Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā Ingas un Aivara Kleinu jubilejas izstāde

Muzejā Ingas un Aivara Kleinu jubilejas izstāde
07.01.2013 14:22

Atslēgvārdi

No 9. janvāra līdz 8. februārim Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē, Kūrmājas pr. 16/18 skatāma Ingas un Aivara Kleinu jubilejas izstāde ”Svētku renesanse”, kurā izstādīti pēdējā gada darbi, informē Liepājas muzeja galvenā muzejpedagoģe Maija Meiere.

 

Izstādes nosaukums ietver vārdus svētki un renesanse. Svētku jēdziens šodienas sabiedrībā ir samākslots un novienkāršots, un arvien vairāk atgādina senās Romas plebeju izpriecas. Urbanizētā vide ir deformējusi tradicionālo latvisko svētku izpratni un izjūtu. Mums arvien vairāk pietrūkst sāta izjūtas.  

Renesanses jēdziens piestāv sarunām par mākslu, bet latviskā atdzimšana mums ir totāli nepieciešama visās jomās, lai de facto saglabātu nacionālas valsts saturu, formu un jēgu. 

Izstādes mērķis ir saglabāt, attīstīt un popularizēt profesionālu lietišķo mākslu un nepakļauties apjukumam, ko radījusi globālā virtuālā vide un sintētiskā masu produkcijas industrija. Runājot konkrētāk, izstādes uzdevums ir radīt arhajisku nedaudz ritualizētu svētku noskaņu – viduslaiki Eiropā un Latvijā, dot iespēju izbaudīt divu pretēju dzimumu  un dažādu izpausmju mākslinieku roku darbu. 

Kā uzsvēra Aivars Kleins, izstāde būtu saistoša visiem tradicionālās mākslas cienītājiem, bet ļoti aktuāla jaunai paaudzei, kā atgādinājums un pamudinājums uz vitālākām radošām izpausmēm.

Izstāde iekārtota kā tradicionāla latviešu viesību telpa ar deviņu metru garu oša koka galdu, uz kura izvietoti dažādi vienkoči – grebti trauki, siles bļodas, karotes, svečturi utml. Trauki  ir gatavoti no dažādiem lapu kokiem – ozola, oša, gobas, kļavas, kastaņas, ceriņa, ķirša, plūmes, bumbieres u.c. Pie sienām eksponētas sešas šūtās gleznas – dažādu krāsu un faktūru audumu aplikācijas izšūtas ar pērlītēm, kristāliem un pusdārgakmeņiem.   

Izstādes harmonija balstīta uz kontrastu –  siltais vienkārša silueta koks pret krāsaino, grezno audumu un pērlēm. Tā ir skaidra pozīcija – koks šodien ir aristokrātiska vērtība. 

Šīs izstādes galvenā konceptuālā kulminācija ir ieplānota izstādes pēdējā dienā, kad Kleinu jubilejas ciemiņiem prezentēs koka trauku praktisko pielietojumu – tie tiks pildīti ar ēdienu un notiks ”Svētku renesanse”. 

Liepājnieki Inga un Aivars ir laulāts mākslinieku pāris, kuri beiguši Liepājas lietišķās mākslas vidusskolu. Inga – Šūšanas modelēšanas nodaļu 1982. gadā, bet Aivars – Koktēlniecības nodaļu 1981. gadā. Kopš tiem laikiem viņi ir uzticīgi viens otram un izvēlētajai profesijai. 

No 1995. gada, nodibinot mākslas galeriju ”Klints”, paralēli savai radošai darbībai, viņi rosina Liepājas mākslas dzīvi, rīkojot izstādes, plenērus, izdodot katalogus un gleznu reprodukcijas ar Liepājas tematiku. 

Aivars izstādēs piedalās no 1982. gada ar gleznām un zīmējumiem tradicionālā manierē un saturā.  Inga  guva pamudinājumu piedalīties izstādēs no 1997. gada ,vadot mākslas galeriju, un izpaužas tērpu aksesuāros (cepures, somiņas, ziedu piespraudes, brošas) un šūtās gleznās. 

2007. gada maijā Liepājas muzejā bija skatāma viņu radošā devuma kopizstāde ”Kleiniem-90”. Šī izstāde bija ar nelielu retrospekcijas noskaņu, jo sastāvēja no darbiem, kas bija tapuši ilgākā laikā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz