam u.c.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz