Sestdiena, 11. maijs Milda, Karmena, Manfreds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Piesaistīs ar agrāk populārajām izrādēm

Piesaistīs ar agrāk populārajām izrādēm
06.11.2009 10:50

Atslēgvārdi

Lai gan Liepājas Leļļu teātrim jaunā sezona iesākās ar bezalgas atvaļinājumu un arī turpmāk katru mēnesi darbiniekiem būs jāņem divas neatmaksātas brīvdienas, iestādes direktors Rihards Belte teic, ka viņam esot labs noskaņojums.

Iemesls tam ir tāds, ka Liepājas Leļļu teātra šās sezonas pirmās divas izrādes – “Eņģeļu pasakas” un “Saldais sapnis” – bijušas ļoti kupli apmeklētas. Skatītāju bijis pat vairāk nekā pērn šajā pašā laikā. Tāpat oktobra sākumā veiksmīgi bijuši braucieni uz Latgales un Vidzemes pilsētām. Abas tūres ilga gandrīz nedēļu, kuras laikā liepājnieki “Saldo sapni” parādījuši vairāk nekā desmit reižu. Kāpēc cilvēku pieplūdums ir lielāks, R.Beltem konkrēti pateikt grūti: “Dažs saka: jo cilvēkam grūtāk, jo viņš vairāk pievēršas mākslai. Man grūti spriest, vai to var attiecināt arī uz mūsu gadījumu. Iespējams, iemesls ir tāds, ka oktobrī cilvēki jau ir novākuši kartupeļus, un ir brīvāks laiks, lai bērnus aizvestu uz kādu izrādi.”

Liepājas Leļļu teātris cītīgi domā par to, ko piedāvāt, kādu programmu veidot, lai skatītāju skaits nemazinātos arī turpmāk. Šajā sezonā leļļinieki atjaunos agrāk rādītās izrādes, kuras guvušas apmeklētāju lielu interesi. R.Belte piemetina, ka leļļu teātri to var atļauties darīt, jo skatītāju paaudzes ātri mainās. Šobrīd notiek mēģinājumi izrādei “Snurķītis”, kuras autors ir vietējais mākslinieks Varis Siliņš. Izrāde tapa 2003.gadā, bet tā parādīta tikai dažas reizes. Vēl atdzimšanu piedzīvos populārā bērnu izrāde “Ansītis un Grietiņa”.

Taču tas nenozīmē, ka Liepājas Leļļu teātris nepiedāvās nevienu jauniestudējumu. 4.decembrī pirmizrāde notiks izrādei “Ziemas siers”. Stāsta autore ir radio “SWH” Liepājas nodaļas ziņu redaktore Katarīna Šterna, kura savulaik arī strādājusi Liepājas Leļļu teātrī par butafori. Viņas tētis, labi zināmās multfilmu sērijas “Avārijas brigāde” animators Māris Putniņš šai Ziemassvētku izrādei raksta mūziku. “Iestudējumā stāstīts par pelēnu, kurš iet meklēt sieru savai badā mirstošajai ģimenei. Ļoti aktuāla tēma,” uzsver R.Belte. Izrādei Valsts Kultūrkapitāla fonds piešķīris 700 latu. Direktors ir ļoti gandarīts, ka Kultūrkapitāla fonds arī šajos grūtajos laikos Liepājas Leļļu teātri nav atstājis novārtā. “Visi projekti, kurus esam iesnieguši, ir atbalstīti,” priecājas R.Belte.

1000 latus Kultūrkapitāla fonds ir atvēlējis izrādei “Bauba”, ko liepājnieki veidos kopā ar projekta “Māksla – tilts pāri robežām” sadarbības partneriem – Klaipēdas Leļļu teātri. Izrādē darbosies Liepājas Leļļu teātra aktieri, bet režisore un māksliniece būs no Lietuvas.

R.Belte apsver, ka dārgākais šās sezonas projekts varētu būt darbs, kurā iesaistīsies Liepājā zināmais mūziķis Ivo Fomins. Neko daudz direktors stāstīt nevēlas, pamatojot, ka viss vēl ir ieceres līmenī. Bet ar savu vīziju viņš ir gatavs padalīties: “Gribam piedāvāt ko Latvijā nebijušu. Pieņemsim, tas ir šovs, kurā piedalās populārs mūziķis kopā ar lellēm. Tas varētu būt kaut kas interesants.” R.Belte skaidro, ka Ivo Fominu uzrunājis tāpēc, ka viņš kopā ar Ievu Pļavnieci šovā “Zvaigžņu lietus” parādījis labus un teatralizētus priekšnesumus, kā arī ir ļoti azartisks cilvēks, kas gatavs iesaistīties dažādos interesantos projektos. Leļļu teātra un mūziķa kopdarbu iecerēts rādīt siltākos vasaras mēnešos uz nesen iegādātās brīvdabas skatuves.

“Šās sezonas repertuārs būs daudzveidīgāks nekā pagājušajā gadā,” secina R.Belte. Bagātāki kļūs arī svētdienas bērnu rīti, kuros turpmāk mazuļi varēs ne tikai iesaistīties izklaidējošās un izglītojošās aktivitātēs, bet noskatīties vēl izrādi. Tas ticis darīts tāpēc, ka pavasarī mazinājusies interese par šiem ģimenes pasākumiem. Direktors mierina, ka biļetes cena tādēļ nepalielināsies, vismaz pagaidām.

“Šobrīd mēs izmantojam deviņdesmito gadu taktiku, kura palīdzēja toreiz izdzīvot. Tas nozīmē, ka taisām izrādes ar divu, trīs cilvēku piedalīšanos, kuras veiksmīgi var rādīt bērnudārzos un skolās,” teic R.Belte. Viņš atsauc atmiņā, ka deviņdesmitajos gados bija šoferis, izrādēs atskaņojis mūziku un darbinājis lelles. “Pateicoties Silvas Goldes kundzei pērn pēc daudziem gadiem situācija beidzot normalizējās. Pie mums atnāca strādāt divi tehniskie darbinieki, uz kuriem varējām paļauties. Tas bija labs ieguvums. Bet tagad atkal viss iet uz otru pusi,” nopūšas R.Belte. Kā pierādījumu viņš min to, ka šajā sezonā pie viņiem vairs nestrādā divi darbinieki – administratore un skatuves strādnieks. Taču viņš priecājas, ka pašvaldība turpina segt izdevumus par telpu īri un arī samaksā darbiniekiem algas, kaut arī tās kārtējo reizi nācies samazināt par 10 procentiem. “Taču mēs vienalga esam dzīvotspējīgāki nekā Liepājas teātris. Jo tas ir elementāri, ka vecāki savam bērnam neko nežēlos, viņi atradīs tos santīmus, lai atvasi aizvestu uz izrādi,” gadu gaitā ir pārliecinājies R.Belte.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

 

Šobrīd režisore Inese Belte (no kreisās) ar Liepājas Leļļu teātra aktieriem iestudē izrādi “Snurķītis”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz