Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Manifests par laikmeta beigām

Manifests par laikmeta beigām
Foto: Egons Zīverts
07.12.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Režisors Viesturs Meikšāns uzskata, ka Liepājas teātrim piestāv klasiska, laba un pamatīga dramaturģija. Viņa jaunākā izvēle ir spāņu dzejnieka Federiko Garsijas Lorkas luga “Bernardas Albas nams”. “Zinu, ka šajā teātrī ir ļoti spēcīgs aktrišu sastāvs. Centrālā ass izrādē ir Bernarda, un Inesei Kučinskai šī loma der kā uzlieta. Mums ir deviņas aktrises, un ir noslēpums, ka starp viņām paslēpušies divi aktieri,” stāsta režisors.

Režisors mēģinājumos skatoties, kurp Lorka, Raups un aktrises viņu ved. “Pamazām nonākam pie atziņas, ka šī izrāde ir piedzimusi kā manifests par kāda laikmeta beigām, kurā ir nevienlīdzības tēma patriarhālā sabiedrības iekārtā, kas arī Latvijā nav nekas rets.”

Bernardas Albas atveidotāja Inese Kučinska saka, ka, viņasprāt, tā nemaz neesot galvenā loma, jo vienlīdz spēcīgas ir visas. Loma esot izaicinājums, jo tā ir spoža pasaules klases dramaturģija, kas uzliek papildu atbildību un pietāti pret materiālu. “Izaicinājums ir arī atrast kādas netipiskas krāsas, pamēģināt nospēlēt ne tikai to, kas ir uzrakstīts, bet arī to, kas aiz tā visa slēpjas. Pasaulē nav nekā jaudīgāka par mātes mīlestības spēku, un tā var pieņemt arī kroplīgu formu. Bernarda ir uzrakstīta ļoti neganta, tāpēc man gribas iepotēt viņā mīlestību un atrast tās šķautnes, kas parāda, kāpēc mīlestība ir deformējusies. Viņa nav vienkārši dusmīga tante ar spieķi, tādu man būtu neinteresanti spēlēt,” stāsta aktrise.

Pirms iestudējuma tapšanas V. Meikšāns sociālajos tīklos ievietoja sludinājumu, ka meklē aktrisi. Tā nebija ne provokācija, ne reklāma, saka režisors: “Tā bija skaistā dzīve. Aktrisēm dzimst bērni, un no mana sastāva izkrita divas uzreiz. Vienojāmies ar teātra direktoru, ka meklēsim aktrisi visā Latvijā. Paveicās ar Elzu Gauju, kas ļoti labi iederējās Liepājas teātrī. Tā būs viņas debija uz lielās skatuves.” E. Gauja ir kinorežisore, pašlaik vairāk darbojas kā kino aktrise – būs galvenajā lomā Andra Gaujas jaunajā filmā “Nekas mūs neapturēs”.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 7. decembra numurā.

#kvards-20181207-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz