Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nedēļas kultūras aktualitātes

Nedēļas kultūras aktualitātes
Foto: Publicitātes
09.03.2018 07:06

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

10. martā pulksten 21 Grobiņas kultūras centrā “Robežnieki” norisināsies Kurzemes disko balle “Disco nakts 2018” 20. gadsimta 80. gadu noskaņās. “Pasaulē daudz kā mainās, taču mēs centīsimies to laiku sajūtas atdzīvināt mūsdienās,” stāsta pasākuma rīkotājs Guntis Rolis.

Balle “Disco nakts”, kas godā ceļ tādu nozīmīgu popkultūras daļu kā diskotēka, notiks jau trešo reizi. Diskonakts ir kā ceļojums laikā un atmiņās, ko paspilgtina pagājušā gadsimta 80. gadu pazīstamākās melodijas, tā laika tērpos ģērbušies dalībnieki, nebeidzamas dejas un priekšnesumi.

“Pasākums balles formātā apvienos Kurzemes puses diskotēku pionierus, izzinās disko kustību vēsturi un parādīs jaunajiem pagājuša gadsimta muzikālās nianses, tehnikas iespējas un apģērbu šarmu diskotēkās,” atzina  Guntis Rolis.

“Mēs vēlamies to laiku apvienot ar mūsdienām, izmantojot dažādas tehnoloģijas, gaismu projekcijas. Manuprāt, cilvēkiem tas ir nepieciešams. Esmu krājis ļoti daudz informāciju par Kurzemes diskotēku vēsturi, ar kā palīdzību vēlos veidot īsto balles noskaņu. Cerams, ka jaunieši mūs sadzirdēs!”

Gatavojoties “Disco naktij”, rīkotājiem izdevies iegūt dažādu dziesmu pirmos ierakstus. “Tie būs pat sava veida pirmatskaņojumi, jo cilvēki nezina kādi bija oriģinālie ieraksti, kas laika gaitā bija pazuduši.”

Šā gada “Disco naktī” piedalīsies dīdžeji no Talsiem, Kuldīgas, Liepājas puses. Ballē īpaši gaidīts ir diskotēku vectētiņš Gunārs Laicāns no Talsiem. Ar savu programmu uzstāsies Aivars Lapšāns, roka dīdžejs Juris Giels, projekcijas un videodiskotēku gatavo Dr.Feelgood, bet par vakara muzikālo noskaņu rūpēsies dīdžejs Uldis Ozoliņš. Pasākumu “Disco nakts” vadīs ceremonijmeistars MC Raivii. Tradicionāli diskotēku ar priekšnesumiem kuplinās arī dažādas deju grupas, piemēram, Aizputes deju grupa “Reitings”, Stendes tautas nama deju grupa “Zumba” un citas.

Notikumi:

– 9. martā pulksten 16 Liepājas Latviešu biedrības namā būs skatāma režisoru Ivara Zviedra un Andra Kalnozola dokumentālā filma “Zāģeri”.  Seansa laikā apmeklētājiem būs iespēja tikties ar filmas režisoru  un operatoru Ivaru Zviedri, kurš 2012. gadā Vislatvijas popularitāti iekaroja ar filmu “Dokumentālists” par kolorīto Ķemeru purva iemītnieci Intu.  

“Koks ir Latvijas eksporta smagsvars, tomēr peļņa nav viegla. Uzņēmējs Romāns savā mežizstrādes biznesa vidē cenšas realizēt ideālo modeli, lai pasūtītājs ir apmierināts ar darba kvalitāti, bet strādnieks saņem regulāru un smagajam darbam adekvātu samaksu. Taču kokam ir divi gali. Pasūtītāji nemaksā, zāģi lūzt, zāģeri neievēro Romāna izstrādātos ētikas noteikumus. Smags darbs tālu prom no ģimenēm, kautiņi, dzeršana, necenzēta leksika, bēgšana un atgriešanās. Tikmēr mežs uz šo trilleri raugās no augšas un lēnām pārtop kailcirtē”, filmas stāstu ieskicē tās veidotāji.

– 9.martā pulksten 18 Liepājas Olimpiskajā centrā norisināsies 15. Bērnu tautas deju svētku lielkoncerts “Pilna sauja dzintariņu” Jau 15. reizi, sveicot dzimto pilsētu dzimšanas dienā, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra bērnu tautas deju kolektīvs “Krustiņi” (vadītāja Inta Āboliņa) vienkopus pulcina Latvijas bērnu un jauniešu deju kolektīvus no dažādām Latvijas pilsētām un novadiem. Bērnu tautas deju svētku “Pilna sauja dzintariņu” ietvaros deju kolektīvi uzstājas gan Liepājas skolās, gan sniedz lielkloncertu Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē. 

 

– Lai iepazīstinātu ar Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) plašajām iespējām kvalitatīvi apgūt muzikālo izglītību, konceptizstādes “ES BŪŠU…!” ietvaros Liepājas muzejā notiks vairāki tematiski muzikāli pasākumi.

Pirmais muzikālais pasākums notiks jau 10. martā pulksten 14, un tas būs veltīts stīgu instrumentu un ģitārspēles prezentēšanai. Ikviens interesents ir laipni aicināts piedalīties pasākumā, kurā par stīgu instrumentu spēli stāstīs LMMDV Stīgu instrumentu spēles izglītības programmas vadītāja Dita Barona un ģitārspēles izglītības programmas vadītājs Māris Kupčs.

Savukārt 15. martā pulksten 18 interesenti tiks iepazīstināti ar populāro un džeza mūziku, kā arī diriģēšanu izglītības programmām. Pasākumā piedalīsies LMMDV mācībspēki – Mūzikas (populārās un džeza) izglītības programmas vadītājs Rustams Bagirovs un Diriģēšanas izglītības programmas vadītājs Andris Kontauts.

 

– 10.martā pulkten 13 Folkloras centrā “Namīns” notiks folkloras kopas “Vēlava” koncerts “Es dziedāju, gavilēju”

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra folkloras kopa “Vēlava” sagatavojusi īpašu koncertprogrammu “Es dziedāju, gavilēju”.

Folkloras kopas vadītāja Vija Laipniece stāsta: “Koncerts ir mūsu veltījums Latvijas simtgadei. Esam izvēlējušās J. Graubiņa mātes Līzes Graubiņas un viņas māsas Trīnes Barīsas dziedāto latviešu tautasdziesmu izlasi no krājuma “Grievaltas dziesmu lizda”. Šīs desmit dziesmas mums tuvas ar savu melodiskumu un saturu, kur atspoguļojas cilvēka mūžs – gan priecīgs, gan nelaimīgs. Tomēr visam cauri skan gaišs dzīves redzējums un sieviešu stiprā morālā stāja.”

 

– 12. martā, pulksten 18 Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas zālē notiks aktiera un režisora Ērika Vilsona monoizrādes “Mana Magadana” pirmizrāde, kuru apmeklēt aicināti visi kultūras baudītāji.

Izrādes mērķis ir pievērst jaunatnes un sabiedrības uzmanību Latvijas valsts veidošanās un attīstības procesam, uzrunājot auditoriju personiski, rosinot domāt par vēstures notikumiem, cēloņu likumsakarībām caur viena cilvēka dzīves stāstu un radīt interesi par savas dzimtas vēsturi. Izrādes tematika sasaucas ar kopējo Latvijas simtgades svinību norisi, kurā 2018. gads simbolizē dzimšanu – valsts dzimšana, asociācijas ar cilvēka dzimšanu. Izrādes autors Ē. Vilsons stāsta par savu dzimtu, par savas ģimenes saknēm, tādējādi aicinot ikvienu skatītāju izzināt savu senču ceļus Latvijā un pasaulē.

Plašāks pasākumu plāns pieejams afišā. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz