Pirmdiena, 13. maijs Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Precizēts – “Bangas” dejotāji nopūtīs pirmo svecīti

Precizēts – “Bangas” dejotāji nopūtīs pirmo svecīti
08.03.2010 07:01

“Šajā sadancošanās reizē mēs bijām paši jaunākie,” sacīja Liepājas Universitātes tautas deju kolektīva “Banga” vadītāja Kristīne Finka.

Sestdien “Banga” kopā ar astoņiem tautas deju kolektīviem priecēja skatītājus Durbes novada Lieģu Kultūras namā.

Studentu deju kolektīvs sadancošanās reizē sevi pieteica ar trim dejām: divas bija no Kurzemes novada skates repertuāra – “Govju kazāks” un “Uz dāldera danci griezu”, bet kā izvēles deju jaunieši rādīja “Citu tautasdziesmu”, kas pašiem ļoti patīkot.

“Banga” šomēnes dzimšanas dienas tortē iedegs tikai vienu svecīti, jo svinēs savas pastāvēšanas pirmo gadadienu. Taisnības labad gan jāatceras, ka Liepājas Pedagoģiskajā institūtā savulaik ir bijis tautisko deju kolektīvs, tajā, starp citu, dejojusi arī tagadējās dancotājas Vinetas mamma. Taču katrs jaunrades process nav viegls. To piedzīvojusi arī “Banga” un tās jaunā vadītāja Kristīne Finka, kura arī dejo kopā ar pārējiem. Lai gan viņa pārliecinājās, ka mūsdienu jaunajai paaudzei tautiskās dejas solis nebūt nešķiet kaut kas sens un tāpēc nemūsdienīgs. Tieši, otrādi, kad Liepājas Universitātē izskanējis aicinājums nākt un pieteikties tautas deju kolektīvā, atsaucība bijusi liela, un varēja izveidot gan studiju, kurā ir  tikai meitenes, gan kārtīgu astoņu pāri ansambli. Un arī tagad netrūkst pretendentu uz vietu pamatsastāvā, ko parādīja jauno dalībnieku uzņemšana janvārī. Pašlaik kolektīvā dejo divdesmit divi jaunieši – studenti un absolventi, un starp viņiem ir arī puisis no Skotijas, kuram ļoti patīk mūsu dejas soļi un ritmi.

Kolektīva “Banga” dejotāji gatavojas sevi pieteikt Liepājas pilsētas deju skatē. Kā jau jauniņie, viņi izjūt arī lielu atbildību par to, kā veiksies un kā izdosies sevi parādīt, taču prieks dejot ir stiprāks par jebkurām bažām, ka varētu neizdoties. “Bangas” pārstāvji iekļāvušies arī Liepājas Universitātes starptautiskajā projektā “Baltu vienotība zem saules”. Vadītāja kopā ar citiem jauniešiem Jelgavā iepazinusi latviskās rakstu zīmes un to izmantošanu tautas tērpos. Kristīnei Finkai arī izdevies ielūkoties Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tautas deju ansambļa “Kalve” mēģinājumā, kas bijusi vērtīga pieredze jaunajai vadītājai.

Projekts deva ierosmi, kā veidot tautas tērpus, Tos sagādāt nav viegli, un dejotāji paši tos sarūpē un izšuj ornamentus. Atrada arī iespēju lētāk pasūtīt apavus kā puišiem, tā meitām. 

Jaunā kolektīva vadītājai atbalstu neliedza mūsu vairāk pieredzējušie vadītāji. Kristīnei Finkai pašai bija Grobiņas “Spararata” (vadītāja Inga Papirte) dancotājas pieredze. Uz Liepāju atbrauca arī Tukuma horeogrāfe, Tautas deju ansambļa “Svīta” vadītāja Inta Strautmane, lai dalītos ar savu profesionālo pieredzi dejas “Latvieši” iestudēšanā.

Paši sevi dejojošie studenti raksturo tā: “Esam jauns, ambiciozs, dejot gribošs, deju mīlošs un uz nepārtrauktu attīstību vērsts kolektīvs.” Par Liepājas Universitātes kolektīva “Banga” dejas soļa vijīgumu pārliecinājušies gan paši studenti un mācībspēki, gan Liepājas un reģiona dejas mīļotāji. Tuvākajās iecerēs ietilpst samērot savus dejas soli ar citiem dancotājiem pilsētas skatē, tālākos sapņos “Bangai” ir studentu starptautiskie dziesmu un deju svētki “Gaudeamus”, kuri gan finansiālu apsvērumu dēļ šogad nenotiks.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”
 

Liepājas Universitātes deju kolektīvs “Banga” mēģinājumā.  Vadītāja Kristīne Finka (pirmā no labās) kopā ar visiem saviem dancotājiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz