Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeja izstāde – vēstījums par Liepāju kā kūrorta pērli pagātnē un nākotnē

Muzeja izstāde – vēstījums par Liepāju kā kūrorta pērli pagātnē un nākotnē
09.07.2007 12:34

0

Atslēgvārdi

Ceturtdien, 12.jūlijā, pulksten 16:00 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18 atklās izstādi ”Liepāja – kūrorta pērle pagātnē un nākotne”, kas atgādinās par Liepāju kā savulaik nozīmīgu kūrortu Baltijas jūras piekrastē un vēstīs par iespējamo atdzimšanu. Liepāja 19.gadsimtā izveidojās par vienu no Krievijas impērijas nozīmīgākajiem kūrortiem Baltijas jūras piekrastē. 20.gs, mainoties varām, tā joprojām saglabā savu kūrorta pilsētas slavu. Tūkstošiem cilvēku šeit atguva un uzlaboja savu veselību. 21.gs sola atdzimšanu, realizējot uzņēmuma ”Livland Resort” kūrorta centra projektu Kūrmājas prospekta galā.  

Izstāde ir kā tilts starp pagātni un nākotni. Pagātne atspoguļota bagātā attēlu klāstā, kā arī sniegtajā informācijā, kas ļauj ielūkoties Liepājas kā iecienītas kūrvietas izveidē  no 19. gs. līdz 20. gs. 30. gadiem. 19. gs. līdz ar ķeizariskās ģimenes un paša imperatora Aleksandra II viesošanos Liepājā 1862. gadā radās impulss arvien lielāku vērību un līdzekļus ieguldīt pilsētai dabas doto dziedniecisko priekšrocību izmantošanā. 1870. gadā  atklāja siltā jūras ūdens vannu iestādi  – Nikolaja peldu iestādi, bet 1902. gadā pēc arhitekta P.M. Berči projekta uzbūvēja jauno Liepājas pilsētas peldu iestādi, kuras apmeklējuma dinamika pieauga līdz ar sniegto pakalpojumu klāstu : no 170 dūņu vannām 1913. gadā līdz aptuveni 14000 1930. gados, ārstējot deviņu dažādu slimību paveidus. Līdzās dziedniecības vietai izauga arī jaunais pilsētas atpūtas un kultūras centrs – Kūrmāja, kura savus pirmos viesus sagaidīja 1875. gadā.

Izstādē būs iespējams aplūkot ”Livland Resort” SPA centra skiču projektu, ko izstrādājuši Austriešu arhitekti, jo viņiem ir liela pieredze SPA jeb dziedniecības centru projektēšanā Eiropā.

Iecerētajā SPA centrā paredzēti 10 stāvi, kuros izvietoti veikali, restorāni, bāri, viesnīca, paredzot no katra numuriņa skatu uz jūru, enerģijas uzņemšanas zona (vingrošanas zāles u.tml.), līdzsvara atgūšanas zona (masāžas, pirtis), saunu zona (dažādas terapijas saunas), peldēšanās zona, konferenču centrs, jumta bārs un baseins, apjumtas autostāvvietas. Šis ir līdz šim apjomīgākais Andra Griģa iecerētais projekts.

Veselības kūrortu dzīvē nozīmīga loma ir ne tikai kūrorta viesnīcām, SPA centriem, bet arī sadzīvei un tradīcijām. Izstādē būs skatāmas īpašas formas minerālūdens krūzes, no kurām ūdeni dzer sūcot caur caurulītes formas osīti. Šai tradīcijai ir pavisam praktisks izskaidrojums – minerālūdens jādzer lēnām un, staigājot kūrvietu parkā, to vieglāk darīt sūcot. Tāpat, piemēram,  dzelzi saturošs ūdens nekrāsos zobu emalju. 

Kolekcijā speciālas glāzes un trauki minerālūdens dzeršanai no dažādiem materiāliem gan no Centrāleiropas kūrortiem Karlsbādes (Karlovi Vivari), Marienbādes (Marianske Lazne), gan Ukrainas kūrortiem Truskavecas un Moršinas, gan Kaukāza kūrortiem (Pjatigorskas, Esentuki, u.c.) un daudziem citiem. Interesanti eksponāti nākuši no kaimiņvalsts Lietuvas – Druskininku un Birštonas kūrortiem. Ir eksponāti arī no Vācijas kūrortiem un  Anglijas.

Kā sacīja kolekcijas īpašnieks Armands Muižnieks, krūzītes ir gan pirktas, saņemtas dāvanā gan no draugiem, gan pavisam svešiem cilvēkiem. Katrai no tām ir savs stāsts kā tās nokļuvušas kolekcijā, bet aiz daudzām no tām ir cilvēku likteņi un pārdzīvojumi. Uz dažām padomju laika krūzītēm ir personīgi vēlējumi tās īpašniekiem.

Kopš 2005.gada, kad kolekcija pirmo reizi tika izstādīta Jūrmalas pilsētas muzejā, tās daļa ir  bijusi apskatāma un popularizējusi kūrortu tradīcijas un Latviju Vācijas kūrortos Bad Schwalbach, Bad Doberan, Bad Schmiedeberg, Bad Salzuflen, Bad Rapenau un vecākajā Baltijas kūrortā – Baldonē un Ogrē. 

Izstādes atklāšanā un tās norises laikā muzeja apmeklētāji varēs degustēt ”Gutta PAS” galda ūdeni. Liepājas muzejā izstāde ”Liepāja – kūrorta pērle pagātnē un nākotnē” būs skatāma no 12.jūlija līdz 5.augustam, bet no 6.augusta līdz 20.augustam tirdzniecības centrā ”Ostmala”.

Izstāde tapusi ar Liepājas kultūras pārvaldes, SIA ”Griģis un Co”, ”Gutta PAS”, SIA ”Rimi Latvija” atbalstu.

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz