Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Omulības kluba uznāciens Liepājā

Omulības kluba uznāciens Liepājā
02.03.2009 07:02

Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē pulcējās radošo jomu pārstāvji – rakstnieki, literatūras pētnieki, aktieri, citas pilsētā pazīstamas personas. Mājīgi iekārtotajā telpā fonu veidoja cirka studijas “Beztemata” dalībnieki. Ciemos bija ieradušies Rīgas Latviešu biedrības nama populārā Omulības kluba vadītāji.

Liepājas Latviešu biedrības nama direktore Vita Hartmane vērsa uzmanību uz to, ka, apmeklējot kolēģus Rīgā, viņa veldzējusies omulībā un tāpēc radusies doma kopā ar Rakstnieku savienības Liepājas nodaļu iegūt paraugu, kā tas viss notiek. “Mēs te esam trīs omuļi, kas auklē domu radīt šāda veida klubu arī mūsu biedrības namā,” sacīja Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja Sandra Vensko, piesaucot arī direktori Vitu Hartmani un jauno literāti Agnesi Matisoni.

“Rīgas Latviešu biedrības namā mēs tiekamies jau septīto gadu. Savas tikšanās reizes saucam par sesijām, jau notikušas 47 sesijas,” stāstījumu iesāka viens no Omulības kluba vadītājiem Ēriks Hānbergs. Katrā sesijā piedalās stāstnieks, Latvijā pazīstams kultūras cilvēks, kurš sanākušos iepriecina ar interesantiem stāstiņiem, par kuriem jāsmejas. Stāstījumam seko omulīga pasēdēšana, iebaudot ņiprumiņa dzērienu un cienastu. Un piedevām cienasts nebūt nav izmeklēti gardumi, bet kas tāds, kas piesien latvieša dūšu, piemēram, vārītas cūku pupas, miežu putraimu biezputra, maize ar speķi un gurķi.

Otrs omulības radītājs Jānis Ķuzulis un Rīgas Latviešu biedrības nama priekšsēdētājs Valdis Rūmnieks atcerējās piedzīvojumus saistībā ar Liepāju. Kā savulaik pie mums ciemos braucis pazīstamais lietuviešu dzejnieks Eduards Mieželaitis kopā ar dramaturgu Pēteri Pētersonu. Cik galants izrādījies mūsu rakstnieks Ēriks Kūlis, pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū ciemojoties Parīzē, kur par visu izmainīto naudu uzsaucis dāmai vīnu un no krievu kolēģiem saņēmis uzslavu, ka “tie latvieši taču ir īsti francūži”.

Ēriks Hānbergs minēja: omulību sakrājies tik daudz, ka interesantie stāsti izdoti grāmatās, bet “Privātās dzīves” žurnālists Andris Bernāts pa laikam publicē omulības šajā izdevumā (protams, ar stāstīja atļauju). Rakstnieks un scenārists Ēriks Lanss bija atvedis liepājniekiem kopā ar Dzintru Geku veidoto dokumentālo filmu par latviešu dēkaini un kinooperatoru Džonu Doredu un viņa mūža mīlestību Elizabeti.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”


Omulības liepājniekiem stāsta Jānis Ķuzulis (otrais no labās), ieklausoties pārējiem Rīgas viesiem Ērikam Lansam (no kreisās), Valdim Rūmniekam un Ērikam Hānbergam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz