Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nepadoties “lokdaunam”

Pandēmija nevar būt mūžīga – tā cer un ir pārliecināta liela daļa sabiedrības. Slēgti kultūras nami, atcelti amatierkolektīvu mēģinājumi, koncerti, teātra izrādes un citi izklaides pasākumi bija pārbaudījums un vienlaikus izaicinājums meklēt jaunas formas, kā neiznīkt skatuves mākslai un kontaktam ar klausītāju.

Nepadoties “lokdaunam”
Uz Skrundas universālveikala jumta dzimtajā pilsētā uzstājas dziedātāja Katō. (Foto: Ieva Benefelde)
01.02.2022 13:39

Daina Tāfelberga, “Kurzemnieks”

"3K"

Kuldīgas novada kultūras organizatori jau drīz pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas Covid-19 dēļ ieviesa tiešraides. Tagad, pēc teju diviem gadiem, tās kļuvušas ierastas. Vieni teic, ka nākotnē ies vēl plašumā, citi uzskata, ka vairāk pastāvēs tikai kā ieraksti, ko pārraidīt pēc klātienes pasākuma.

No dažādām vietām

Kuldīgā tiešsaistes lielpasākumi ar logo ”Paliec mājās!” sākās 2020. gada aprīlī ar Vecpilsētas koncertciklu, stāsta Kuldīgas novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Dace Reinkopa.

No dažādām pilsētas vietām pēc kārtas tika translēti koncerti ar vietējo mūziķu piedalīšanos: grupa ”Montana” muzicējakrodziņā ”Stender’s”pie plašiem logiem ar skatu uz tūristu iecienīto gājēju (Liepājas) ielu, ģitārists Aivars Konutis – Adatu tornī, kapela ”Lēnām pār tiltu”– Rumbas kioska paviljonā pie ūdenskrituma, ”Rumbas kvartets”– pie viesu nama ”Ventas rumba”, svinīgā gaisotnē Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 30. gadadienā Sv. Annas baznīcā uzstājās E. Vīgnera Kuldīgas Mūzikas skolas pedagogi, bet Mātes dienā jaunā paaudze – Pils parkā.

Koncerti tika organizēti kopā ar Aktīvās atpūtas centru, tehniski tos nodrošināja Skrundas televīzija un SIA ”DTT Solutions”.

Tas bija laiks, kad sākās tūrisma sezona, bet tradicionālais festivāls ”Lido zivis!”nevarēja notikt. Tādējādi tiešsaistes savā ziņā bija kultūrtūrisma pasākums. Vasarā atsākās brīvdabas sarīkojumi ar skatītāju piedalīšanos, bet rudenī atkal tiešraides. Līdzīgi aizvadīts pagājušais gads, kad virtuālais formāts gājis plašumā, un vairākos no Kuldīgas translētos pasākumos piedalījās arī profesionāli viesmākslinieki.

Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 30. gadadienas koncertā Sv. Annas baznīcā. Foto: Ieva Benefelde

Jauna skola pieredzējušajiem

Skrundas televīzija uz tiešsaistes koncertiem pieaicināta, jo tai ir liela daudzkameru filmēšanas pieredze. Bet ar to nepietika.

Kā atceras televīzijas pārstāve Ieva Benefelde, ”Vecpilsētas koncertzāles” cikls bijis kā skola, kurāaugušiar katru koncertu: ”Pārzinājām kameras, kur un ko izvietot, kā savienot, kadrus veidojot,” stāsta I. Benefelde.

”Tomēr tieša translācija ir citādāka un ik reizi nāk ar jauniem atklājumiem. Piemēram, nācās secināt, ka daudzās vietās Kuldīgā nav interneta, bet tiešraides no tā kvalitātes ir ļoti atkarīgas. Vēl citi aspekti, jo jāpārraida ne kopplāns, bet pa kadram tā, lai skatītājam būtu interesanti. Laika apstākļi: vai līst vai vējš pūš, pārraidei jābūt kvalitatīvai. Daudzi pasākumi notika koncertiem neierastās vietās. Jāsastiepj milzums tehnikas un jāsavelk metriem vadu, piemēram, uz Skrundas universālveikala jumta, no kura pārraidīja pilsētas svētku koncertu. Vai augstajā Kuldīgas Adatu tornī tādā šaurībā, kur vairākiem cilvēkiem nemaz nav vietas. Annas baznīcā filmējām ar septiņām kamerām, citur – ne mazāk kā ar četrām. Vispirms vajadzēja saprast, kas kurai vietai derēs. Metāmies nezināmajā, kā daudzi to darīja, lai augtu šim laikam līdzi.”

I. Benefelde atzīst, ka, atmetot pandēmijas mīnusus, šis laiks daudz iemācījis ­un nācis par labu profesionālajā izaugsmē. Skrundas televīzija nodrošinājusi arī dažādas attālinātas konferences un seminārus, tostarp starptautiskus.

Lielās televīzijas tehnisko nodrošinājumu translācijām pārvadā ar autobusu, Skrundas TV pagaidām vēl iztiek ar divām vieglajām automašīnām, un pārraižu kvalitāte ir laba. Foto: Ieva Benefelde

Tiešsaistē notikušas vecāku sapulces, intervijas ar cilvēkiem, kas dzīvo tālu prom no Kuldīgas. Ikviens varēja vērot arī pašvaldību vēlēšanu norisi un citus notikumus. Tādējādi tiešsaistes formāts ir lietišķs, ērts, tas attīstīsies vēl pēc pandēmijas. Visticamāk, arī kultūrā tam ir nākotne, kad atļauti būs klātienes koncerti. Šādā veidā var aptvert plašāku klausītāju loku.

Nedrīkst kļūdīties

”DTT Solutions” ir uzņēmums ar gandrīz 20 gadu pieredzi izklaides pasākumu organizēšanā un apskaņošanā. Vadītājs Artis Reimanis atzīst, ka tiešsaistes arī viņa komandai bija jauns izaicinājums: ”Cita specifika – nedrīkst kļūdīties nemaz. Dzīvajā koncertā var pielāgoties, kamēr mūziķi iespēlējas, pieskaņoties pamazām. Tiešsaistē visam jābūt perfektam uzreiz, kļūdas vēlāk nav iespējams izlabot. Sākumā bija grūti pierast, ievērojami ilgāks laiks pagāja, kamēr visu sagatavojām. Viena darba apjoms kļuva ietilpīgāks.”

Vienlaikus ”DTT Solutions”puiši bija priecīgi par piedāvājumu, jo citādi būtu jāsēž pilnīgā dīkstāvē. Tiešsaistes kompensējušas tikai nelielu daļu pandēmijas dēļ iestājušos pauzi pasākumu apskaņošanā. Pirms tam pieprasījums bijis tik liels, ka dažkārt vajadzēja atteikt.

Tagad brīvo laiku skaņu un gaismu operatori izmanto, lai pielabotu tehniku, mācītos. ”Kovida laiks labi parādīja, kādas ir jaunās tendences un ka ir jāmainās, lai izdzīvotu,” piebilst A. Reimanis. ”Arī tehniskajiem izpildītājiem šis formāts nemaz nešķiet tik ērts, labāka pašsajūta ir dzīvajā pasākumā, kad var just, kādas emocijas gaisā virmo. Nav jau tā, ka sēžam pie pults ar austiņām kā klapēm un dzirdam tikai skaņas kvalitāti. Tāpat kā māksliniekiem arī mums vajag reālu kontaktu ar publiku. Bet izskatās, ka klausītājs gan pieradis pie ekrāna, nebūs viegli atjaunot agrāko taciņu uz kultūras namu vai citu pasākuma vietu. Vasarā, kad atļāva koncertus, jau pieredzējām, ka skatītāji tā nemaz neplūst, kā cerēts.”

Kā svaiga gaisa malks

”Man tas bija kā svaiga gaisa malks,” saka Kuldīgas Mūzikas skolas direktore, koncertprogrammu veidotāja un dziedātāja Andra Zvejniece. ”Nemaz nebija ilgs laiks pagājis, bet likās, ka viss uz mūžu beidzies. Izpildītājiem burtiski trūkst elpas, ja nav koncertu. Vienlaikus ar iespējām, ko deva tiešraides, sākumā bija bail: kā gan tās notiks. Skatītājs zālē ir kā tāds atbalsts. Bet nevar zināt, kas notiek, kad tevi ekrānā vēro, un liekas tā mazliet jocīgi. Bet tas ir tikai pirmajā mirklī.”

Ar laiku pierasts, atgriezušās sajūtas, ka arī tā ar savu sniegumu mākslinieks var priecēt citus. Gandrīz vai aizmirsts, kā bijis, kad varēja no skatuves uzrunāt klausītāju un sadzirdēt viņa atbildi. ”Pie tādas atziņas nonācu Vecgada koncertā. Gandrīz atkal jāsāk baidīties, ka tikai neesam tā kaut ko ļoti būtisku pazaudējuši. Var ļoti labi nodziedāt tukšai zālei, cerot, ka tur, pie ekrāniem, cilvēki to novērtēs. Bet nav jau zināms, kāda bijusi reakcija – paticis vai ne. Dzīvo kontaktu nevar atsvērt tas, ko ieraksta čatā. Nav jākliedz skaļi urrā, no gaisotnes vien jau jūtams. Tā ir galvenā atšķirība, bet pārējais tāpat: uztraukums, dziedāšanas vai spēles prieks, pašizvērtējums pēc uzstāšanās – šajā ziņā pat pluss, jo ierakstīto tiešraidi var vēlāk vēlreiz noklausīties un sīki izvērtēt. Koncertprogrammām aicinu māksliniekus, ar kuriem vēlos sastrādāties, gadījies, ka kāds netiek, bet tiešraides formāta dēļ neviens nav atteicies piedalīties.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz