Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Četras pirmās vietas vienā dienā

Papildināts – Četras pirmās vietas vienā dienā
14.04.2011 07:04

Atslēgvārdi

Trīs dienas norisinājās bērnu un jauniešu starptautiskais horeogrāfijas konkursfestivāls “Rīgas pavasaris”. Tajā pirmo reizi piedalījās un ar diplomiem un statuetēm par trim pirmajām vietām mājās atgriezās Liepājas Baleta un deju studija.

Apzinājās augstās prasības

Konkursā Rīgas Kongresu namā piedalījās dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas un Itālijas. “Jau braucot uz šo konkursu, zinājām, ka tur būs augsts līmenis un prasības. Tāpēc bijām priecīgi, ka varējām tajā piedalīties, ka mūs uz to uzaicināja,” gandarījumu pauda Liepājas Baleta un deju studijas vadītāja Ingrīda Lūre. Uz konkursa no Liepājas studijas devās dalībnieki vecumā no 8 līdz 16 gadiem. “Mums veicās ļoti labi, žūrija novērtēja mūsu studijas ieguldīto lielo darbu. Rezultātā ieguvām pirmo vietu klasiskajā dejā vecuma grupā no 7 līdz 12 gadiem. Pirmo vietu par moderno baletu izcīnīja arī mūsu vecākā grupa, kurā ir meitenes no 13 līdz 16 gadiem. Grieta Grīnberga savukārt izcīnīja pirmo vietu kategorijā “Solo izpildītājs”, viņa dejoja gan klasisko, gan moderno baletu,” uzskaita I.Lūre.

Viņa piebilst, ka Grietai bija īpaši spēcīga konkurence – viņas pārstāvētajā vecuma grupā bija daudzi dejotāji no Krievijas un, kā zināms, tur balets ir ļoti augstā līmenī. Turklāt valsts ir ļoti liela un ir plašākas iespējas no daudzajiem talantiem izvēlēties to, kurš piedalīsies konkursā. “Protams, ka viegli nebija,” apgalvo deviņus gadus vecā Grieta. Viņas mamma Inese Akselrode piemetina, ka liels paldies jāsaka meitiņas skolotājai, kura rūpējas, lai bērnu dejošanas līmenis būtu ļoti augsts, līdz ar to ir iespēja gūt labus panākumus konkursos. “Pati Grieta arī ir ļoti liels malacis, viņa ir talantīga meitene, ļoti centīga. Ar katru konkursu iemācās arvien vairāk, saprot, ka tas ir nopietni un ka ir jāņem vērā katrs aizrādījums. Ar Grietu tiešām var strādāt jau kā ar baleta mākslinieci,” ar komplimentiem neskopojas viņas skolotāja I.Lūre.

Paralēli šim konkursam Ķīpsalas izstāžu hallē notika dalībnieku atlase pasākumam – konkursam “Magic Dance Expo 2011”, kurā piedalījās Liepājas Baleta un deju studijas austrumu deju dejotājas. Arī viņas ieguva pirmo vietu un varēs piedalīties starptautiskā dejas mākslas izstādē, kas Ķīpsalas izstāžu hallē norisināsies no 19. līdz 21. maijam.  

Par balvu varētu tapt koncerts

Liepājnieki no Rīgas mājā atgriezās ar ziedu pušķiem, diplomiem, ļoti skaistām statuetēm un naudiņu, tas ir, gan Grieta Grīnberga, gan studija ieguva 300 latu lielu prēmiju. Ja mazā baletdejotāja vēl nezina, kā tērēs savu balvu, tad I.Lūre jau ir par to padomājusi – viņa studijas dalībniekiem ierosinās noorganizēt koncertu vai izrādi. I.Lūre norāda, ka Liepājā to izdarīt nav viegli, jo par telpām jāmaksā īre, un tas viss gulstas uz vecāku pleciem, kuriem mūsdienās maciņi nav tie biezākie.

I.Lūre vēl piebilst, ka labos panākumus guvuši ne tikai pateicoties ieguldītajam darbam, vecāku atbalstam, bet arī tādēļ, ka viņi visi ir laba komanda un viņiem ir labi palīgi. “Mums palīdzēja bijusī baletdejotāja un tagadējā horeogrāfe, baleta pedagoģe Inita Saleniece, topošā horeogrāfe un mūsu studijas bijusī dalībniece Agate Cukura, un tērpu māksliniece Ilze Tamute, kas vienmēr visu izdomā līdz pēdējai podziņai, kas strādā ļoti centīgi un radoši. Viņa konkursā ieguva diplomu par skaistiem tērpiem. Mums palīdzēja arī “SIA Lauma Fabrics”, kas sponsorēja audumus,” palīgus min I.Lūre.

Konkurss norisinājās trešajā dienā, bet pirmajā dienā Krievijas studijas un skolas rādīja baleta izrādes, savukārt otrajā dienā bija meistarklases. I.Lūre, kas apmeklēja visas trīs dienas, sacīja, ka bija ļoti vērtīgi parunāt ar citu valstu pedagogiem, uzzināt, kā viņi strādā. Interesanta bijusi Pēterburgas studijas vadītā atklātā stunda, kur Liepājas Baleta un deju studijas vadītāja varēja salīdzināt, kā darbs notiek pie viņiem un kā šeit. “Piedalījos arī meistarklasēs, kur mēs mācījāmies klasisko, džeza un moderno deju. Man visvairāk patika un visnoderīgākās bija klasiskās dejas meistarklases. Ļoti priecājos par pasniedzēja F.Lormeau no Francijas meistarklasi, viņš nekoncentrējās tikai uz klasiskās dejas tehniku, bet lielu uzmanību pievērsa artistiskumam,” saka I.Lūre.  

Pavasaris ir bagāts ar konkursiem un Liepājas Baleta un deju studija bieži saņem aicinājumus uzstāties tepat Latvijā un aiz valsts robežas. Diemžēl finansiālu apsvērumu dēļ visbiežāk nākas organizatoriem atteikt. Taču atteikumu no mūsējiem nav saņēmuši ventspilnieki, kuri 7.maijā rīko pasākumu “Ventspils puante”. “Tur galvenais uzsvars būs likts uz klasisko deju. Mēs ļoti priecājamies, ka to atzīst un popularizē. Arī Rīgā jutām, ka šo stilu ļoti ciena un novērtē, un “Rīgas pavasara” organizatori un žūrija uzteica, ka ir studijas, kas ar to nodarbojas,” dzirdēto atstāsta I.Lūre.


Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

Liepājas Baleta un deju studijas vadītāja Ingrīda Lūre un viņas audzēkne Grieta Grīnberga priecājas par skaistajām statuetēm.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz