Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeja nakts pievilcību izbauda daudzi

Muzeja nakts pievilcību izbauda daudzi
16.05.2010 09:48

Atslēgvārdi

Lai gan pulkstenis rāda jau pāri pusnaktij, joprojām Liepājas muzeja slieksni pārkāpj kā liels, tā mazs apmeklētājs. Daudzi Muzeja nakts laikā varēja atsaukt atmiņā tās sajūtas, kādas piedzīvotas pasākuma kopuma “Akti naktī” laikā pirms diviem gadiem.

Vairāki no sastaptajiem liepājniekiem atzina, ka viņus piesaistījis netradicionālais veids, kā iepazīt kultūru.

Galvenie notikumi norisinājās Liepājas muzeja telpās Kūrmājas prospektā un K.Ukstiņa ielā. Kā atzina muzeja darbinieki, lielus dēļ plānus nācies nedaudz mainīt un dažus no pasākumiem pārcelt uz iekštelpām, taču kopējo atmosfēru tas nav sabojājis.

Desmit gadus veco Tomu Leismani un astoņus gadus veco Rūdolfu Kuncīti sastopam cītīgi darbojamies ap vērpjamo ratiņu. “Min, min un neatlaid,” Rūdolfu pamāca viena no dzijas vērpšanas speciālistēm, kad viņš sēdies ratiņam klāt un ar kāju mēģina to kustināt. “Jocīga sajūta ar tādām senām lietām strādāt,” viņš atzina, taču bijis interesanti. Savukārt trīspadsmit gadus vecais Roberts Pakulis aizrautīgi darbojas ar auklā iesietu koka tapiņu. Turpat blakus vēl kāds kungs mēģina rīkoties tāpat, taču īsti nesanāk, jo pirmo reizi mūžā ko tādu turot rokās. Roberts saka, ka jāvelk diezgan stipri, lai izdotos. “Vajag pacietību,” piebilst muzeja darbiniece. Roberts uz muzeju ir atnācis kopā ar mammu, taču tā nav pirmā reize, kad viņš viesojas muzejā. “Diezgan bieži šeit nāku ar klasi,” viņš pastāsta. “Var daudz ko uzzināt. Kaut kas no Liepājas veciem laikiem šeit ir.”

Kā pastāsta muzejpedagoģe Maija Meiere, šogad Muzeja naktī galvenais akcents likts uz ekoloģiju un dabiskumu. Apmeklētāji varēja klausīties koncertus, ko bija sagatavojuši gan Liepājas Jaunatnes centra dalībnieki, gan koklētāju ansamblis, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās. Roku varēja iemēģināt zāļu tinktūras un ziepju pagatavošanā, apgūt nūjošanu, ļauties jogas elementiem un vingrošanai. Savukārt muzeja dārzā bija atvērts antīko un mākslas priekšmetu tirdziņš. Ekoloģiskajā virtuvē darbojās viesnīcas “Europa city Amrita” restorāna “Oskars” šefpavārs Nauris Hauka, piedāvājot baudīt ēdienus no vietējo ražotāju izaudzētā.

Mareks atzina, ka viņa uzmanību piesaistījis perkusionista Matīsa Akuratera un grupas “Samba no Rīgas” koncerts. Kopumā Muzeja nakts jaunietim patikusi, tikai kaitinājušās pauzes starp priekšnesumiem. Taču reizē viņš paslavē organizatorus par brīvdabas skatuves izveidi. “Daudzi ir aizmirsuši, ka šādi var uztaisīt lielisku pasākumu,” uzskata Mareks. Jāpiebilst, ka šie mākslinieki nebija izvēlēti nejauši. “Ja ir svētki, tad lai skatītājiem ir kas īpašs un nebijis,” sacīja M.Meiere. Jāsaka, ka interesantu muzikālu priekšnesumu pirms pusnakts bija sagatavojuši arī Liepājas Universitātes studiju programmas “Jauno mediju māksla” studenti.

Īpašajā naktī iesaistījās arī “Tējas istaba”, kur tika atklāta gleznotāja un grafiķa Svena Kuzmina darbi no topošās personālizstādes “Delikateses”. Papildināta tā tiks atklāta augustā Rīgā. Rīdziniekam tā būs pirmā viņa mūžā. Baudot tēju vai glāzi vīnu, apmeklētājiem Svens kopā ar ģitāristu Edgaru Rubeni no grupas “Mona de Bo” piedāvāja garšīgus stāstus mūzikas pavadībā. Svena darbos pārsvarā ir redzamas sievietes, taču kāds konkrēts cilvēks tas nav. “Tā, iespējams, ir abstrakcija par cilvēku,” viņš saka. “Līdz šim man nav radusies ne vēlme, ne vajadzība gleznot vīriešus.”

“Šis bija pasākums uz kuru varēja ierasties visa ģimene īpaši pirms tam mājās nerēķinot, cik tas varētu izmaksāt, jo viss bija bezmaksas. Domāju, tas arī bija galvenais, kas noteica, ka šajā naktī mēs uzņēmām tika daudz apmeklētāju,” secina M.Meiere. Turklāt viņa pieļauj, ka šaubas par to, vai doties uz muzeju vai ne, kliedējusi netradicionālā pieeja – tas, ka viss notiek naktī. “Tas ir kas īpašs,” pārliecināta M.Meiere.

Sadarbībā ar Karostas cietumu, Muzeja nakts ietvaros liepājnieki un pilsētas viesi varēja baudīt ekskursijas, nakts šova elementus, noskatīties filmas “Karosta” prezentāciju, kā arī gida pavadībā doties velosipēdu izbraukumā pa Karostu. Savukārt teātra “Mūris” pagalmā Liepājas cirka studija “Beztemata” aicināja uz tikšanos ar elfiem, gariņiem, laumiņām, stāstīja spoku stāstus un pašiem pārtapt cirka māksliniekos. 

Lauku labumu degustācija “Izbaudi, izgaršo, izsmaržo, iegādājies!” notika muzeja filiālē K.Ukstiņa ielā. Projektā “Lauku sēta pilsētā” piedalījās zemnieku saimniecības un Latvijas Sarkanā krusta ansamblis “Tev, mana sirds”. Savukārt Liepājas kultūrvēsturisko vietu kopēji “Optimistu pulks” prezentēja paveikto sakopšanas darbos. Muzeju nakti noslēdza ar jauniešu vakaru “Zaļiem zaļa dzīve”. 

Neparastas aktivitātes tika piedāvātas arī Vaiņodes muzejā, Kazdangas pilī un Apriķu Novadpētniecības muzejā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz