Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Mi” fotoleģendas jubilejā

“Mi” fotoleģendas jubilejā
Foto: Egons Zīverts
09.02.2018 07:06

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Pieminot fotostudijas “FOTAST” dibinātāju un ilggadējo vadītāju, Latvijas nopelniem bagāto kultūras darbinieku un Latvijas Fotomākslinieku savienības prezidentu, starptautisko fotomeistaru (AFIAP) Hubertu Stankeviču viņa 90. dzimšanas dienas gaidās, atklāta fotoizstāde “Mi”.

“Huberts Stankevičs ir fotogrāfs ar lielo burtu,” atzīst viņa tuvs kolēģis, arī izcils fotogrāfs (EFIAP) Pēteris Jaunzems. “Es domāju, Latvijas fotogrāfijā viņš ir pirmā vijole. Tāda mēroga fotoorganizētāja, fotomākslinieka un pedagoga vienā personā nav bijis. Es varu lepoties ar to, ka strādāju viņa komandā. Viņa komandā ar savu kolekciju kļuvām par melnbaltās fotogrāfijas čempioniem pasaulē.” Arī fotostudijas “FOTAST” līdzdibinātājs un fotogrāfs Gunārs Kopštāls atgādina, ka H. Stankevičs paliks atmiņā kā režisors, iedvesmotājs un ideju ģenerators.

Fotogrāfiju izstādē “Mi” iekļauta pavisam niecīga, taču līdz šim neredzēta daļa no H. Stankeviča mantojuma. Arī fotogrāfijas, kurās redzams pats pirms sešpadsmit gadiem aizsaulē aizgājušais ideju ģenerators un režisors pie saviem izstāžu inscenējumiem. Līdz šim neredzētās fotogrāfijas sarūpējuši P. Jaunzems, G. Kopštāls un bijušais “FOTAST” vadītājs Varis Sants, kurš tās tehniski apstrādājis, lai fotodarbus varētu parādīt citiem, piekārtus pie izstāžu zāles sienām. Izstāde “Mi” ir trešā autora iesāktajā un viņa darba sekotāju pirms pieciem gadiem turpinātajā “Gammas” fotoekspozīciju ciklā.

Uz H. Stankevičam par godu sarīkotās izstādes atklāšanu bija pulcējušies gan viņa kolēģi un domubiedri, gan sekotāji un personības iespaidotie, gan tie, kam tuva fotogrāfija. Studijas “FOTAST” ilggadējā dalībniece, fotogrāfe Irina Tīre atminējās, ka viņš ļoti mudināja strādāt un prata fotoizstādes pārvērst svētkos un notikumos. Bet bijušais “FOTAST” vadītājs Jānis Vecbrālis atminējās, kā, mazs puika būdams, kopā ar tēvu gājis uz studijas rīkotajām izstādēm, kas uz viņu atstājušas iespaidu. V. Sants vērtēja, ka H. Stankevičs nebija visiem patīkams, taču mieramika, kas labs visiem, neko nebūtu izdarījis un sasniedzis. “Fotogrāfa Huberta Stankeviča darbību grūti saistīt ar Mi un minoru,” atzina Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. “Man bija tā iespēja sastapt šo cilvēku, kas fotomākslu veidoja ne tikai šeit, bet pasaulē,” atzina Tautas mākslas un kultūras centra vadītāja Baiba Kļava un vēlēja: “Lai seko Fa!”

Izstāde “Mi” apskatāma Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” līdz 11. martam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz