Ceturtdiena, 16. maijs Edijs, Edvīns
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejs aicina ražotājus dāvināt produkcijas paraugus

Muzejs aicina ražotājus dāvināt produkcijas paraugus
28.02.2013 14:43

Domājot par nākotni, iespējamām izstādēm pēc piecdesmit vai vairāk gadiem, muzejs aicina šodien ražojošos uzņēmumus un izstādes “Ražots Liepājā” dalībniekus dāvināt un nodot Liepājas muzeja krājumā savas produkcijas paraugus. Mūsdienu liecības nākamām paaudzēm dos iespēju vērtēt Liepājas izaugsmi un būs interesants atskats uz paveikto.

Kā portālu informē Liepājas Muzejs muzejpedagoģe Astra Dzērve, tad arī Liepājas muzejs šogad piedalīsies izstādē “Ražots Liepājā”, piedāvājot apmeklētājiem nelielu ekspresizstādi fotogrāfijās un pēc Otrā pasaules kara Liepājā ražotās produkcijas paraugos gūt priekšstatu par Liepāju un liepājnieku dzīvi no 1941. gada.

Ekspresizstādē “Ražots Liepājā” eksponētie muzeja priekšmeti un fotogrāfijas  ir niecīga daļa no Liepājas dzimšanas dienai veltītās muzeja krājuma izstādes “Liepāja un liepājnieki”, ko paredzēts atklāt 7.martā plkst. 16 muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9.

1.martā un 2. martā plkst. 12 līdz 14 izstādē “Ražots Liepājā” muzeja speciālisti arī aicinās ikvienu interesentu ieskatīties pagātnē un piedalīties nodarbībā “Kā tirgojās Liepājā”. Tā atgādinās arī par Liepājas naudu, ko Liepājā drukāja Pirmā pasaules kara laikā.

Vācu okupācijas vara 1915. gadā veica dažādus pasākumus, lai apgādātu savu armiju ar pārtiku un karam nepieciešamo. Tā pieprasīja pilsētas valdei samaksāt kara kontribūciju 50 000 rubļu apmērā. Pilsētai tādas naudas nebija. Lai izpildītu šo prasību, pilsētas valde 1915. gada maijā nolēma izlaist parādzīmes par kopējo summu 300 000 rubļu.

Visiem naudaszīmju nomināliem ir līdzīgs zīmējums: centrā – aplī ietverts Liepājas ģerbonis, virs tā uzraksts krievu valodā “Liepājas pilsētas pašvaldība”, zem ģerboņa nomināla apzīmējums krievu un vācu valodā. Vairākos naudaszīmju izlaidumos klajā nāca dažādu nominālu kapeikas un rubļi. Pavisam tika izlaistas 27 dažāda veida naudaszīmes 52 variantos.

Naudaszīmes izlaida līdz 1919. gadam četru gadu garumā. Liepājas nauda bija apgrozībā ne tikai Liepājā, bet arī Grobiņas, Palangas (tolaik tā bija Latvijas teritorija) apriņķos un Mažeiķu apriņķī Lietuvā. Ar Latvijas Pagaidu valdības lēmumu Liepājas nauda tika atzīta par līdzvērtīgu tā brīža Latvijas naudai – rubļiem –, kas bija apgrozībā līdz 1925. gada janvārim un varēja tikt apmainīta pret latiem līdz pat 1931. gadam.

Liepājas naudas attēls

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz