Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Noslēgsies Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Noslēgsies Starptautiskais zvaigžņu festivāls
Foto: LSO
23.03.2018 07:09

liepajniekiem.lv

Liepājas 26. Starptautisko zvaigžņu festivāls aizvadījis jau vairākus skaistus koncertus, taču šajā nedēļas nogalē ikvienam vēl ir iespēja 23.martā apmeklēt koncertu “Veltījums Pēterim Plakidim”, kā arī noslēguma koncertu 24.martā “Noslēgums. Nakarjakovs. Šimkus.”

Pianists Vestards Šimkus, gatavojoties noslēguma koncertam, ar portālu dalījās savās atmiņās: “Zvaigžņu festivālu es iepazinu vēl tad, kad tā nosaukums bija Pianisma zvaigžņu festivāls. Es pats tad biju mazs puika, kas kopā ar daudziem citiem Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēkņiem brauca klausīties izcilus pianistus. Tas bija 90.gadu vidus, kad šurp devos katru gadu un arī baudīju šo festivālu klātienē.”

Viņš pats festivālā pirmoreiz uzstājies 1997.gadā, kad noticis jauno pianistu koncerts, kuru noslēdzis Vestards.

“Pats koncerts bija absolūti neaizmirstams notikums, kas dziļi, dziļi palicis sirdī. Kopš tā laika, protams, esmu apmeklējis festivālu gan kā klausītājs, gan tajā uzstājies. Kopš tas kļuvis par Zvaigžņu festivālu un tajā uzstājas arī citu jomu mūziķi, manuprāt, tas ir kļuvis vēl daudzveidīgāks, visaptverošāks un klausītājiem interesantāks, saglabājot savu augsto kvalitāti.”

Šoreiz Vestards ieradies festivālu noslēgt ar īpašu gandarījumu, jo šī būs viņa pirmā uzstāšanās koncertzālē “Lielais dzintars” festivāla ietvaros. “Protams, pāris reizes jau esmu šeit uzstājies, taču vienmēr ir prieks sadarboties ar lielisko “Liepājas Simfonisko orķestri”, kas ir augstākās klases profesionāļu orķestris.”

Savukārt “Liepājas Simfoniskā orķestra” direktors Uldis Lipskis festivālu nosauca par talanta un izcilas mūzikas svētkiem. “Iespējams, festivāls ir pārāk izstiepts laikā un tas varēja būt kompaktāks. Taču mēs piedzīvojām dažādu mākslinieku uzstāšanos un man šķiet, ka līdz šim kopumā festivāls ir izdevies. It sevišķi mani sajūsmina tas, ka mums ar trešo mēģinājumu izdevās lieliska sadarbība ar Raimondu Paulu, kas iepriekšējos gadus nesanāca, un kori “Latvija”.”

Notikumi:

– Šajā nedēļas nogalē, 23. un 24.martā, kultūrvietā “Kursas Putni” gaidāmi divi koncerti, kuros uzstāsies ģitāras virtuozs Reinis Jaunais un dziesminieks Ēriks Loks.

Piektdien pulksten 22 sāksies ģitāra virtuoza Reiņa Jaunā koncerts.

Reinis Jaunais vairākus gadus ir koncertējis visā Eiropā, daloties ar savām ģitārspēles prasmēm un oriģināldziesmām, kuras pasniedz publikai, izmantojot dažādas ģitāras spēlēšanas tehnikas. Mūziķa dzīves azarts ir ceļošana, kas kalpo arī par galveno iedvesmas avotu mūzikas radīšanai.

Viņš vairākus gadus ir koncertējis visā Eiropā, daloties ar savām ģitārspēles prasmēm un oriģināldziesmām, kuras pasniedz publikai, izmantojot dažādas ģitāras spēlēšanas tehnikas. Mūziķa dzīves azarts ir ceļošana, kas kalpo arī par galveno iedvesmas avotu mūzikas radīšanai.

Pats Reinis saka: “Mūzika ir mana kaislība, un es vienmēr jūtos neticami laimīgs uzstāties jebkurai auditorijai, nav svarīgi, vai tā ir viena persona nelielā kafejnīcā vai pilna koncertzālē.”

Sestdien pulksten 20 gaidāma Ērika Loka uzstāšanās. Ēriks Loks savulaik kļuva populārs kā viens no radio raidījuma “Zvaigznīšu brīdis” veidotājiem un dalībniekiem, vēlāk strādāja Radio SWH, kopā ar Robertu Gobziņu dziedājis projektā “Dzidriņas megasistēma”, bet valsts mēroga slavu viņam atnesa albums “Jūnijs matos” deviņdesmito gadu vidū, kurā bija iekļautas Ērika iedziedātās Raimonda Paula dziesmas.

Uzstājoties festivālos un sniedzot autorkoncertus, Ēriks, galvenokārt, izpilda paša rakstītās dziesmas, kā arī vairākas Normunda Rutka kompozīcijas.

 

25.martā pulksten 20 Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē Agnese Rakovska sniegs savu solo programmu “Vienaldzības”.

Koncertu pavadīs stīgu kvartets “ReDo” un pianists Matīss Repsis. Koncertā tiks atskaņotas Raimonda Paula kompozīcijas no albuma “Vienaldzības”. Aranžijas gatavotas īpaši stīgu kvartetam.

 

29. martā pulksten 17 Liepājas Latviešu biedrības namā tiks atklāta gleznotājas un tērpu dizaineres Baibas Rēderes personālizstāde “TUR = TEPAT. TĀLU = TUVU”. Izstādē tiks eksponēti mākslinieces pēdējos gados abstraktā izteiksmē radītas kompozīcijas eļļas un jauktā tehnikā.

Baiba Rēdere ir māksliniece, kuras darbi tiek gleznoti abstrakti – akvareliski – slāņaini, caurspīdīgi, viegli, plūstoši, ar maigu ekspresiju, kas ļauj sajust kustības klātbūtni. Mākslinieces mākslas valoda ļauj skatītājam ienirt daudzslāņainā tēlu un sajūtu pasaulē, izjūtot viņa paša iekšējo ceļojumu. “Ja sākotnējie mani darbi bija kompozicionāli pieblīvēti, krāsaini, tad tagad arvien vairāk tiecos pēc niansēta smalkuma, telpiskuma, izcilas tehnikas, kas vislabākā veidā var izteikt manu iekšējo izjūtu.  Patīk lieli formāti. Nepabeigtība…Kā ir teicis Juris Rubenis: “Bezgalība vienmēr izskatās nepabeigta”. Man ir liels prieks, ka ar savu izstādi varu viesoties Liepājā, jo tieši šeit 1991. gadā aizsākās manas mākslas studijas Liepājas mākslas skolā apģērbu modelēšanas nodaļā. Liepājā nodzīvoju gadu, līdz pārgāju atpakaļ uz savu dzimto Rīgu,” atzīst māksliniece.

 

– Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Jauniešu teātra studija un režisors Juris Ločmelis 29.martā pulksten 18 aicina uz pirmizrādi “Gumijas Tarzāns”, kas veidots pēc dāņu rakstnieka Ole Lunda Kirkegora stāsta “Gumijas Tarzāns” (1975) motīviem. 

Režisors Juris Ločmelis stāsta: “Stāsts ir par Gumijas Tarzānu – īstajā vārdā Ivanu Olsenu, pavisam parastu zēnu, kurš nebija pārāk gudrs, liels un stiprs, kuru skolā visi apcēla un mājās nesaprata. Jautājums – kāpēc? Taču kādu dienu Ivanam rodas iespēja – vēlēties visu, ko vien sirds kāro. Kāda ir zēna izvēle un, kas no tā sanāk, to redzēsiet Liepājas Jauniešu teātra studijas iestudējumā.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz