Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ņujorkas modes gars no privātas tērpu kolekcijas Liepājā

Liepājas Latviešu biedrības nams aicina pilsētas dzimšanas dienas mēnesī apmeklēt tērpu izstādi “Elza. Garderobe cauri laikiem”.

Ņujorkas modes gars no privātas tērpu kolekcijas Liepājā
Foto: Publicitātes
01.03.2024 18:05

liepajniekiem.lv

Izstādes atklāšanas mini ballīte notiks trešdien, 6. martā, pulksten 17. Ar mūzikas ritmiem 60. gadu atmosfēru uzburs DJ Uldis Meļķis, spēlējot vinila plates.

Biedrības nama sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Dēliņa Lipska stāsta, ka izstāde ļauj ielūkoties rūpīgi glabātā un ar mīlestību nēsātā garderobē, kuras aizsācēja ir Liepājā dzimusī Elza Nelius (Lazdeniece).

Sava garā mūža (1900-1988) lielāko daļu pavadot Ņujorkā, viņa ar dzimtajā pilsētā palikušajiem tuviniekiem runā īpašā mīlestības valodā – sūtot tērpus, kuri allaž der kā uzlieti.

20. gadsimta sākumā no Liepājas uz Ņujorku kursē pasažieru tvaikonis, uz kura strādā 22 gadus jaunā Elza. Aizbraukusi no Latvijas 1922. gadā, dzimtenē nekad vairs neatgriežas.

Starp viņu un mazo dēlēnu Arvīdu Liepājā ir nolaidies dzelzs priekškars. Vēstules un paciņas ir vienīgā dzīvā saite ar ģimeni, tās turpina kursēt līdz pat Elzas nāves dienai ASV.

Ņujorkas modes preces kalpo kā logs uz pasaules modi laikā, kad PSRS okupētā Latvija cieš ne vien no režīma uzspiestās ideoloģijas, ekonomiskās lejupslīdes un preču deficīta, bet arī no zemas kvalitātes un pieticīga sortimenta apģērbiem un galantērijas precēm.

Garderobe vieno četras paaudzes, transformējoties cauri laikiem un dzimtas notikumiem. Elzas sūtītie tērpi un aksesuāri šobrīd veido bāzi privātai kolekcijai Liepājā, kura sastāv no aptuveni 1000 vienībām.

Tērpi aizvien ir nozīmīga Elzas mazmeitas Loritas Palapas garderobes sastāvdaļa, kas ar lepnumu tiek integrēti ikdienas outfitos.

Izstādes ekspozīcijai atlasīti 40., 50. un 60. gadu apģērba komplekti, kas apliecina vietas un laika garu. Ekspozīciju papildina Elzas mazmazdēla Valtera Palapa modes fotogrāfijas.

Tērpi apskatāmi plašākai publikai, pateicoties Valtera un Loritas atsaucībai.

Izstādes kuratore D. Dēliņa Lipska aicina apzināt savas dzimtas vēsturi un atklāt dārgumus, kādi glabājas iepriekšējo paaudžu atmiņās, albumos, vēstulēs un garderobēs.

Izstādes atklāšanas viesi aicināti ierasties 60. gadu estētikas iedvesmotos tērpos.

Izstāde skatāma no 4. līdz 31. martam Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā katru dienu no pulksten 10 līdz 19. Ieeja izstādē ir bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz