Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pirmoreiz – Krievijas mūsdienu māksla

Pirmoreiz – Krievijas mūsdienu māksla
Foto: Egons Zīverts
06.01.2017 07:06

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Vakar Liepājas muzejā durvis vēra Sanktpēterburgā dzīvojošā liepājnieka, uzņēmēja Raivja Zabja mākslas kolekcijas izstāde “… un viņa”. Tā iepazīstina ar deviņiem Krievijas mūsdienu mākslas pārstāvjiem un viņu rokrakstiem. “Izstāde ir lieliska. Krievijas mūsdienu mākslu mums līdz šim nebija iespēju redzēt. (..) Liepājā tā faktiski ir pirmā reize,” izstādes atklāšanā uzsvēra muzeja direktore Dace Kārkla.

Izstādē “… un viņa” pārstāvēti deviņi dažādi mūsdienu krievu mākslinieki, kuru vārdi Krievijas mākslas aprindās ir zināms vai pat ļoti pazīstami un izcili. Liepājas muzejā var ielūkoties mākslinieku Alekseja Semičeva un Andreja Kuzmina dueta “KIS” daiļradē, apskatīt, piemēram, Liepājā dzimušā un augušā Viktors Vasiļjeva 2016. gada Triptihu “Villendorfas Venēras metafizika”. Izstādē piedalās arī mākslinieces Anna Žoļuda, kas pārstāvēja Krieviju Venēcijas biennālē 2009. gadā, un Jekaterina Borodavčenko. Ekspozīcijā var iepazīties arī ar Mihaila Gračeva, Iļjas Gaponova, Mihaila Levina, kā arī izstādē plaši pārstāvētā Aleksandra Kabina daiļradi un dažādajiem rokrakstiem.

R. Zabis pēdējos 11 gadus dzīvo un strādā lielākoties Krievijā, Sanktpēterburgā – mākslas pilsētā. “Kolekcija ir līdzsvars no ikdienas straujā skrējiena,” viņš atzina izstādes atklāšanā. “Lielākā daļa laika paiet – darbs, korķi un bagāts tranzīts. Lai varētu sevi līdzsvarot, jāmeklē kaut kas intelektuāli interesants, un protams, tā ir māksla.” Mākslas darbu kolekcija veidota aptuveni 10 gadu laikā, un tajā pašlaik ir 200 mākslas priekšmetu. Uzņēmējs uzsvēra, ka kolekcijas tapšanā būtiska nozīme kuratores, mākslas zinātnieces Innas Udovičenko ieteikumiem.

Izstāde “…un viņa” nav R. Zabja pirmā kolekcijas izstāde Liepājā. Viņam pieder arī kubiešu mākslinieka Italo Rene Ekspozito darbi. Viņa izstāde “Dievs. Mīlestība. Kuba” 2015. gada pavasarī raisīja plašu rezonansi, un muzejs pat saņēma aicinājumu to slēgt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz