Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pulcēsies Eiropas jaunie rotkaļi

Pulcēsies Eiropas jaunie rotkaļi
09.05.2009 07:04

Nākamnedēļ Liepājā norisināsies Eiropas liceju parlamenta ikgadējā asambleja un tradicionālais Liepājas Mākslas vidusskolas sarīkojums “Zelta griezums – 2009”, kura pamattēma šogad ir juveliermāksla. Abi šie sarīkojumi savijušies vienā un piedāvās interesantus pasākumus arī liepājniekiem.

Eiropas liceju parlaments ir organizācija, kurā apvienojušās dažāda līmeņa mākslas skolas, kas profilējas rotu izgatavošanā. Jau pirms vairāk nekā desmit gadiem šajā organizācijā iesaistījās arī Liepājas Mākslas vidusskola un ik gadu piedalās arī parlamenta asamblejās. Skolas Metāla dizaina nodaļas vadītājs Andris Garokalns un pasniedzējs Edijs Ābelis stāsta, ka pirmo reizi liepājnieki asamblejas dalībniekus, kas ir ap 50 dažādu valstu pārstāvju, uzņems pie sevis Liepājā.

Asamblejas dalībnieki, ierodoties Liepājā, konkursā iesniegs arī savu audzēkņu darbus, kas būs izkārtoti īpašā izstādē. “Tēmu rotām izvēlas asamblejas organizatori, un mēs aicinājām kolēģus pafantazēt par tēmu “Pilsēta, kurā piedzimst vējš…”,” stāsta Andris Garokalns. Viņš domā, ka liepājniekiem varētu būt interesanti redzēt rotas, kas tapušas pēc šī vadmotīva. Tad jādodas uz hoteli “Fontaine Royal”, kur izstāde vairākas dienas būs apskatāma.

Patiesībā skatītājiem šajās dienās būs atvērtas pat divas izstādes, jo piektdien Liepājas muzejā tiks atklāta ceļojošā rotu izstāde “Kad akmens pārtop rotā”. “Šī izstāde tapa pērn no jauno rotkaļu labākajiem darbiem,” piebilst A. Garokalns.

Ceturtdien Amatu mājā un folkloras centra “Namīns” pagalmā norisināsies Nacionālais vakars, kurā piedalīsies visi asamblejas dalībnieki. Te būs iespēja noskatīties gan folkloras kopu un deju kolektīvu priekšnesumus, gan amatnieku, rokdarbnieču un rotu meistaru paraugdemonstrējumus.

Nozīmīgākais “Zelta griezuma” pasākums savukārt ir starptautiskā konference “Juveliermāksla zelta griezumā”, kas piektdien, 15.maijā, norisināsies hotelī “Fontaine Royal”. Konference piedāvās lekcijas par juveliermākslu Latvijas Mākslas akadēmijā, rotām Liepājas Mākslas vidusskolā, konceptuālajām rotām, dzintaru rotās, latviešu rotu eksportspēju, viduslaiku saktām Latvijā un Kurzemē, rotu kā dominanti tērpā un latviešu tradicionālās rotas dzīvotspēju. “Viena no konferences lekcijām ir arī “Eiropas mineroloģijas karte”, un tajā runās dažādu valstu pārstāvji par tiem minerāliem, kas atrodami pie viņiem un ir izmantojami rotu izgatavošanā,” skaidro E. Ābelis.

Pēc konferences iecerēta arī Liepājas Mākslas vidusskolas absolventu sveikšana ar īpašām balvām, skolas audzēkņu tērpu un rotu skate, bet nākamajā dienā gan asamblejas dalībnieki, gan liepājnieki varēs iesaistīties radošajās darbnīcās Liepājas Mākslas vidusskolā, kur praktiski iepazīs skolas piedāvājumu.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz