Otrdiena, 21. maijs Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Palīdz atdod skanējumu ērģelēm

Palīdz atdod skanējumu ērģelēm
05.08.2010 10:05

“Pateicoties Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda pastāvīgajiem atbalstītājiem Vācijā – “Apvienotajiem Kurzemes fondiem” –, jau pavisam drīz tiks uzsākta katedrāles gaisa apgādes sistēmas atjaunošana,” sacīja Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles apklusa jūnijā, kad pārstāja funkcionēt instrumenta ventilators. Lai tās atgūtu skanējumu, bija uzsākta ziedojumu vākšana. K. Liepa pastāstīja, ka Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds ir noslēdzis vienošanos ar “Apvienotajiem Kurzemes fondiem” par ērģeļu restaurācijas darbu turpināšanu, kas tika uzsākti jau 2009. gadā, veicot spēles galda un “Barkera mašīnu” restaurāciju. Pirmo reizi “Apvienotie Kurzemes fondi” savu palīdzību un atbalstu liepājniekiem sniedza 2008. gadā, finansējot koksngraužu apkarošanas (gāzēšanas) darbus Sv. Trīsvienības katedrālē. Finansējumu glābšanas darbu veikšanai katedrālē fondi piesaistījuši no vairākiem avotiem, šoreiz tas ir Vācijas valdības piešķirtais atbalsts 29 000 eiro apmērā.

Lai katedrāles ērģeles atkal baudāmi un bez būtiskiem traucējumiem skanētu, nepieciešams sakārtot vismaz vienu no gaisa apgādes veidiem, uzstādīt jaunu elektroventilatoru, restaurēt “Hauptwerk” buferplēšu un veikt citus papildu darbus. Par darbu izpildi Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds ir vienojies ar SIA “Ugāles ērģeļbūves darbnīca”. Darbi ir saskaņoti ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju un ekspertu grupu, kurā darbojas Mikus Dzenītis, Tālivaldis Deksnis un Gorans Grāns no Zviedrijas,” turpināja K. Liepa.

SIA “Ugāles ērģeļbūves darbnīca” ērģeļu restaurators Jānis Kalniņš par veicamajiem darbiem sīkāk paskaidroja: “Šur un tur izskanējis apgalvojums, ka pietiktu ar pārsimts latiem ventilatora remontam, jo, lūk, tam esot speciāli izgatavota turbīna. Šādus apgalvojumus var izteikt vien nekompetenti cilvēki, kuri nepārzina ērģeļu specifiku. Ērģelēs ieplūstošajam gaisam jābūt ne vien pietiekamā daudzumā un vajadzīgajā spiedienā, bet tam jābūt arī kvalitatīvam – gaiss nedrīkst būt turbulents. Bez tam ventilatoriem ir jāstrādā ļoti klusi un bez vismazākajām vibrācijām, jo niecīgākās vibrācijas caur gaisa kanāliem nonāk līdz stabulēm un kropļo skaņu. Šādas prasības spēj nodrošināt tikai ventilatori ar slīdgultņiem. Šādus specifiskus ventilatorus izgatavo tikai dažas firmas, kuras specializējas tieši ērģeļu ventilatoru izgatavošanā. Mēs jau daudzus gadus izmantojam Ungārijas firmas “Konyves & Fia” ventilatorus.”

 Sv. Trīsvienības katedrālē tiks veikti arī citi darbi, kas saistīti ar plēšām. Ir paredzēts pārlīmēt ziemeļu puses augšējo plēšu, kas ir sarežģīts process dažādu papildu darbu dēļ, jo tām ir visai sarežģīti piekļūt – ir jāuzbūvē sastatnes ar laipām, uz kurām stāvēt, un jādemontē daļa mehānikas. Tāpat iecerēts restaurēt 10 no 21 šperventiļiem.

“Ja viss ritēs, kā plānots, tad jau nākamajā nedēļā uzsāksim “Hauptwerk” buferplēšas restaurāciju, arī ventilatori ir jau pasūtīti, jāgaida to izgatavošana un piegāde uz Liepāju, Ungārijas firma “Konyves & Fia” sola pasūtījumu izpildīt līdz 25. septembrim. Šajā ērģeļu restaurācijas posmā plānotos darbus ceram pabeigt līdz šā gada 10. oktobrim, ja restaurācijas procesā neradīsies kādi iepriekš neparedzami apstākļi, sacīja K. Liepa.

Viņa piebilda, ka Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds pateicas ikvienam ziedotājam, kas jau ir sniedzis savu atbalstu, un aicina to darīt arī turpmāk, lai restaurācijas darbi neapstātos, bet soli pa solim turpinātos – kā atjaunojot ērģeles, tā arī glābjot pašu dievnamu.

Ziedojumu tālrunis 90006181 joprojām ir atvērts, un uz to esat aicināti zvanīt (ziedojums 1 lats par zvanu) ērģeļu un dievnama atjaunošanai. Savus ziedojumus varat ieskaitīt arī ziedojumu kontā:

Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds
Juridiskā adrese: Lielajā ielā 9, Liepājā, LV-3401;
Reģ. Nr. 40008108234;
AS “Swedbank”, kods HABALV22;
Konts: LV91HABA0551015229804.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”
 

Kristīne Liepa skaidro: “Lai liktu ērģelēm skanēt, ir vajadzīgs specifisks mehānisms.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz