Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Notiks nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākums

Notiks nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākums
26.03.2012 20:13

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra lietišķās mākslas studiju “Dzintars”, “Kursa”, “Liepava” un “Zītars” meistari piedalās Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra organizētajā Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākumā “Satiec savu meistaru!”, aicinot interesentus no pulksten 12.00 – 18.00 uz Lietišķās mākslas centru “Dārza iela”, Liepājā, Dārza ielā 4/8.

Nedēļas nogalē, 30., 31. martā un 1. aprīlī, gandrīz 100 vietās visā Latvijā seno prasmju zinātāji aicina uz darbnīcām, paraugstundām, muzicēšanu, dančiem un dziedāšanu, sarunām un diskusijām, informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Anda Birkenberga.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika informēja, ka pasākuma ideja ir veidot visdažādākās partnerības starp institūcijām, nozarēm un mantojuma praktizētājiem, kuru (ilgtermiņa) sadarbības rezultātā tiek
saglabāts vai sekmēta nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana.
 

Pasākums “Satiec savu meistaru!” ir kā projekta “Tradicionālo prasmju skolas” turpinājums, fokusējoties tieši uz Meistars – Māceklis. Tā mērķis ir veicināt izpratni par mantojuma tālāknodošanu, kas ir regulārs process, nodrošinot mantojuma dzīvotspēju.

Kultūras ministrijā plāno, ka šāds projekts būs regulārs, tādējādi sekmējot sabiedrībā interesi par sava mantojuma apzināšanu, izpēti, apgūšanu, tālāknodošanu un tamlīdzīgi, meklējot veiksmes stāstus un popularizējot tos sabiedrībā.

Šis pasākums atspoguļo arī UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras
mantojuma saglabāšanu īstenošanas principus. Šīs ir iestrādes arī nacionālā (Latvijas) nemateriālā kultūras mantojuma saraksta izveidei.

Šajā laikā arī citur Eiropā – Francijā, Spānijā, Itālijā un citās valstīs – notiks amatu prasmju dienas.

“Tautas kultūras tradīciju savdabība ir tā, kas dara mūs atšķirīgus Eiropas Savienības dalībvalstu vidū, tādēļ Liepājas pašvaldības piešķirtajās telpās Dārza ielā 4/8 iekārtotas jaunas darbnīcas Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra lietišķās mākslas studiju “Kursa”, “Liepava” un “Zītars” darbībai ilgtermiņā un pilsētas vēsturiskā centra teritorijā izveidots Lietišķās mākslas centrs “Dārza iela”. Centram jākļūst par vietu, kur sabiedrībai ir iespēja saglabāt latviskās kultūras saknes, studiju meistaru amatu prasmes pārraidīt no vienas paaudzes nākamajā, vienlaikus paplašinot jau esošās iespējas kultūras tūrisma attīstībā Liepājā,” uzskata Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra direktore Baiba Kļava.

Lai sekmētu radošās partnerības turpinājumu starp Meistariem un vispārizglītojošo skolu audzēkņiem kategorijās Meistars un izglītības iestādes, kā arī iedibinātu citas sadarbības iespējas, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs piedalās projektā “Satiec savu meistaru”.

Pasākums notiek Lietišķās mākslas centrā “Dārza iela” , Liepājā, Dārza ielā 4/8 , tā norišu saturs un forma ir atvērtās aušanas un rokdarbu darbnīcas, meistaru prasmju demonstrējumi un publiskas diskusijas.

Galvenās mērķgrupas ir Liepājas vispārizglītojošo skolu 5.-9. klašu audzēkņi un mājturības skolotāji, taču 30.,31. martā un 1. aprīlī no pulksten 12.00 – 18.00 Lietišķās mākslas centrā “Dārza iela” tiks gaidīts ikviens interesents.

Pasākumā “Satiec savu meistaru” Tautas lietišķās mākslas studijas (TLMS) “Dzintars” vadītāja Anita Kovjazina demonstrēs dzintara apstrādi ar pirmatnīgiem instrumentiem un darba rīkiem, kā arī aicinās interesentus uz publisku diskusiju un lekciju par dzintara vēsturi. Savas aušanas, izšūšanas, adīšanas, tamborēšanas, pīšanas un dzintara apstrādes prasmes izrādīs TLMS “Kursa” (vadītāja Ilma Rubene), bet to kā top tradicionālais lupatu deķis, drelļa audums, lielā Kurzemes sega, Bārtas sievas cepure, Kurzemes meitu vainags, pusgarās rakstainās zeķes un rakstainie dūraiņi, kā arī ielasīto rakstu aušanu un rokdarbus dakšas tehnikā interesentiem demonstrēs TLMS “Liepava” (vadītāja Smaida Rubeze) meistares. Savukārt dzintara apstrādes pamata paņēmienus un to, kā izmantot dažādus materiālus rotu gatavošanā (dzintaru, koku, gliemežus, ādu) parādīs TLMS “Zītars” (vadītāja Austra Ziemele) meistari.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz