Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pazust krāsu labirintā

Pazust krāsu labirintā
Foto: Egons Zīverts
11.01.2019 07:12

"Kurzemes Vārds"

Tautas lietišķās mākslas studija ”Kursa”, svinot 60 gadu jubileju, Liepājas Muzejā izveidojusi mākslas darbu labirintu, kurā aicina  apmaldīties krāsās un tautiskos rakstos. ”Lielākais pagājušā gada sasniegums mums bija Dziesmu un Deju svētkiem veltītā  izstāde, daži no tiem darbiem redzami arī šeit. Liepājā tie iepriekš nav bijuši  izstādīti,” ar paveikto lepojas ”Kursas” vadītāja Ilma Rubene.

”Kopumā ”Kursā” ir aptuveni 40 biedri, no kuriem izstādē piedalās 34,” skaidro I.Rubene, ”te būs iespēja apskatīt gan pēdējos gados tapušos, gan pavisam jaunus darbus dažādās tehnikās – redzēsiet gan etnogrāfiskus, gan mūsdienu materiālos veidotus darinājumi. Studija regulāri piedalās arī pašdarināto tērpu skatē ”Radošais nemiers”, tāpēc izstādē būs apskatāmi arī skaisti tērpi. Skatītāju priekam izstādīsim arī dažādas segas, lakatus, cimdus, dzintara rotas, pinumus, keramiku.”

Studijas vadītāja lepojas ar savām čaklajām rokdarbniecēm un pastāsta, ka īpaši izceļamas ir divas kundzes, kuras ”Kursā” darbojas no studijas dibināšanas dienas līdz pat šodienai – Alma Pirkule un Vilma Otrupe. Viņas studijai pievienojušās pirms 60 gadiem, kad mākslinieces Ernas Ošeles vadībā tika dibināts rokdarbu pulciņš, kurā dalībnieces sāka strādāt ar izšūšanas darbiem. E.Ošele ilgus gadus bija studijas vadīja. Gadu gaitā pulciņš veidojās par vienu no lielākajām studijām Latvijā, šo pozīciju saglabājot līdz mūsdienām, atklāj I.Rubene.

Par izstādes vizuālo iekārtojumu rūpējās mākslinieki Iveta un Reinis Kuncīši, apmeklētājiem viņi sagatavojuši arī nelielu pārsteigumu – mākslas darbi izkārtoti labirinta veidā. Viņi piedāvā iespēju apmaldīties mākslā. ”Šī nav pirmā reize, kad es sadarbojos ar ”Kursu”,” atklāj I.Kuncīte, ”varu teikt, ka viņu darbi katrreiz ir īpaši un interesanti. Esmu pamanījusi, ka rokdarbnieces ļoti piedomā pie tā, lai veikums būtu mūsdienīgs. Izkārtot šos darbus patiešām ir liels izaicinājums, tādēļ šoreiz izlēmām pieiet oriģināli. Galvenais kam pievēršam uzmanību – lai tas būtu vizuāli baudāmi, jo darbi, kas izstādīti ”Rakstu līkločos” ir koši un raibi, tādēļ mēģinām panākt līdzsvaru krāsās un rakstos. Labirints, ienākot pa durvīm, sākas ar brunčaudumiem, zeķēm, cimdiem un cita veida apģērbu, tad  ejam cauri segām un nonākam tādā kā ”guļamzonā” ar spilveniem un lupatdeķiem.”

Studijas ”Kursa” meistares savus darbus rādījušas ne tikai Baltijas valstīs, bet arī ārvalstīs: Gruzijā, Krievijā, Polijā, Vācijā, Ungārijā, Holandē, Skandināvijas valstīs un citu kontinentu zemēs – Kanādā, Šrilankā, Bolīvijā un Japānā. Ar šo izstādi, mākslas studijas dalībnieces vēlas ne tikai atzīmēt apaļo jubileju, bet arī radīt prieku apmeklētājiem un rosināt viņiem darboties pašiem. 

Izstāde Liepājas muzejā būs skatāma līdz 24. februārim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz