Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par Māri Putniņu atgādinās grāmatas un filmas

Pieminot nupat aizsaulē devušos filmu studijas leļļu animācijas mākslinieku, scenāriju un mūzikas autoru, rakstnieku un aktieri Māri Putniņu (20.07.1950.–24.01.2024.), Nacionālais kino centrs izlicis portālā “filmas.lv” bezmaksas pieejā visā Latvijā īpašu kolekciju – 15 viņa veidotās leļļu animācijas īsfilmas.

Par Māri Putniņu atgādinās grāmatas un filmas
Jaunākais Māra Putniņa kinodarbs “Lielais Indriķis”, kur viņš bija scenārija autors, mākslinieks, montāžas režisors un producents, pirmizrādi piedzīvoja tikai pirms gada. (Foto: Publicitātes)
30.01.2024 05:40

"Kurzemes Vārds"

Māris Putniņš absolvējis Valsts leļļu teātra aktieru studiju, mācījies Valsts mākslas akadēmijā un Liepājas Pedagoģijas institūtā.

Laikā no 1973. gada līdz 1985. gadam strādājis Liepājas teātrī, kur atveidojis 69 lomas.

Viņš bijis arī režisors divām izrādēm “Ei, jūs tur!” (1977) un “Zemes valstība” (1981).

Pēc tam strādājis Rīgas kinostudijas leļļu filmu studijā, bet 1991. gadā kļuva par animācijas filmu studijas “Animācijas brigāde” vadītāju un producentu. 

Viņš sarakstījis arī neskaitāmas grāmatas bērniem, ir populārās grāmatu sērijas “Mežonīgie pīrāgi” autors, rakstījis arī lugas.

Bet visvairāk Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks pazīstams kā animācijas seriāla “Avārijas brigāde” veidotājs un pirms 10 gadiem kopā ar tuvāko kolēģi Jāni Cimmermani režisējis kinofilmu “Džimlai Rūdi Rallallā” (2014), kurā lomas atveidoja populāri vecākās paaudzes aktieri.

Nacionālais kino centrs vēsta: “Latvijas kinovēsturē laikam gan nav neviena cita cilvēka, kurš kinomākslā būtu darbojies tik daudzās un dažādās profesijās – Māris Putniņš kinovidē parādījās kā jauns un spurains aktieris Rīgas kinostudijas 70. gadu spēlfilmās, šajā jomā 21. gadsimtā turpinājis darbu arī kā scenāriju autors un režisors, bet jau 80. gadu vidū atradis savu stabilo vietu – Latvijas leļļu animāciju – un radošā mūža laikā piedalījies vairāk nekā 80 filmu veidošanā, bijis vairāk nekā 50 filmu producents.”

Piemiņas filmu kolekcija veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Valsts kinofotofonodokumentu arhīvu un Kultūras informācijas sistēmu centru.

Portāla “filmas.lv” izlasē ievietotie darbi, kuros M. Putniņš darbojies kā producents, vairumā gadījumu arī scenārija autors, reizēm kā mākslinieks un muzikālā noformējuma autors, pārstāv dažādas desmitgades, demonstrējot ieskatu populārākajos studijas seriālos “Avārijas brigāde” (kopš 1991), “Munks un Lemijs” (kopš 1993), “Zvēri” (kopš 1996), pievienotas arī atsevišķas neatkarīgas filmas – piemēram, asprātīgā īsfilma “Latvietis” (2007), kur M. Putniņa scenārijs deviņu minūšu laikā atraktīvi izstāsta visu Latvijas vēsturi daudzu gadsimtu garumā, un pusstundu garā filma “Meistara slepenā dzīve” (2016), kas ir veltījums leļļu animācijas ciltstēvam Arnoldam Burovam (1915–2006).

M. Putniņa spilgti atšķiramais mākslinieka rokraksts un ļoti asprātīgie scenāriji, muzikālais talants un producenta ķēriens veidojis veselu paaužu mīļākos kino darbus un bērnu literatūru.

Seriāla “Avārijas brigāde” galvenie varoņi ar M. Putniņa zīmētajiem milzu deguniem ir viegli atpazīstami un iemīļoti leļļu filmu tēli, bet tie nav vienīgie, ko mums atstājis M. Putniņš.

Jaunākais no viņa darbiem ir paša grāmatās balstītais “mežonīgo pīrāgu” stāsts “Lielais Indriķis”, kas pirmizrādi piedzīvoja 2023. gada februārī.

Filma saņēmusi nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” nomināciju kā labākā animācijas filma, bet Māris Putniņš bija nominēts kā labākais mākslinieks.

Nu kinodarbu varēs noskatīties īpašā piemiņas seansā 3. februārī kinoteātrī “Splendid Palace” Rīgā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz