Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Par trusīša un aktrises uzdrīkstēšanos

Par trusīša un aktrises uzdrīkstēšanos
01.04.2009 07:04

Atslēgvārdi

Liepājas teātra aktrise Lelde Kaupuža ir piedalījusies daudzās bērnu izrādēs un ar savu vīru aktieri Marģeru Eglinski audzina trīs meitiņas, ar kurām kopā tiek lasītas gan grāmatas, gan skatītas multenītes un pasaku filmas. Tāpēc ir saprotams, ka kādu dienu viņai radusies vēlme pašai iestudēt izrādi teātra mazākajiem skatītājiem. Jau pavisam drīz varēsim pārliecināties, kā Leldei tas izdevies – 8.aprīlī pirmizrādi piedzīvos viņas pirmā režisētā izrāde “Kā brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu”.

L.Kaupuža nokļūšanu režisores godā pamato ar to, ka Liepājas teātris katru sezonu piedāvā divas bērnu izrādes. Pirmizrādi šajā sezonā piedzīvoja “Trīs stāsti par Brālīti un Karlsonu”, bet režisoru aizņemtības dēļ nebija kas veido otru izrādi mazuļiem. Tāpēc aktrise Liepājas teātra repertuāra padomei piedāvāja savu palīdzību, konkrētāk, prezentēja iestudējumu, kas balstīts uz afrikāņu tautas pasakām, ļaujot iepazīties arī ar tērpu skicēm un aktieru sarakstu. Repertuāra padomei piedāvājums šķitis saistošs, un tas akceptēts. 

Kāpēc izvēlējusies tieši afrikāņu pasakas? L.Kaupuža min divus iemeslus. Pirmkārt, nav vajadzīgas autortiesības, kuru kārtošana nereti rada aizkavēšanos un lielus finansiālus izdevumus. Otrkārt, šīs pasakas pašai aktrisei un viņas meitiņām ir ļoti mīļas, jo tās ir cilvēciskas, labestīgas, dzīvespriecīgas un pamācošas. Iestudējums ir balstīts uz pasaku “Kā brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu”. “Šī izrāde ir par ticību sev. Ja tu sev tici, tad spēj pārvarēt bailes. Tāpēc ir dota galva, lai ar to strādātu,” norāda L.Kaupuža. Izrādes galvenā doma sasaucas ar šā brīža situāciju Latvijā un pasaulē, jo šis ir laiks, kad jāliek lietā prāta spējas, lai varētu izdzīvot, un jāpārvar bailes, jāatrod sevī spēks un uzdrīkstēšanās uzsākt ko jaunu.

Lai gan afrikāņu pasakās darbība it kā notiek džungļos, tomēr izrādē bērni un viņu vecāki redzēs dzīvnieciņus no dažādām pasaules malām. Viņus atveidos iemīļoti Liepājas teātra aktieri. Trusītis, kas uzveiks Armanda Kaušeļa tēloto Lauvu, būs Marģers Eglinskis. Lāci tēlos Edgars Pujāts, Lapsu – Inese Kučinska, bet Vilku spēlēs Egons Dombrovskis. Trusīša sievas kostīmā ietērpsies Marita Lūriņa, par Ziloni pārtaps Ingus Kniploks, bet Nīlzirga ādā iejutīsies Kaspars Gods.  

L.Kaupuža atzīst, ka klasiskajā režijā viņai pietrūkst zināšanu un klasiku iestudēt nevarētu, bet viņas iegūtā pieredze, spēlējot bērnu izrādēs, devusi pietiekami lielu priekšstatu, ko nozīmē iestudēt darbus jaunākajai auditorijai. Tāpēc neesot nekādas lielas problēmas, veidojot izrādi “Kā brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu”. Talkā nākuši arī kolēģi, kas spēlē šajā iestudējumā. Jaunā režisore stāsta, ka no sākuma nav varēts īsti izdalīt, kurš tad ir galvenais, bet pēc laika visi tomēr secinājuši, ka kādam ir jābūt noteicējam. L.Kaupuža apgalvo: kolēģiem bijis mazliet dīvaini, ka viņu skatuves partnere atrodas zālē un norāda, kas un kā darāms. Taču ar laiku viss nostājies savās vietās, un viņi ir pieņēmuši spēles noteikumus jeb akceptējuši L.Kaupužu kā režisori. Jautāta, vai vēl kādreiz gribētu iestudēt izrādi, aktrise konkrētu atbildi sniegt nevar. “Vispirms jāredz iznākums, jādzird, kāda būs rezonanse no skatītājiem un Liepājas teātra vadītājiem. Bet doma, ka šajā jomā vēl kaut ko varētu darīt, man ir,” apgalvo L.Kaupuža.

Iestudējuma režisore atzīst, ka pašlaik neesot satraukuma, jo viss notiekot pēc plāna. Taču viņa pieļauj, ka īsi pirms priekškara vēršanās tas varētu parādīties. Bet viņa nebūs vienīgā, kas gaidīs vērtējumu par šo darbu. Šis iestudējums būs debija kādā jomā arī citiem Liepājas teātra ļaudīm. Līdz šim Jūliju Ļahu pazinām kā aktrisi, bet izrādē “Kā brālītis Trusītis uzveica Lauvu” viņa ir tērpu māksliniece. “Aktieriem būs ļoti interesanti kostīmi. Jūlija darbojusies ar lielu fantāziju,” kolēģes darbu paslavē iestudējuma idejas autore. Savukārt Liepājas teātra māksliniece Inga Ādmine pirmo reizi veidojusi scenogrāfiju. Izrādei mūziku komponējis mūziķis Oleksejs Demčenko, bet dziesmām vārdus sarakstījis Ēriks Vilsons. Par to, lai dzīvnieki mūzikas ritmā spētu skaisti kustēties, rūpējas kustību pedagoģe Rita Grīnfelde.  

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Džungļu karali, kuru apved ap stūri trusītis, atveidos aktieris Armands Kaušelis.

Izrādē “Kā Trusītis uzvarēja Lauvu”, aktieri, arī Marģers Eglinskis, kurš spēlē Trusīti, būs tērpti skaistos, aktrises Jūlijas Ļahas radītos kostīmos.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz