Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pētera Postaža veltījums Liepājai un Kurzemei

Pētera Postaža veltījums Liepājai un Kurzemei
07.11.2007 19:38

0

Atslēgvārdi

Liepājas muzejā mākslinieks Pēteris Postažs ar personālizstādēm viesojas jau trešo reizi, bet šai soloizstādei viņš devis zīmīgu nosaukumu “Veltījums Kurzemei”. Tomēr jāteic, ka mākslinieks ne tikai veltījis, bet arī 2000.gadā, savā dzīves 60.jubilejā, pasniedzis Liepājai karalisku dāvanu – 20 lielformāta figurālās gleznas, kas tagad glabājas Liepājas muzeja krājumā. Muzeja lielajā izstāžu zālē vēl tikai šonedēļ skatāmi Pētera Postaža jaunākie darbi, kas tapuši galvenokārt pēdējo gadu laikā, bet dažas gleznas ir arī no 80.gadiem.

Savā veidā tā, tāpat kā iepriekšējā izstāde, ir retrospektīvs skats uz Pētera Postaža daiļrades mantojumu, un tomēr atšķirīga. Taču mākslinieks atkal pārsteidz ar gleznieciskās izteiksmes daudzveidību – no plašas krasu tonalitātes līdz jūtīgam, smalkam un gandrīz monohronam gleznojumam. “Glezniecība – tā ir krāsa,” uzsver mākslinieks. “Glezniecība var būt gan daudzkrāsaina, gan mazkrāsaina, galvenais, lai krāsa būtu niansēta.”

Liepājas muzeja lielajā zālē centrā izlikta Pētera Postaža lielformāta figurālā glezna “Kurzeme”. Darba krāsu toņi neparasti, jo galvenokārt izmantota zaļā, nevis sarkanā un melnā krāsa, kādi tie ir šā novada tautastērpos, līdz ar to rodas pavisam citas izjūtas un pārdomas. Bet turpat blakus gleznas ar etnogrāfiskiem motīviem par latviskajām, strīpainajām seģenēm. Ekspozīcija ļauj gūt priekšstatu par mākslinieka ļoti dažādo un atšķirīgo rokrakstu, otas triepienu, krāsu gammu – no siltajiem, medainajiem toņiem līdz vēsajiem zilgani pelēkajiem.

Mākslas kritiķi nereti akcentē Renesanses klātbūtni Pētera Postaža gleznās, kas parādās sarežģītu kompozīciju skaidrībā un perfektajā uzbūvē, zīmējuma izsmalcinātajā elegancē un pilnībā, bet galvenokārt attieksmē pret figūru, attieksmē pret cilvēku, pret sievieti. Aktu formas tiek veidotas vairāk lineārā nekā gleznieciskā veidā, dažos darbos pietuvojas pat vecmeistaru darbiem.

Pēteris Postažs atzīst, ka ar prieku strādā ar jaunajiem māksliniekiem: “Es jau ne tikai jaunajiem mācu, bet pats daudz ko no viņiem mācos. Viņi man neļauj apstāties un stagnēt, bet liek  meklēt arvien jaunus paņēmienus un iespējas glezniecībā.”

Vizītkarte

Pēteris Postažs

– dzimis 1940.gada 24.februārī Jelgavā;
– 1958.gadā beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu; 1964.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu; zināšanas papildinājis Saktpēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā; studējis vecmeistaru un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas Savienoto Valstu nozīmīgākajos muzejos;
– kopš 1965.gada piedalās izstādēs;
– 1968.gadā uzņemts Latvijas Mākslinieku savienībā;
– no 1993.gada asociācijas “B – 13” biedrs;
– Latvijas Mākslas akadēmijas profesors;
– piedalījies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Vācijā, Austrijā un daudzviet citur;
– gleznas atrodas Valsts mākslas muzejā un Mākslinieku savienības, Krievijas Kultūras ministrijas un Mākslas fonda īpašumā, kā arī Liepājas muzeja un daudzās privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Pēteris Postažs Liepājas muzejā.

Pēteris Postažs. “Kurzeme”. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz