Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslinieks Herberts Erbs demonstrēs vitrāžas izgatavošanu

Mākslinieks Herberts Erbs demonstrēs vitrāžas izgatavošanu
28.09.2012 12:47

Atslēgvārdi

4. oktobrī plkst. 17 Liepājas muzejā K. Ukstiņa ielā 7/9 ikviens interesents aicināts uz tikšanos ar mākslinieku Herbertu Erbu. Mākslinieks dalīsies savos amata noslēpumos un pasākumā notiks vitrāžas izgatavošanas paraugdemonstrējumi, vēsta muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Retrospektīvās izstādes “Mans ceļš stiklā” noslēgumā mākslinieks aicina uz sarunu par stiklu kā materiālu, ko izmanto mākslā un dizainā. Izstādē apskatāmie darbi pārsvarā tapuši Līvānu periodā, kad Herberts Erbs strādājis Līvānu Stikla fabrikā (1979–1987). Jaunākie darbi vitrāžu jomā skatāmi fotogrāfijās. Pasākumā mākslinieks būs iespēja piedalīties vitrāžas izgatavošanas procesā.

Vitrāža ir viens no interesantākajiem dekoratīvās mākslas veidiem. Uztverdama gaismu un atdodama to jaunā kvalitātē vitrāža rotā telpu, dara to svinīgāku, krāšņāku. Tāpēc no seniem laikiem līdz pat mūsu dienām šī mākslas nozare ir saistījusi daudzu arhitektu, būvnieku un mākslinieku uzmanību.

Termins vitrāža cēlies no franču vārda vitrage – logu stikls. Vitrāža galvenokārt domāta kā arhitektūras sastāvdaļa. Atsevišķus figurāli grieztus stikla gabalus sastiprina ar svina savienojumiem, kuri veido sarežģītu tīklu. Vitrāžas krāsas mēs uztveram tieši saules staros, nevis atspīdumā, kā tas ir ar izstrādājumiem no citiem materiāliem. Tas ir vienīgais mākslas veids, kur gaisma iet cauri objektam, izceļot tā transparento dabu.

Herberts Erbs dzimis 1952.gada 3.oktobrī Liepājā. Mācījies Liepājas 5.vidusskolā, pēc 9.klases beigšanas 1968. gadā iestājies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā, ko pabeidzis 1973. gadā. Turpinājis izglītoties mākslas jomā un 1978. gadā pabeidzis Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Lietišķi dekoratīvās mākslas nodaļu. Izglītību papildinājis Liepājas Universitātē un 2007. gadā ieguvis Izglītības zinātņu maģistra grādu pedagoģijā.

Pēc akadēmijas beigšanas gadu strādājis par skolotāju Rudbāržu internātpalīgskolā. Taču radošās izpausmes stiklā guvušas virsroku pār pedagoģisko darbību un Herberts Erbs, sākot no 1979. gada, strādājis Līvānu stikla fabrikā (LSF) par mākslinieku, no 1983. gada – par LSF galveno mākslinieku. Top daudzi autordarbi un rūpnieciskā dizaina izstrādājumi. Saņemti arī apbalvojumi.

Sākot no 1980. gada, piedalījies vairāk kā 40 dažādās izstādēs, tai skaitā, arī ārzemēs – Zviedrijā, Krievijā, Portugālē, Šveicē, Igaunijā, Lietuvā. 1986.gadā uzņemts Latvijas Mākslinieku Savienībā (MS). Darbojies MS Latgales organizācijā, Liepājas organizācijā un Liepājas Mākslinieku līgā.

1987.gada rudenī atgriežas dzimtajā pilsētā – Liepājā. Turpmākais darbs saistās ar kombinātu ”Māksla”, kur viņš veic galdniecības ceha vadītāja pienākumus. Mākslinieks vairāk pievēršas radošajai darbībai un kļūst par mākslinieku – vitrāžistu. No 1989. gada Herberts Erbs veic individuālus pasūtījumus kā mākslinieks – stikla dizainers. Ir tapuši dažādi interjeru noformējumi – vitrāžas sabiedriskajos objektos un autordarbi privātpersonu īpašumu interjeros.

Šobrīd mākslinieks strādā Liepājas Universitātē un pasniedz topošajiem māksliniekiem akadēmisko veidošanu, zīmēšanu, iemaņas vitrāžu izgatavošanas mākslā un arī citas ar stiklu saistītas tehnoloģijas.

Radošās tikšanās apmeklētājiem ieejas maksa pasākumā ir Ls 0,50.

Izstāde Liepājas muzejā K. Ukstiņa ielā 7/9 skatāma līdz 7. oktobrim. Ieeja izstādē bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz