Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Neļaut pazust vērtīgajam

Lai izzinātu, kādas vērtības glabā priekšmeti, kas, neviena neievēroti, bēniņos krāj putekļus, no maija līdz pat septembra beigām “Krājumu medībās” devās trīs Talsu novada muzeji. Tā vietējiem bija iespēja ne vien tikties ar muzeja darbiniekiem, bet arī iesaistīties muzejpedagoģiskajā programmā “Melu klubs” un noskaidrot, ko interesantu varētu slēpt kāds sens stāsts, fotogrāfija vai priekšmets.

Neļaut pazust vērtīgajam
"Ja cilvēki nenāk uz muzeju, muzejam jāiet pie cilvēkiem," uzskata Talsu novada muzeja direktors Uldis Jaunzems-Pētersons. (Foto: Edgars Lācis)
31.10.2022 11:00

Agrita Blumberga, "Talsu Vēstis"

"3K"

Atslēgvārdi

Vienoti mērķu sasniegšanā

Talsu novada muzejs kopā ar Rojas Jūras zvejniecības muzeju un Kubalu skolas muzeju krājumus meklējis Sabilē, Tiņģerē, Mērsragā, Valdemārpilī, Spārē un Dundagā. Ideja par šādu iniciatīvu radusies Talsu novada muzeja direktoram Uldim Jaunzemam-Pētersonam: “Bieži vien tas, kas mums ir mājās, šķiet pašsaprotams, un pat nedomājam, ka tam ir vērtība. Gala rezultātā var izrādīties pretēji.

Tas muzeja darbiniekiem ir svarīgs uzdevums – spēt saskatīt to, kam būs vērtība arī pēc 100 gadiem. Ja cilvēki nenāk uz muzeju, muzejam jāiet pie cilvēkiem.”

Tā kā pēc teritoriālās reformas novads atgriezās vecā rajona robežās, “Krājumu medības” vienlaikus ir arī sadarbību veicinoša iniciatīva. “Talsu novada muzeja nosaukums sevī ietver gan virzienu, gan plašo lauku, kas mums jāaptver, tostarp sadarbības veicināšanu,” norāda U. Jaunzems-Pētersons.

Izbraukumu laikā interesentiem bija iespēja uzzināt ko vairāk par atnesto priekšmetu, tā patieso vērtību un vēsturisko konotāciju.

Ņemot vērā, ka šāda iniciatīva norisinājās pirmo reizi, atsaucību Talsu novada muzeja direktors vērtē kā apmierinošu. “Kopumā viss izdevās. Cilvēku skaits ne vienmēr ir noteicošais. Būtiskāk ir tas, ka cilvēki nāca un viņus tas interesēja. Ja mēs no 100 cilvēkiem kaut vienu esam ieinteresējuši, tas jau ir rezultāts. Tā kā mūsdienās informācijas kanāli ir dažādi, par to vairāk jārunā, bet pirmo mēģinājumu vērtēju pozitīvi.

Mums bija svarīgi parādīt, ka varam būt vienoti konkrētu mērķu sasniegšanā. Katrs no muzejiem dara kaut ko citu, bet mērķis visiem ir viens. Katram ir sava virzība un specifika, līdz ar to cits citu varam papildināt. Sākām ar Sabili, pēc tam braucām uz Tiņģeri, Mērsragu, Valdemārpili, Dundagu un Spāri.

Skaidri sapratām, ka dažās vietās cilvēku potenciāli būs mazāk, bet mums bija svarīgi pabūt katrā no bijušajiem novadiem. Sabile ir vieni vārti uz novadu, Spāre vēl vieni… Centāmies pielāgoties arī citiem pasākumiem – ja pasākums tiek bagātināts ar vēl kādu notikumu, par sliktu tas nenāk.”

Sastapt, atklāt un ieraudzīt

Lai atklājumiem pievienotos jauni priekšmeti un interesi par muzeju darbību palielinātu, iniciatīvu plānots turpināt arī nākamgad.

Formāts gan varētu būt atšķirīgs. Viens no variantiem ir doties ārpus telpām Mājas kafejnīcu dienās, kad Latvijas saimnieki un saimnieces dalās ar senām ģimenes receptēm un ļauj pamieloties ar turpat dobē audzētiem lauku labumiem.

“Mazlietiņ taustoties, esam šo to sapratuši, bet tas, ka mēs šo iniciatīvu turpināsim, ir skaidrs.

Intensīvāku darbību, iespējams, izvērsīsim nedēļā, kad norisināsies Mājas kafejnīcu dienas. Jādomā arī par to, lai programma nebūtu tieši tāda pati,” skaidro U. Jaunzems-Pētersons.

Šogad “Krājumu medības” pavadīja muzejpedagoģiskā programma “Melu klubs”, kur Talsu novada muzeja speciālisti caur dažādiem stāstiem aicināja uzminēt priekšmetu patieso pielietojumu.

Daļa no priekšmetiem, ko bija iespējams apskatīt uz melu kluba galda, tika iegūti ekspedīcijās, bet daļu uz muzeju bija atnesuši paši iedzīvotāji.

Dinsberga skapis un tāfelklavieres

Viens no vērtīgākajiem atklājumiem – skolotāja un publicista Ernesta Dinsberga grāmatu skapis – muzeja speciālistus pārsteidzis pirmajā pieturvietā Sabilē. Vēl viens interesants atklājums bijis tāfelklavieres, kas noderēs, atjaunojot Talsu novada muzejā esošo “Lichtenthal” instrumentu.

“Melu kluba” ietvaros Talsu novada muzeja speciālisti caur dažādiem stāstiem aicināja uzminēt priekšmetu patieso pielietojumu. Foto: Gatis Spalvēns

Rojas Jūras zvejniecības muzeja vadītāja Inese Indriksone atzīst, ka tādā veidā tika stiprināta arī iedzīvotāju uzticība muzejiem.

“Mēs daudz runājām par to, kas ar lietu notiek, kad tā nonāk muzejā. Nav tā, ka mēs to nogrūžam tumšā stūrī un tā pazūd.

Tā kļūst par Latvijas Republikas īpašumu, un mūsu kā muzeja uzdevums ir šo lietu pētīt un saglabāt nākamajām paaudzēm, nodrošinot gan labas saglabātības apstākļus, gan nepieciešamības gadījumā restaurāciju.”

Kopumā viņa šo ideju vērtē atzinīgi. “Ar prieku piedalījāmies tik izbraukumos, cik tas fiziski bija iespējams. Rojas muzejam bija mazliet sarežģītāk ar piedalīšanos, jo mēs esam tik, cik esam, un, ja bija pieteiktas grupas, dažkārt netikām, bet ideja ir attīstāma un popularizējama.

Pamatdoma bija tāda, ka cilvēki nāks un rādīs savus krājumus, bet zināmā mērā šis pasākums izvērtās arī par reklāmas pasākumu – tā bija iespēja ieraudzīt, ka Talsu novadā ir trīs forši muzeji, un iepazīties ar stāstiem, ko katrs no tiem nes. Domāju, ka ar laiku cilvēku skaits, kas gribēs pakonsultēties ar muzeja vēsturniekiem, pieaugs.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz