Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pievēršas mākslas neglītajai pusei

Pievēršas mākslas neglītajai pusei
Foto: Publicitātes
10.04.2017 13:07

liepajniekiem.lv

21. aprīlī pulksten 13:30 Liepājas muzeja ekspozīcijā ”Liepāja okupāciju režīmos” notiks lekcija ”Neglītais mākslā. Apcerējums” izstādes ”4” ietvaros. Lektori Agnese Rudzīte un Jānis Rudzītis kopā ar auditoriju mēģinās atmaskot ”neglīto” mākslā, informēja Liepājas muzeja muzejpedagoģe Zane Goldmane.

Pievērsties neglītajam mākslā Agnesi Rudzīti pamudinājusi kulturologa un filozofa Umberto Eko grāmata ”Neglītuma vēsture”. Kāpēc diskutēt par neglīto, baiso, bezjēdzīgo tik trauksmainā laikā kā mūsdienas? Tāpēc, ka sarunas un informācija mūs bagātina, emocijas, kas mūsos rodas, palīdz izprast kopsakarības laikmetu griežos.

Agnese Rudzīte nefano par šausmu filmām, viņai drīzāk patīk pūkaini Lieldienu garauši, bet māksliniece dod priekšroku informētībai un izaugsmei.

Jāatzīst, ka neglītais reti kad ir tīkams, drīzāk pretīgs un šķebinošs, jo atkailina gan situāciju, gan skatītāju. Nav iespējams vienaldzīgi noskatīties uz izvirtību, vardarbību. Iespējams, caur mākslas un vēstures prizmu tiks dzēstas bailes sacelties pret varmāku.

No katra mākslas radītāja tiek prasīts, lai viņš veidotu kaut ko skaistu, pilnīgu – pretējā gadījumā māksliniekam jārēķinās, ka viņu var neatzīt, nosodīt par neizprotamu, neglītu darba radīšanu, lai gan jēdziens ”neglīts” ir tikpat mākslīgs un nepatstāvīgs, cik ”skaistums”. Dažreiz šausminošas ir mākslinieka fantāzijas, bet realitāte, kurā mēs dzīvojam, ir īsts elles priekškambaris. Mūsdienās cilvēka prāts ir kā bumba ar laika degli. Mazākā dzirkstele mūs apdraud.

Ja mākslas darbs – skulptūra, performance, glezna – liek cilvēkam sajusties nepatīkami vai neērti, skatītājs var izjust vēlmi norobežoties no šādas mākslas. Nepatīkamā situācijā ir redzams arī svešādais, kas traucē justies komfortabli un ērti. Neglītais vairs nešķiet tik baiss, ja pazīstam tā sejas dažādos vaibstus, grimases, leņķus.

Izstāde ”4” ir pieejama apskatei no 22.februāra līdz 23. aprīlim. Ieeja izstādē bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz