Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mūsdienīgs stāsts par sirdi, ko izglābj cita silta sirds

Mūsdienīgs stāsts par sirdi, ko izglābj cita silta sirds
14.12.2006 21:08

0

Atslēgvārdi

Liepājas teātrī pirmizrāde bērniem – “Lupatu Anna”
Sestdien un svētdien Liepājas teātrī atkal pirmizrāde – viesrežisore Ilze Rudzīte iestudējusi amerikāņu dramaturga Viljama Gibsona lugu “Lupatu Anna”. Tā Ziemassvētku gaidīšanas laikā ir piemērota muzikāla izrāde bērniem un viņu vecākiem, tātad visai ģimenei.


– Zinot lugas saturu, jāsaka, tas ir visai piemērots Ziemassvētku laikam. Un kādu iestudējuma atslēgu jūs izvēlējāties?

– Nolēmām stāstīt mūsdienīgu stāstu, kas notiek reālā vidē – Liepājā, asociatīvi to salīdzinot kaut vai ar Karostu, lai gan tas varētu risināties jebkurā blokmāju mikrorajonā, kur dzīvo, sapņo, spēlējas mūsu bērni. Atceroties savu bērnību, jāsecina, ka visjaukākās spēļu vietas taču bija dažādas pamestas vai nepabeigtas celtnes, pagrabi, bēniņi un tā tālāk. “Lupatu Annas” brīnumstāsts ir par sirds siltumu un atveseļošanos caur spēli, jokiem.

Lai līdz skatītāju, īpaši mazo, sirdīm nokļūtu šīs vientuļās meitenītes Marselas stāsts, ļoti daudz atkarīgs no titullomas – Annas – spēles. To atveido aktrise Anita Kvāla. Kā jūs sastrādājāties? Anita ir sarežģīta personība.
– Jā, un arī liela aktrise ar labu skolu, ļoti profesionāla, ļoti bagātu dzīves un skatuves mūžu. Visi šie komponenti ir ārkārtīgi svarīgi, jo aktrisei ir dziļi personiski ko teikt par izrādes jēgu, par šo lomu. Viņā ir ļoti daudz aktieriskās krāsas – arī bērnišķīgās, viņa joprojām ir plastiska un atraktīva uz skatuves.

–  Anitai kā lupatu lellītei Annai iznāk saspēlēties ar savu draudzeni – meitenīti Marselu, kuru savukārt atveido jaunas aktrises, viena no tām ir vēl tikai studente.
– Karinu Lučiņinu skatītāji jau redzēja izrādē “Zvanu solo”, bet otra ir pavisam jauna meitene Ilona Balode – Kultūras akadēmijas 4.kursa studente. Ilonai nācās šajā lomā iekāpt ļoti vēlu, jo Karinai uz kādu laiciņu ir jādodas apmaiņas braucienā uz ārzemēm.

– Stāsts par lelli Annu un meitenīti Marselu ir pasaka, varbūt sapnis vai arī bērna fantāzija kā, piemēram, Brālītim Karlsons uz jumta?
– Tas var būt viss kopā. Gribu tikai vērst skatītāju uzmanību, lūk, kam. Visvairāk es šobrīd domāju par izrādes auditoriju – bērniem un pusaudžiem. Kā atvērt viņu sirdis un dvēseles, kā sarunāties ar viņiem. Jo šis ir stāsts par līdzjūtību, par iejūtību, par spēju saprast tuvus cilvēkus un veltīt viņiem daļiņu sava laika un uzmanības.

– Jauniestudējums tiek piedāvāts kā muzikāla izrāde, kurā mūzikas autors ir Liepājas jaunais komponists Andris Kontauts. Kā jūs abi sastrādājāties?
– Sarežģīti ir muzikālos gabalus, dziesmas iekļaut dramatiskā izrādē, savienot dramatisku stāstu ar muzikālo materiālu, jo šis nav gluži mūzikls. Tagad saprotu, ka viņš ir paveicis fantastisku darbu, jo man pašai ir ļoti tuvas tās dziesmas un mūzika, ko viņš ir radījis. Es varu tikai teikt: liepājnieki, novērtējiet un cieniet savu komponistu Andri Kontautu. Viņš ir tāds īpaši apgarots cilvēks, varbūt ar viņu kā intravertu cilvēku nav viegli kontaktēties, bet viņa muzikālās domāšanas pasaule ir bagāta, trausla un skaista.
Izrādē titullomu spēlē aktrise Anita Kvāla, Marselas lomā ir jaunā aktrise Karina Lučiņina vai Kultūras akadēmijas studente Ilona Balode, Marselas tētis un ģenerālis ir Ēriks Vilsons, pārējos tēlus atveido Inese Jurjāne, Edgars Pujāts, Ivars Krastiņš, Anda Albuže, Aivars Kalnarājs, Maija Romaško, Marģers Eglinskis, Armands Kaušelis.

VIZĪTKARTE
Ilze Rudzīte

Beigusi Latvijas Mūzikas akadēmijas Daugavpils teātra aktieru kursu (kursa vadītājs Pēteris Krilovs).
No 1991. līdz 1996.gadam strādājusi Daugavpils teātrī.
No 1998. līdz 2000.gadam – Jaunajā Rīgas teātrī.
Nozīmīgākās abu teātru izrādēs spēlētās galvenās lomas: Elizabete Nikolajevna Tušina un Sofija Matvejevna Dostojevska “Velnos”, Melno karaliene izrādē “Alise Brīnumzemē”, Manona Lesko tāda paša nosaukuma izrādē, Ļiza Čehova “Divkaujā”, Lote Gētes “Verterā”. Piedalījusies izrādē “Rutes grāmata”.
1999.gadā ieguvusi maģistra grādu kultūras menedžmentā Latvijas Kultūras akadēmijā.
No 2000.gada studējusi režiju Maskavas Akadēmiskā dailes teātra skolā – studijā (MHAT) eksperimentālā teātra režijas meistara Kama Ginkas kursā;
Studijas beigusi ar divām izrādēm Latvijas teātros – A.Čehova “Laimi” Jaunajā Rīgas teātrī (2004) un B.Frīla “Molliju Svīniju” Latvijas Nacionālajā teātrī (2005).
Iestudējusi arī M.Māterlinka “Zilo putnu” Nacionālajā teātrī (2006) un I.Breģes oriģināloperu “Dzīvais ūdens” Latvijas Nacionālajā operā (2005).

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz