Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Precības” un “Rožu kavalieris” – balvas pretendenti

“Precības” un “Rožu kavalieris” – balvas pretendenti
Foto: Publicitātes
09.01.2018 07:06

"Kurzemes Vārds"

Sabiedrisko mediju portālā lsm.lv ir sācies balsojums par Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un portāla LSM gada balvas “Kilograms kultūras 2017” pretendentiem, ziņu aģentūru LETA informēja LTV komunikācijas speciālists Edgars Lākutis. Starp balvas pretendentiem ir arī Liepājas teātra izrāde “Precības” un festivāla “Sensus” koncerts “Rožu kavalieris”.

Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio žūrija gada laikā rūpīgi sekojusi kultūras dzīves aktualitātēm un izvirzījusi nominantus balvai “Kilograms kultūras” astoņās kategorijās. “Gads bijis interesants un notikumiem bagāts visās kultūras jomās, un jāsaka, ka žūrija ir strādājusi ļoti čakli,” norādījusi LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. “Brīžiem pat šķiet, ka visa kā ir par daudz, jo gandrīz katru dienu kas notiek. Mēs esam sekojuši, tikušies regulārās mēneša sēdēs, kur izvēlējāmies, mūsuprāt, vērtīgākos notikumus, kas iekļauti balvas “Kilograms kultūras” ziemas, pavasara, vasaras un rudens kultūrlistēs, no kurām gada noslēgumā izvēlējāmies kandidātus skatītāju un klausītāju balsojumam.”

Katrā no astoņām kategorijām uz balvu pretendē četri notikumi. Kategorijā “Teātris” starp pretendentiem uz 2017. gada kultūras kilogramu ir Liepājas teātra veikums – režisora Sergeja Zemļanska kustību izrāde “Precības”, kas plūca laurus arī “Spēlmaņu nakts” apbalvošanas ceremonijā. Tās konkurenti ir izrādes “Jubileja ’98” Daugavpils teātrī, “Trīne” Nacionālajā teātrī un “Lūcis” Valmieras Drāmas teātrī.

Mūzikas kategorijā uz balvu pretendē simfoniskās mūzikas koncerts “Rožu kavalieris” ar diriģenta Karela Marka Šišona un vijolnieka Sergeja Krilova piedalīšanos. Koncerts norisinājās pērnvasar koncertzālē “Lielais dzintars” festivāla “Sensus” laikā. Koncerta “Rožu kavalieris” konkurenti uz balvu ir opera “Tanheizers” Latvijas Nacionālajā operā un baletā, laikmetīgā opera “Ainamadar”, kura izskanēja Cēsu mākslas festivālā un kurā piedalījās arī Liepājas simfoniskais orķestris, un Baltijas simfoniskā festivāla atklāšanas koncerts “Divas ceturtās. Tīrs. Šūmanis”.

Kategorijā “Vizuālā māksla” uz balvu pretendē izstādes “Hiperreālisms. Virziena variācijas Latvijā”, “Sinerģija. Laikmetīgās tendences metālmākslā un dizainā”, Evelīnas Vidas (Deičmanes) un Andrē Vidas izstāde “Kopā viens”, Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa personālizstādes “Paralēli”. Literatūras kategorijā balvai izvirzīts Ingas Ābeles romāns “Duna”, Annas Auziņas dzejoļu krājums “Annas pūra govs”, Arno Jundzes romāns “Sarkanais dzīvsudrabs” un Egīla Ventera kriminālprozas izlase “Poseidona galva”. Kino jomā balvas “Kilograms kultūras” pretendenti ir attiecību trilleris “Ar putām uz lūpām” un trīs dokumentālās filmas: “Atbrīvošanas diena”, “Lidija” un “Pasaka par tukšo telpu”. Kategorijā “Kultūras mantojums” novērtēti dramaturga Gunāra Priedes kopotie raksti piecos sējumos, Jāņa Akuratera muzeja ēkas rekonstrukcija, Valda Muktupāvela pētījums “Tautas mūzikas instrumenti Latvijā” un VEF Kultūras pils rekonstrukcija.

Starp gada pārsteigumiem iekļuvusi Latvijā pirmā metālopera “Kurbads. Ķēves dēls”, izstāde “Pierakstītā skaņa”, ko no vakardienas var apskatīt arī koncertzālē “Lielais dzintars”, kino programmas “Upe” koncepts Cēsu mākslas festivālā un Platona Buravicka tehno operas “Spazio bar” pirmatskaņojums. Bet gada notikumu kategorijā izvirzīti izstāžu projekts “Romans Suta – 120. Universālā mākslas formula”, Eslingenas Dziesmu svētku jubilejas pasākumi “Eslingenas Dziesmu svētkiem 70” Vācijā, starptautiskais laikmetīgā teātra festivāls “Homo Novus” un starpdisciplināra izstāde “Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze”.

Balvas “Kilograms kultūras” balsojums norisinās no 8. janvāra līdz 17. janvārim, un par savu pērnā gada favorītu kultūrā var nobalsot tīmekļa adresē kgkulturas.lsm.lv vienu reizi dienā, reģistrējoties ar e-pastu vai kādu no sociālo tīklu profiliem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz