Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par tiesībām iestudēt “Vestsaidas stāstu” teātris samaksājis 5100 dolāru

Par tiesībām iestudēt “Vestsaidas stāstu” teātris samaksājis 5100 dolāru
02.12.2010 15:02

Atslēgvārdi

Par tiesībām iestudēt mūziklu “Vestsaidas stāsts” un izrādīt to 20 reizes Liepājas teātris vienai no pasaules vadošajām teātru licencēšanas aģentūrām “Music Theatre International” (MTI) samaksājis 5100 ASV dolāru (ap 2500 latu), informēja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Viņš uzskata, ka tā nav pārāk liela summa par šādu darbu, taču pastāv ļoti strikti noteikumi, kas jāņem vērā, mūziklu iestudējot. Ar aģentūru, kas atrodas Ņujorkā, nākas saskaņot, gan orķestra sastāvu, gan izrādes reklāmas afišu noformējumu.

“Brīdī, kad radās ideja par mūzikla iestudēšanu Liepājā, domāju, ka autortiesības uz šo darbu būs neprātīgi dārgas. Jo autortiesības pasaulē ir svēta lieta,” pastāstīja Laukšteins. Viņš piebilda, ka līguma summā papildus 20 izrādēm iekļauta arī nošu un teksta materiāla īre, kas pēc tam būs jāatdod aģentūrai.

MTI ir viena no pasaules vadošajām teātru licencēšanas aģentūrām, kas nodrošina skolām, amatieru un profesionālajiem teātriem iespēju visā pasaulē iestudēt populārus Brodvejas un citus mūziklus.

Teātra vadītājs atzīst, ka aģentūras prasības ir ļoti striktas – līgumā ir detalizēti atrunāts kādam jābūt orķestra sastāvam un, piemēram, reklāmas afišu un programmiņas noformējumam. Arī izrādes latviskais teksts ir jāsaskaņo ar aģentūru. “Vakar uz Ņujorku aizsūtījām programmiņas maketu un tūlīt pat saņēmām aizrādījumus par to, kas nav labi un ir jāmaina,” stāsta Laukšteins.

Viņš cer, ka teātrim izdosies nospēlēt vairāk nekā 20 izrādes un vismaz daļēji atpelnīt mūzikla tapšanā ieguldītos līdzekļus. Par nākamo izrāžu pirkšanu ar aģentūru pagaidām nekas neesot runāts, taču Laukšteins ir pārliecināts, ka tās izmaksās lētāk.

Direktors atklāj, ka šogad Liepājas teātrī bija paredzēts iestudēt vēl viena slavena amerikāņu dramaturga darbu, taču tas nav izdevies. “Lai neapkaunotu šo slaveno dramaturgu, vārdu neminēšu, taču viņu neapmierināja ne mūsu aktieri, ne izrādes scenogrāfija,” pastāstīja teātra direktors.

Jau ziņots, ka 10.decembrī uz Liepājas teātra skatuves pirmizrādi piedzīvos mūzikls “Vestsaidas stāsts”, kas tapis, teātrim sadarbojoties ar Liepājas Simfonisko orķestri (LSO), režisoru Valdi Lūriņu, diriģentu Andri Veismani un horeogrāfu Albertu Kivlenieku.

Izrādē piedalīsies vairāk nekā 20 aktieru un dejotāju, kā arī LSO, un “Vestsaidas stāsts” Liepājas teātrī pretendē uz grandiozākās sezonas izrādes godu.

Teātra direktors Herberts Laukšteins preses konferencē atklāja, ka viņam doma par “Vestsaidas stāsta” uzvedumu radusies pagājušā gada Liepājas teātra Ziemassvētku koncertā, kad jaunā studentu grupa no Klaipēdas parādījusi dažas dejas no minētā mūzikla.

Ar minēto izrādi Liepājas teātris ir sācis sadarbību ar LSO, un abas puses to vērtē kā ļoti veiksmīgu. Tā kā mūziklu caurvij džeza notis, orķestrim šis skaņdarbs ir gan bauda, gan izaicinājums, atzīst orķestra direktors Uldis Lipskis.

Izrāde ir veidota diviem aktieru sastāviem, un abos galvenās sieviešu un vīriešu lomas spēlēs viesmākslinieki. Vienā sastāvā mūzikla centrālajos tēlos iejutīsies Annija Putniņa un Emīls Kivlenieks, bet otrā uz Liepājas teātra skatuves divu jauniešu mīlas stāstu šķetinās Jolanta Strikaite un Juris Jope.

Liepājas teātris savā repertuārā decembrī ir iekļāvis četras “Vestsaidas stāsta” izrādes, bet pēc tam līdz nākamā gada maijam katru mēnesi mūzikls tiks demonstrēts divas reizes. Pagaidām Liepājas teātris ir iegādājies autortiesības uz 20 izrādēm.

“Vienīgā vieta Latvijā, kur varētu rīkot viesizrādi ārpus Liepājas teātra telpām, ir Latvijas Nacionālā opera, jo tikai tur akustiskā orķestra bedre, taču pārrunas par to vēl nav sāktas,” par mūzikla demonstrēšanu citviet Latvijā aģentūrai LETA izteicās Laukšteins.

Visā pasaulē plaši pazīstamais mūzikls “Vestsaidas stāsts” pirmo reizi iestudēts 1957.gadā un kopš tā laika piedzīvojis neskaitāmus iestudējumus. Tā autori ir komponists Leonards Bernsteins, libretists Arturs Lorents, dziesmu tekstu autors Stīvens Sondheims un horeogrāfs Džeroms Robins. 1961.gadā uzņemta arī filma, kas saņēmusi desmit kino balvas “Oskars”.

Iestudējuma darbība norisinās Amerikā, tā centrā ir attiecības starp divām jauniešu grupām – amerikāņiem un puertorikāņiem. Nesaskaņas, naids, alkas pēc laimes, un visam pa vidu – divu jauniešu, Tonija un Marijas, uzplaukstošā mīlestība.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz