Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pētera Postaža ”Veltījums Kurzemei”

Pētera Postaža ”Veltījums Kurzemei”
15.10.2007 12:15

0

Atslēgvārdi

Trešdien, 17. oktobrī, plkst. 16.00 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18 atklās mākslinieka Pētera Postaža personālizstādi ”Veltījums Kurzemei”. Liepājas muzejam jau iepriekš izveidojusies sadarbība ar Pēteri Postažu. Pirmas dažiem gadiem Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē bija iekārtota apjomīga mākslinieka darbu izstāde, pēc kuras Pēteris Postažs Liepājas muzeja krājumam uzdāvināja tajā eksponētās gleznas.

Šoreiz muzeja lielajā izstāžu zālē skatāmi Pētera Postaža jaunākie darbi, kas tapuši pēdējo gadu laikā un pārsteiz ar gleznieciskās izteiksmes daudzveidību – no krāsainības līdz jūtīgam, smalkam un gandrīz monohronam gleznojumam. Pētera Postaža gleznu forma ir lakoniska un stabila. ”Glezniecība, tā ir krāsa,” atzīst mākslinieks. ”Glezniecība var būt gan daudzkrāsaina, gan mazkrāsaina, galvenais, lai krāsa būtu niansēta”.

Mākslas kritiķi akcentē renesanses klātbūtni viņa gleznās, kas parādās sarežģītu kompozīciju skaidrībā un perfektajā uzbūvē, zīmējuma izsmalcinātajā elegancē un pilnībā, bet galvenokārt attieksmē pret figūru, attieksmē pret cilvēku, pret sievieti. Aktu formas tiek veidotas vairāk lineārā nekā gleznieciskā veidā, dažos darbos pietuvojas pat vecmeistaru darbiem.

Gleznotājs Pēteris Postažs dzimis 1940.gada 24.februārī Jelgavā. Mākslinieks izglītību ieguvis Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā(1954 -1958), Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā(1958 – 1964). Zināšanas papildinātas Pēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā. Tāpat mākslinieks studējis vecmeistaru un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas nozīmīgākajos muzejos.

Izstādēs  Pēteris Postažs piedalās kopš 1965.gada. Pēteris Postažs ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1968. gada un no 1993. gada asociācijas “B – 13” (1993 – 1998) biedrs.

Regulāri piedalījies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Vācijā, Austrijā un daudzviet citur. Darbi atrodas Valsts Mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Krievijas Kultūras ministrijas un Krievijas Mākslas fonda īpašumā, kā arī Liepājas muzeja un daudzās privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors.

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz