Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mūzikas un mākslas jubilejas LMMDV svinēs kopā

Rit jau sestais gads, kopš Liepājā mūzikas un mākslas izglītība norit kopā Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā (LMMDV). Jau esošās vienotības un sinerģijas dēļ izlemts šogad kopīgi nosvinēt Melngaiļskolas simtgadi un mākslas vidusskolas 95 gadus, kas apritēja jau pērn. ”Nolēmām pasludināt gadu jubilejas zīmē gan mākslā, gan mūzikā,” saka mākslas izglītības programmu metodiķe Sanda Liepa-Vjakse.

Mūzikas un mākslas jubilejas LMMDV svinēs kopā
Foto: Egons Zīverts
20.01.2022 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Valdi Vikmani varēs pazīt

Mūzikas izglītības programmu radošais vadītājs Jānis Strazds teic to pašu: ”Mēs svinēsim kopā – māksla un mūzika. Ierobežojumu dēļ māksla savu jubileju 2021. gadā nesvinēja. Cerībā uz klātienes iespējām atlikām visu uz šo vasaru.”

Tā kā ir atjaunota leģendārā koncertestrāde ”Pūt, vējiņi!”, kas arī ir nozīmīga vieta mūzikas vidusskolas absolventiem, galvenie jubilejas pasākumi plānoti tur. ”Tā ir arī iespēja pasākumam notikt brīvā dabā un varbūt ar ne tik striktiem epidemioloģiskās drošības nosacījumiem, kādi būtu ballei telpās,” stāsta J. Strazds. Vietnē Facebook izveidota mūzikas vidusskolas simtgades lapa, kur var uzzināt visu informāciju.

Svētku norises notiks teju gada garumā, ieskaņas koncerti sāksies martā. Skolas audzēkņiem būs lekcijas par skolas vēsturi, tradīcijām un tagadni. Rudenī plānots garīgās mūzikas koncerts kādā no Liepājas baznīcām. Mazāka formāta koncertus rīkos mūzikas vidusskolas Melngaiļa zālē, bet vasarā skolas mājīgo dārzu varētu atvērt kādam pasākumam svaigā gaisā.

Paralēli notiek vides objekta izveide par godu ilggadējam Melngaiļskolas direktoram Valdim Vikmanim. Tas atradīsies Ausekļa ielā pie ēkas centrālās ieejas – pašā goda vietā. ”Tuvojoties pavasarim, publiskosim vizuālos materiālus, lai cilvēki uzzinātu, kā tas izskatīsies. Katrā ziņā Valdis Vikmanis būs atpazīstams,” norāda J. Strazds. ”Metu konkursā uzvarējušo risinājumu izstrādāja jaunā tēlniece Monta Kurzemniece. Izveidot vides objektu nav lēti, tāpēc tuvākajā laikā izsludināsim ziedojumu vākšanas kampaņu. Aprīlī mūsu absolvents Uldis Marhilevičs rīkos koncertu – ziedojumu vākšanu vides objekta izveidei. Uldis bija viens no absolventu domubiedru grupas, kas nāca ar iniciatīvu par Valda Vikmaņa piemiņas objekta radīšanu un bija metu konkursa žūrijā.”

Muzikoloģe Aija Engelmane un kultūras žurnāliste Indra Imbovica raksta skolas simtgadei veltītu grāmatu. ”Galarezultātu, visticamāk, uz jūliju nepagūsim, bet domāju, ka jubilejas gadā grāmata ieraudzīs dienasgaismu,” pastāsta J. Strazds.

Virtuālais salidojums

Mākslas un dizaina vidusskolas absolventi ļoti gaida salidojumu ik pēc pieciem gadiem. Pagājušā gada rudenī aizsākts virtuālais salidojums. ”Izveidojām Facebook grupu, kurā aicinājām absolventus publicēt dažādu laiku fotogrāfijas, atmiņas par studijām. Salidojums ir ļoti aktīvs, ieguvis milzīgus apjomus. Šādā veidā iegūts daudz vērtīgu materiālu vēsturei. Virtuālais salidojums turpināsies līdz klātienes tikšanās mirklim vasarā,” atklāj S. Liepa-Vjakse.

Rudenī ierobežojumi neļāva sarīkot tradicionālo jau trešo gleznošanas konkursu. Tas pārcelts uz šī gada pavasari, iecerēts gleznot Liepājas industriālo vidi mākslinieka Kristiana Brektes vadībā. Pirmo gadu konkursā piedalīsies arī bērnu mākslas skolas audzēkņi. Konkursa darbu izstāde būs veltījums skolas jubilejai, arī ikgadējo kvalifikācijas darbu izstādi paredzēts izlikt apskatei koncertdārzā ”Pūt, vējiņi!” 8. jūlijā.

Mākslas un dizaina programmām pašlaik ceļ skolas piebūves otro kārtu. ”Ēkas 1. stāvā atradīsies izstāžu zāle. Gribētu to atklāt ar mūsu skolas absolventu darbu izstādi,” atzīmē pedagoģe. Tēlnieks Egons Peršēvics gatavo mākslas brīvībai veltītu skulptūru novietošanai pie skolas jaunās ēkas, pavasarī to plānots atklāt.

Pērn konkursā ”Dizaina arēna 2021” LMMDV fotodizaina programmas absolvente Ksenija Drāzniece ieguva pirmo vietu ar pastkartīšu sēriju ”Norauj jumtu”. Iesaistoties Eiropas kultūras galvaspilsētas projektā, šīs fotokartītes ar vēju pilsētas simboliku varētu tiražēt un piedāvāt Tūrisma informācijas centrā. Sācies darbs pie simtgades filmām par mūzikas un mākslas skolu, kā arī aizvien tiek apkopotas idejas mākslas performancēm.

Uzziņai

Mūzikas un mākslas izglītības jubileja Liepājā

  • 1922. gadā dibināta Liepājas tautas konservatorija – mūzikas vidusskolas priekštece.
  • 1926. gadā uz Lietišķās mākslas vidusskolas bāzes dibināta Dizaina un mākslas vidusskola.
  • Kopīgo svētku centrālā diena – 8. jūlijs: akadēmiskās mūzikas koncerts koncertzālē ”Lielais dzintars”, absolventu tikšanās skolu ēkās, populārās mūzikas koncerts un kopīga svētku balle, mākslas izstāde koncertestrādē ”Pūt, vējiņi!”.
Kad jūnijā nodos ekspluatācijā piebūves otro kārtu, Alejas ielā visas mākslas un dizaina programmas būs kopā vienā adresē. (Foto – Egons Zīverts)
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz