Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

”Namīnā” svinēs Meteņus

”Namīnā” svinēs Meteņus
Foto: Publicitātes
07.02.2019 13:31

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

9.februārī pulksten 15 folkloras centra ”Namīns” saimnieces-folkloras kopa ”Atštaukas”pulcēsies uz Meteņdienas svinībām. Ciemos tiek aicināts ikviens interesents, kurš vēlas piedalīties šajos pavasara gaidīšanas svētkos un uzzināt tradīcijas, kas raksturo Meteni, informē Krista Lapiņa.

”Pilsētā dzīvojošajiem Metenis iespējams vairāk atnāk emocionālās izjūtās, kad jau ilgojamies pēc pavasara atnākšanas, priecājamies par katru saulaino dienu, iesējam kādu zaļumu kastē, bet lauku cilvēkiem Metenis iezīmē arī noteiktas aktivitātes, rituālus, gatavošanos lauku darbiem. Šis laiks cilvēka pasaulē raksturīgs ar pāreju no iekšējā miera un būšanas pašpasaulē uz kustību un darbību ārējā pasaulē. Var teikt, ka visi kopā pamazām mostamies no ziemas miega. Meteņa laikā jātiecas vairāk dot prom, nevis ņemt. Labāk kaut ko no mājas izvest, nevis ienest! Labs laiks, lai kaut ko aizlaistu prom! Arī no iekšējās pasaules – kādas uzmācīgas atmiņas vai aizvainojumu,” atzīst folkloras kopas ”Atštaukas” vadītāja Ināra Kalnarāja.

Meteņus svinēja vidū starp Ziemas saulstāvjiem un Lielo dienu jeb pavasara saulgriežiem. Metenis iezīmēja ne tikai pusceļu starp šiem saules pagrieziena punktiem, bet arī vienu darbu beigšanu un citu sākšanu. Pēc tradīcijas līdz Metenim bija jābeidz vērpt linus un jāsāk aust. Tāpat Meteņa dienā vajadzēja pirmos mēslus uz tīrumu vest. Galvenā Meteņu dienas izdarība bija vizināšanās vai nu no kalna, vai ar zirgu, lai augtu gari lini.

Meteņus arī uzskatīja par īpašu laiku, kad ar maģisku darbību varēja ietekmēt notikumus savā labā, kā arī nodarboties ar zīlēšanu un laika pareģošanu. Meteņos saule vēl ir veļu pusē, tāpēc pirms maltītes saimnieks neaizmirsa pacienāt arī veļus. Tā pat kā citās pasaules valstīs šajā laikā tiek organizēti dažādi karnevāli ar pārģērbšanos, arī latvieši šajā laikā gāja ķekatās. Kurzemē Meteni sauca par Budēļiem, kā arī gar jūras krastu jeb piekrastēs dzīvojošie to sauca par Vastlāvi.

Metenis beidzās Pelnu dienā, kurai sekoja lielais gavēnis. Meteņus svin februārī vai marta sākumā, septiņas nedēļas pirms Lielās dienas. Svētku jēga visām tautām ir viena: ziemas promdzīšana, zemes modināšana, pavasara gaidīšana. Meteņdiena ir pēdējā vecā gada diena. Ar Pelnu dienu sākās jauns gads. Jauns Saules gads. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz