Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pie skatītājiem nonāk filma par Trīsvienības katedrāli

Pie skatītājiem nonāk filma par Trīsvienības katedrāli
14.12.2011 11:19

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu ir tapusi 30 minūšu gara dokumentāla filma par Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāli un tās unikālajām pasaulē lielākajām nepārbūvētajām mehāniskajām ērģelēm. Ikviens filmu jau šobrīd var noskatīties internetā, informē “Kultūras pārvaldes” Attīstības projektu vadītāja un filmas idejas autore Krista Kalnarāja.

Tiks meklēti līdzekļi, lai filmu varētu izdot DVD formātā. Filma ir titrēta angļu, vācu un krievu valodā, lai par unikālo instrumentu un skaisto dievnamu uzzinātu pēc iespējas lielāks skaits interesentu un vēstures mantojuma pazinēju.

Krāšņajā vizuālajā materiālā atspoguļota katedrāles dzīvā atmosfēra, rosīgums, kas mājo 18. gadsimtā celtajā dievnamā. Katedrāles interjeru atklāj rokoko stilam raksturīgā greznība un piesātinātība. Materiāls ir muzikāli bagāts, jo atspoguļo ērģeļu plašās reģistru iespējas, kā arī visa dievnama muzikālo daudzveidību – sākot no Ziemassvētkiem un gospeļiem līdz akadēmiskai mūzikai, kas skan Starptautiskā Ērģeļmūzikas festivāla laikā ik rudeni.

Filmētais materiāls atgādina arī par 2010. gada vasaras notikumiem, kad ērģeles varēja pārstāt skanēt uz ilgu laiku. Dokumentālais materiāls fiksējis arī ērģelnieku darbu procesā, iemūžinājis spilgtus un nozīmīgus ērģeļmeistara Jāņa Kalniņa citātus, ļaujot ikvienam novērtēt atstātā kultūras mantojuma vērtību un unikalitāti. Filma tapusi ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu, jo dievnams un tā ērģeles ir Valsts nozīmes kultūrvēsturisks piemineklis.

Pirmo reizi plašākai auditorijai filma jau tika demonstrēta vasarā Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē. Šobrīd filmas galējā versija tiek nodota skatītājiem, bet projekta vadītāji turpinās meklēt līdzekļus, lai filmu varētu izdot DVD. Diska izdošana nepieciešama, lai  Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds un baznīcas draudze to varētu izmantot publicitātes pasākumiem, piesaistot līdzekļus dievnama restaurēšanai un kultūrvēsturiskā Liepājas mantojuma popularizēšanai. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz