Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Noskaidroti Liepājas vizuālās mākslas izstādes laureāti; galvenā balva – Andrejam Prigičevam

Papildināts – Noskaidroti Liepājas vizuālās mākslas izstādes laureāti; galvenā balva – Andrejam Prigičevam
Foto: Egons Zīverts
10.11.2016 16:47

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Šogad Liepājas vizuālās mākslas izstādes “Pilsētas skaņa mākslā” galveno balvu 500 eiro vērtībā par laikmetīgu nacionālās tēmas risinājumu mākslas darbā “Nacionālās pašapziņas celšanas akts” piešķirta Andrejam Prigičevam.

Divas balvas 250 eiro vērtībā sadalītas māksliniekiem Ilzei Karlsonei un Igoram Bernātam. Mākslinieces Ilzes Karlsones darbs ar nosaukumu “Lapkritis” tika atzīts kā ļoti profesionāli sabalansēts un iederīgs izstādes izvirzītajā pilsētvides sajūtu tematikā. Savukārt mākslinieks Igors Bernāts balvu saņem par izstādei iesniegtajiem darbiem “Laika skaņa” un “Atmiņa”. Tie visveiksmīgāk rezonē pilsētas skaņu mākslā, norādīja Liepājas muzeja muzejpedagoģe Zane Goldmane.

Liepājas vizuālās mākslas izstādes “Pilsētas skaņa mākslā” Liepājas kultūras pārvaldes balvu fondu 1000 eiro apmērā sadalīja žūrija, kuras sastāvā darbojās Latvijas Mākslinieku savienības priekšsēdētājs Igors Dobičins, māksliniece Sandra Krastiņa un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Komunikācijas un izglītības programmu kuratore, mākslas zinātniece Agrita Pore.

“Metode, kā darbojāmies, bija, – ka katrs individuāli izstaigājām izstādi un nosaucām tos piecus darbus, kas katram patika vislabāk. Un bija viens darbs, ko nosaucām visi,” S.Krastiņa paskaidroja, kā noteikuši galvenās balvas ieguvēju.

“Mākslai ir būtisks pārsteigums, tiešās iedarbības moments, kas, iespējams, pirmajā brīdī nobiedē un tad liek domāt,

un ne tikai tajā komfortablajā zonā, kur katrs vēlamies atrasties, bet arī tajā zonā un jautājumā, kas ir šodienas pasaule.”

Arī I.Dobičins atzina, ka A.Prigičevam darbs ir izdevies. “Apsveicu autoru,” atklāšanā sacīja Latvijas Mākslinieku savienības priekšsēdētājs, piebilstot, ka darbu “nebūtu kauns” rādīt arī ārpus Latvijas robežām, pārstāvot “mūsu redzējumu”. I.Dobičins, vērtējot izstādi kopumā, norādīja – tā ir pārdomāta un emocijām bagāta: “Darbi ir profesionāli, pārstāvēta dažāda stilistika.” Viņš īpaši uzteica arī Egonu Peršēvicu, Mārtiņu Krūmiņu, Raimondu Gabaliņu, Līgu Ķempi, Uldi Rubezi, Igoru Bernātu.

Muzeja direktore Dace Kārkla, raksturojot izstādi “Pilsētas skaņa mākslā”, papildināja: “Tā ir izvērtusies ļoti saistoša, Liepājas sajūtām un mūsdienu aktualitātēm piesātināta.”

A.Prigičevs atzina, ka ir pārsteigts, saņemot galveno balvu.

Ideja ir balstīta uz Andreja Pumpura eposu “Lāčplēsis”. “Nogalini zvēru sevī, kurš stiprāks par tevi,” A.Prigičevs iepazīstina ar idejas aprakstu.

Mākslas darbs ir autora interpretācija par eposa galvenā varoņa – Lāčplēša – pirmo varoņdarbu, kas pēc būtības ir vardarbība. “Bet tā mums patīk un pēc tās ir pieprasījums gan bērnu, gan pieaugušo vidū, piemēram, multiplikācijas filmas ar savstarpēju izrēķināšanos, kas tiek attēlota kā rotaļa, spēle un asa sižeta filmas, kā arī detektīvseriāli,” paskaidroja A.Prigičevs. “Vēsturiski pašapziņas celšanas simboli dažādās kultūrās ir bijuši vienmēr, piemēram, Dāvids uzveic Goliātu.”

Autors, ar darba starpniecību – vairāk nekā divus metrus augsto lāci, vēlas citos celt savas individuālās subjektīvās un objektīvās eksistences apziņu, kā arī sevis kā indivīda un individualitātes apziņu.

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvalde veicināšanas balvu 100 eiro par jūras tēmas risinājumu darbos ”Pēc negaisa”, ”Vēja varā”, ”Aiz mākoņiem gaisma” pasniedza māksliniecei Benitai Bitānei. “Mākslas darbi uzrunāja ar jūrniecības tematiku, kas tik ļoti ir saistīta ar Liepājas skaņu un tās nozīmi pilsētai,” balvu pasniedzot, skaidroja LSEZ pārvaldes pārstāvis Uldis Hmieļevskis.

Savukārt Liepājas simfoniskais orķestris katram izstādē izlikto mākslas darbu autoram piešķīra ielūgumu uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem koncertzālē “Lielais dzintars”.

Liepājas muzeja Krājuma komisija mūsdienu mākslas krājuma papildināšanai iepirka trīs mākslinieku – Valda Mackara, Mārtiņa Krūmiņa un Gunta Kopštāla darbus.

Izvēlēto skatītāju balvu izstādes noslēgumā – dāvanu karti 150 eiro apmērā veikalā “Rūtiņa” – pasniegs mārketinga projektu aģentūra “Fortius”. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja balsot par savu favorītu, atstājot vērtējumu balsošanas urnā līdz 2.decembrim, kad tiks apkopoti rezultāti un veikta apbalvošana.

Izstāde Liepājas muzejā skatāma no 10. novembra līdz 4. decembrim.

Ieeja bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz