Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Monogrāfiju par Olafa Gūtmaņa daiļradi atklāj profesors Edgars Lāms

Olafa Gūtmaņa portrets, kuru jūras krastā uzņēmis fotogrāfs Uldis Briedis, un dziesmu virkne ar liepājnieka, dzejnieka, atmodas rosinātāja un tautfrontieša vārdiem sagaidīja viesus, kuri 24. septembrī ieradās Liepājas Latviešu biedrības namā uz literatūrzinātnieka Edgara Lāma monogrāfijas “Kurzemes iekopšana. Olafa Gūtmaņa dzīves un mākslas ceļos” atvēršanu.

27.09.2021 12:57

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

“Iekoptā Kurzeme” – dzejolis, kuru vēl viens ar Liepāju cieši saistīts autors Māris Čaklais 1977. gadā veltīja O. Gūtmanim 50. jubilejā. Šīs un arī monogrāfijas varoņa dzejas rindas grāmatas atvēršanā lasīja Ivonda Vilsone un Ēriks Vilsons.

Liepājas Universitātes un Kurzemes humanitārā institūta izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Liepājas pašvaldības atbalstu. Tapis “nepieklājīgi ilgi”, tā divdesmit gadu darba procesu raksturoja E. Lāms.

Viņam bijuši vairāki iemesli to darīt, no kuriem pirmais, – patikšana. “Otrais – viņa dzeja, teksti un dzīves darbība ir ļoti aktuāla daudzos aspektos, no tās daudz ko var mācīties. Dzeja nav mācību grāmata, bet ir iedvesmas avots,” uzsvēra monogrāfijas autors. “Trešais – dzejā un prozā paustās domas ir vērtīgas. Īpaši modernajos globalizācijas procesos, kad vēji grib mūs aizpūst prom un ar saknēm ir grūti noturēties.”

Profesors uzskata, ka O. Gūtmanis vispirms apzinājies nepieciešamību Kurzemi kopt garīgi, tad arī fiziski un emocionāli. “Ne velti viena viņa grāmata nes nosaukumu “Iekoptā Kurzeme”,” viņš piebilda.

E. Lāms ir ļoti pateicīgs Velgai Gūtmanei, kura atļāva piesēsties pie O. Gūtmaņa rakstāmgalda, kas bijis nokrauts ar manuskriptiem un kam atvilktnes bijušas pilnas ar rakstnieka rokrakstiem. “Paldies Olafa dēlam Dāvim, kurš nodeva man kaudžu kaudzēm, kastu kastēm viņa rokrakstus,” teica autors un uzdāvināja pirmo grāmatu ar ierakstu.

D. Gūtmanis secinājis, ka šī ir grāmata ar zinātnisku ievirzi, kas nebūs plašam lasītāju lokam. “Tas ir milzīgs monumentāls darbs. Paldies Edgaram par to. Esmu priecīgs, ka ir kāds, kas tēvu atceras un pēta, ka viņa dzeja raisa emocijas,” viņš teica. Dēls labprāt vēlētos arī tādu grāmatu, kurā tēvu atceras viņa laikabiedri, jo tā būtu plašākam lasītāju lokam.

Esot grūti izmērīt, vai šodien pietiekami atceras un novērtē O. Gūtmani un viņa devumu. “Bija ideja par tēva muzeju Liepājā. Biju pat pie nu jau iepriekšiepriekšējā pilsētas vadītāja, bet nebija tāds dabīgs process, tas nenotika un droši vien arī nenotiks. Ja dabīgi nenotiek, pie pašreizējās pilsētas un kultūras dzīves vadības es šādu iespēju neredzu, tad labāk nevajag,” teica D. Gūtmanis. Dziesma ar tēva vārdiem “Nesteidzini, kāds es esmu” radio skanot bieži, tātad cilvēkiem tā ir aktuāla, un tad dēls esot priecīgs un emocionāli gandarīts.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz